Chef Yahya Erdoğan, Namı Diğer Bestekâr Yahya Usta

Ünlü Mutfak Şefi Yahya Erdoğan, namı diğer Bestekâr Yahya Usta, Kariyer Günleri kapsamında, Bolu İzzet Baysal Abant MTAL (Turizm Otelcilikte) geleceğin aşçılarına konferans verdi ve kitaplarını imzalayarak onlara hediye etti.

Aşçılık hayatını örnek çalışmalarla dolduran, 16 madalya, 28 sertifika, 26 plaket alan Chef Yahya Erdoğan, Türkiye’nin çeşitli otellerinde hizmet vermenin, çeşitli festivaller ve Türk mutfağı tanıtım günlerinde yer almanın yanı sıra, dünyanın birçok ülkesinde de Türk mutfağı tanıtımlarında bulundu, hocalık ve mutfak danışmanlığı yaptı.

Bolu Aşçılar Evi koordinatörü, Mutfak personelleri Derneği Kurucusu ve Başkan Yardımcısı olan, Türkiye Aşçılar Derneği Organizasyonunu yapan, yine birçok ülkede TÜTAV’ın Türk Tanıtma Haftaları’na katılarak, Türk mutfağını başarıyla temsil eden, Profesyonel Aşçılar Derneği Kurucusu ve Başkanlığını da yapan Yahya Erdoğan, 200’ü aşkın yemeklerden oluşan kitabının imza gününü de yine Bolu İzzet Baysal Abant MTAL’de yaptı..

Konferans öncesi bilgi paylaşan Mutfak Şefi Yahya Erdoğan; “1948 Mengen doğumluyum. 12 yaşıma girdiğim zaman, bizim babadan olan mesleğimizi devam ettirmemiz için babamızda elimizden tutardı. O zaman okul yoktu. Restoranda pek fazla yoktu. Heybeli Ada Sanatoryumu’na elimden tutup getirdi. ‘Eti senin, kemiği benim.’diyerek başlattı. O dönemde stajın doldu deyip iki sene sonra başka bir yere alırlardı. Kademe kademe getirirlerdi. Ondan sonra biz bu mesleğin içerisinde aşama aşama belli noktaları geçerek, usta çıraklığı, kalfalığı, aşçıbaşılığı mutfakta tamamlıyorduk. Günümüze büyük bir uğraşıyla gelebildik.” ifadelerini kullandı.

Chef Yahya Erdoğan, Türk mutfağında standart yemeklerin önemine değinerek devam ettiği konuşmasında; “ Şimdi eskisi gibi değil, başka bir boyuta girdi. Ancak şu unutuluyor ki Türk standartları olmadıkça, standart yemeklerimizi yapmadıkça istediğimiz yere gelmiş değiliz. Her önüne gelen bir şey yapmaya çalışırsa bu istediğimiz kıvamda olmaz ve ileriye dönük çalışmalarda istediğimiz ölçüyü alamayız. Bu bakımdan Türk mutfağı günümüzde çok değişik boyutlarda ortaya çıkmaktadır. Benim görüşüm, 55 senelik aşçıyım. Türk mutfağı standart yemekleri çıkartmak zorundayız. Eğer çıkarmadıysak, tam başarı elde edemeyiz. Türk mutfağı dünyada çok güzel yerlere gelmiştir.”dedi.

Birçok ülkede Türk mutfağını tanıttıklarını anlatan Chef Yahya Erdoğan; “50 ülkenin üzerinde gittiğim restoranlarda çok beğeni kazanmıştı Türk mutfağı. Ancak bu kalıcı olmayabiliyor. Mesela 50 ülkenin içerisinde değişik ülkelerde anlatımlar, demolar yaptım.  Çok beğendiler, güzelliğini anlattılar bize ve her sene bizden Türk festivalleri istediler. Ancak bunun kesintisiz devam etmesini istiyoruz. Biz bu işi bıraktıktan sonra, bizden sonra gelecek nesile aktarmak istiyoruz. Ancak bu dediğim olayla Türk mutfağı standart menüyü çıkartmak öngörüsü içerisinde, üzerinde durmak zorundayız. Yemeğin bir standardı vardır. Belli gramajlar vardır. Ben bu yemekleri yaparken eğitimler veriyordum, Türkiye içerisinde ve Türkiye dışarısında. Türkiye’de benim adım ‘Bestekâr Yahya Usta’ diye çıktı. Yemeğin Mozart’ı göze, damağa, mideye hitap eden gibi değişik çok hoş olacak sözlerle onure edildik. Biz şunu düşünmemiz lazım, Türk insanı olarak her şeyin en güzelini yapmak mecburiyeti içerisindeyiz. Bu çerçeve içerisinde Mengen’den başlayan akımı, şuana kadar bu duruma getirmek için çaba sarf ettik.”dedi.

