Tüm doğal, kültürel ve tarihi güzellikleri üzerinde barındıran, sayısız irili ufaklı gölleriyle görsel şölen sunan, Tabiatın Kalbi Bolu'da, Bolu Belediyesi'nin gerçekleştirmiş olduğu projeler kentin değerine değer katıyor.

Tabiatın Kalbi Bolu'nun güzelleşmesi, gelişmesi, turizm, spor, üniversite, sağlık kenti olması için Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Başkan Yardımcıları Emine Davarcıoğlu, Zerrin Biçen, İhsan Ağcan, Necmi Arman ekipleriyle, birimleriyle birçok projeleri hayata geçiriyor.

Bu projelerle Bolu'ya hizmetler sunan ve kentin çehresini değiştirerek dünya kenti olması hedefine adım adım götüren Bolu Belediyesinin yaptığı tüm bu çalışmaları halkın, öğrencilerin görmesini sağlamak için Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bu alanlara turlar düzenliyor.

Geçtiğimiz iki hafta boyunca işitme engelliler ile aileleri, iki gurup halinde Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde görevli Banu Günay rehberliğinde gerçekleşen proje ve tesis gezilerine katıldı. Bu proje gezilerinde verilen bilgileri, işaret diliyle, İşitme Engelliler Dernek Başkanı Halil İbrahim Uçar anlattı.

Bu proje gezileri kapsamında Bebek Meyve Ormanı”, Park Bahçeler”, Halk Ekmek Fırını Atık Su Arıtma tesisi”, Geri Dönüşüm”, Hayvan Hastanesi”, Temiz Su Arıtma Tesisi”, Güneş Enerji Santralleri”, Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı”, BOLMEK Kurs Alanları gibi pek çok tesis ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, müdürlük bünyesindeki sistemin işleyişi, burada faaliyet veren kurslar, aşevi, gıda bölümü ve oradan kimlerin ne şekilde yardım alabileceği tanıtılıp, anlatılıyor..

İlk olarak Bebek Meyve Ormanını” gezen işitme Engelliler Bolu'da her doğan bebeğin adını, soyadını ve bilgilerinin yer aldığı tabeladaki isimlere ait meyve ağaçlarını gördüler. Bebek Meyve Ormanında” dikili olan 2500 adet meyve ağacından hariç bu bölgede üretilen sebzelerinde yetiştikleri alanları yakından inceleme fırsatına sahip oldular. Buradaki turlarının sonunda dalından taze toplanmış salatalıklardan yediler. Diğer alana geçerken Bolu Belediyesi Lavanta Tarlaları” ve orada çalışan, lavantaların diplerini çapalayan işçiler ile biraz ileride mezarlıklarda ilaçlama yapan belediye işçilerinin çalışmaları izlediler.

İkinci ziyaret yerleri Bolu Belediyesi Park Bahçeler” içinde bulunan seralar oldu. Bolu Belediyesi'nin insanların tabiat, toprak ve bitki ile bağını devam ettirmeye yönelik yaptığı park ve bahçeler bünyesinde bulunan iç mekân, dış mekân çiçeklerinin, bitkilerinin yanı sıra, tropikal meyve ve endemik bitki türlerinin de olduğu fidanlığı gezen işitme engelliler burada ki görevlilerden Halil İbrahim Uçar'ın işaret diliyle aktardığı bilgileri aldılar.

Yeni yetişen nesillerin bitkiyle bağlarının kuvvetlenmesini isteyen Bolu Belediyesi'nin topraksız tarımla domates ve marulda üretildiği bu seralarda yetiştirdikleri pek çok bitkiyi görmek isteyenler, bu işleri yapmak isteyenler buraları gezip, bilgiler alabileceği de görevlilerden öğrendiler.

Ardından günde 275 adet köy ekmeği, 9000 adet ekmek, 2250 adet sandviç ekmeği, 20 adet tava ekmeği, 20 adet çiçek ekmek, 50 adet kepek ekmek, 24000 adet Roll ekmeği, 2800 adet simit, 1500 adet açma- poğaça ve yufka çıkaran Bolu Belediyesi Halk Ekmek Fırını” gezildi. Burada ki makinelerin çalışma sistemlerini, ekmeğin sunuma ulaşıncaya kadar geçen evrelerini gören işitme engellilere, buradan ayrılmadan önce fırından yeni çıkmış çıtır çıtır, sıcak simitlerden yediler.

Daha sonraki alana geçilirken Bolu Belediyesi Proje kapsamında yer alan D 100 Karayolunun ( E 5) 9 km. lik alanının yürüyüş yolu olacağı bilgisi paylaşıldı. Bu bilgilerde Halil İbrahim Uçar tarafından işitme engellilere aktarıldı.

Devam edecek