Bolu İzzet Baysal Abant MTAL Müdürü Ayhan Vural, konferans öncesi konuşmasında; “Yahya şef kendileri 77 yaşında 55 yılı aşkın Türk mutfağına hizmet vermiş. Sağolsun şefimiz buraya gelirken sizlere bir bagaj dolusu kitap getirdi. ‘100 Ünlü Türk Aşçıbaşısı ve Özel Yemekleri’ kitapları, bize de bir tane takdim etti. Kütüphanemizdeki raflarda yerini alacak, tabii ki okumak koşuluyla. Ben bu vesileyle davetimizi nazik bir şekilde karşılayıp, bugün aramızda olduğu için değerli şefimize çok teşekkür ederiz. Kendileri, ailesiyle birlikte, İstanbul- Ümraniye’den geldi. Sağolsun teklifimizi kırmadı.”diye ifade etti.

Mengenli Mutfak Şefi Yahya Erdoğan, Namı Diğer Bestekâr Yahya Usta:

1948 yılında Bolu'ya bağlı Gökçesu Mıtırlar Köyünde doğdu. Baba mesleği aşçılığa 1962 yılında Heybeliada Kadınlar Senatoryumu'nda başladı. Yeşilköy Çınar Oteli, Grand Otel, Suadiye Oteli, Park Oteli, Paşam Taverna, Grand Otel Bayramoğlu, Galatasaray Müzikholü, Aksaray Lunapark Gazinosu, Bebek Aşiyan Gazinosu, Aksaray Kaya Oteli, Erenköy Kulüp 33, Boğaziçi Sipahi Ocağı Kulübü, Maçka Oteli'nde çalıştı.

1982 yılında başlayan Mengen Aşçılar Festivali'ne, 1986 yılında başlayan Catering Türk Mutfağı Tanıtım Günleri’ne katıldı.  1987 yılında Türk Tanıtım Vakfı'nın düzenlediği organizasyonla, 10 gün süreyle Macaristan Budapeşte Autrium Hayat Oteli'nde Türk Mutfağı’nı temsil etti. Türkiye'nin ilk kez katıldığı 1989 yılında, Çin'in altı şehrinde ve Hong Kong'u kapsayan Türkiye tanıtımında bulundu. Fransa'nın Dijon kentinde Uluslararası fuarlarda ve İtalya'nın Roma şehrinde Türk Mutfağı araştırması Mutfak Profesyonelleri Derneği adına TÜYAP'ta 1994 yılında Türk Mutfağı günlerine katıldı. Bolu Aşçılar Kulübü'nün açılışında bulundu. Bolu Aşçılar Evi kurulunda koordinatör olarak görev yaptı. Mutfak Profesyonelleri Derneği'nin kurucu ve başkan yardımcılığını yapan Yahya Erdoğan, İsveç Stockholm şehrinin Sheraton Oteli'nde Türk Mutfağı'nın tanıtımında bulundu. Türkiye Aşçılar Yarışması"nın organizasyonunu yaptı. İngiltere Aşçılar Yarışması"na Aşçılar Kafile Başkanı olarak eşlik etti.

1986 yılından beri TÜTAV'ın Türk Tanıtma Haftaları'na katılan Yahya Erdoğan, Singapur, Malezya, Hong Kong, Bulgaristan, Pakistan, Hollanda, Almanya, Bankok, Hırvatistan, Japonya, Mısır, Tunus, Rusya, Endenozya, Amerika, Danimarka, Estonya, Gürcistan-Tiflis, Kazakistan, Hindistan, Yeni Delhi gibi ülkelerde Türk mutfağını başarıyla tanıttı.  Profesyonel Aşçılar Derneği'nin kurucusu ve Başkanı olan Yahya Erdoğan, Türkiye genelinde olduğu kadar, Almanya, Rusya, Kıbrıs gibi, ülkelerde hocalık ve mutfak danışmanlığı yaptı. Kendisine ait 200'ü aşkın özel yemekler hazırlayarak adeta  beste yapan Yahya Erdoğan, televizyon, gazete ve dergilerde damak tadını bilenlere yönelik yemek tarifleri verdi. Türkiye'ye birçok aşçıbaşı yetiştirmiş, Türk mutfağına Türk turizmine büyük hizmetler vermiş olan Yahya Erdoğan, 16 madalya, 28 sertifika, 26 plaket aldı. ( Fatma Marmara)