Bacasız sanayi olarak değerlendirilen turizm sektörüne, gerek projelerle, gerekse sektörel işbirliği çerçevesinde öğrencilerini en iyi şekilde hazırlayan Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesinde, Kariyer Günleri 3” kapsamında, akademisyenler kendilerini anlatarak öğrencilere örnekler verdiler.

“Turizm Sektörü ve Mesleklerine Akademik Bakış” konulu bu panelle, geleceğin meslek mensubu öğrencileri aydınlatan panelistler, bu okudukları okulu tercih etmelerinin ne kadar doğru olduğunu ama okullarını bitirdikten sonra kariyer basamaklarını çıkmaya devam etmeleri için ön lisans, lisans ve yüksek lisanslı eğitim sürecinin de ne kadar önemli olduğunu vurguladılar.

Bu panelle öğrencilerine bir ufuk, bir pencere açmayı, gelecekle ilgili kariyer planlamalarında onlara yardımcı olmayı amaçladıklarını belirten Bolu Abant İzzet Baysal Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Vural; Hep televizyonlarda takip edip, basında duyuyoruz. Eğitim, turizm eğitimi, işletmecilik, sektör, doluluk oranı şu kadar oldu, ülkemize gelen turist sayısı 3 milyonu aştı. Hep bu gelişmelerle ilgili pozitif sonuçlar gündeme geliyor. Tabi bu bizi sevindiriyor.”diye belirterek sözlerine devam etti.

Müdür Ayhan Vural; Yine öğrencilerimizin önemsenmesi, değer verilmesi, işletmelerin burs vermeleri, sektörde okulumuz mezunlarının zorunlu istihdamının yasal hale getirilmesi. Akademik eğitimin önünün açılması, üniversitelerle yakından işbirliği yapılması, üniversitelerdeki akademisyenlerimizin de eğitim kurumlarımızın içine girmesi, halkın içine girmesi, oradaki durumu analiz edip basın yayın vasıtasıyla, bunları akademisyenlerle, bürokratlarla, siyasetçilerle paylaşmaları, sahadan haberdar olmaları bizim için çok önemli.”diye bahsederek büyük hayallerle, büyük gayelerle, büyük amaçlarla bu çalışmaları yaptıklarına değindi.

Panele başlamadan önce, Sizin de yaşantınızın, geldiğiniz yerin benden çok farklı olmadığını göreceksiniz.” diye belirterek, kariyerinde elde ettiği gelişme ve başarıları slayt gösterisi eşliğinde kürsüden anlatan BAİBÜ İşletme Bölümü Doç.Dr. Ferudun Kaya; Sizler çok şanslısınız, Ayhan hocanız gibi ve onun ekibi gibi vizyon sahibi bir okul idareniz var ve bu çok önemli bir şey.”diye vurguladı.

Öğrencilere kendi hayatından örnekler vererek nasihatlerde bulunan Doç.Dr. Ferudun Kaya; Arkadaşlar, bir kere kesinlikle öğretmenlerinizle ve okul yönetimiyle iyi ilişkiler içerisinde olun. Çünkü herhangi bir işe başlarken sizi onlara soracaklardır. Onlar sizin lehinize çalışacaklardır, aleyhinize değil. Bir diğeri de Okuldaki arkadaşlarınızla kavgacı, gürültücü, çatışmacı değil de ikili ilişkileriniz iyi olsun. Çünkü yarın içinizden biri bir iş yeri açsa, yanınızda çalışması için kavga eden bir arkadaşınızı mı alırsınız, yoksa her şekilde uyumlu çalışan birini mi alırsınız? O nedenle bu iki faktör çok önemli. Bende öğrencilik dönemimde hocalarımın üzerinde iyi intiba bıraktığım için beni tekrar okula öğretim görevlisi olarak aldılar.”diye anlattı.

Artık her isteyen üniversite okuyabildiğini belirten Doç.Dr. Ferudun Kaya; Fakat her üniversite okuyanın mesleği yok. Sizin en önemli şeyiniz, burada mesleğiniz olacak. Zaten üniversite okuyabileceksiniz. Şuan en önemli şey okuduğunuz bölümün mesleğini öğrenmeye çalışın. Başarılara ulaşmanın tek sebebi eğitim sürecini kesintiye uğratmamak, bırakmamak, takip etmek. Benim tek avantajım eğitim sisteminden çıkmamış olmam. Sizlerde ön lisans, lisans ve yüksek lisanslı eğitim sürecine devam etmelisiniz.”dedi.

Artık sadece yüzerek ya da kültürel yerleri göstererek turizm yapılmadığının belirtildiği panelin moderatörleri Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcıları Bülent Yalçın ve N. Erkan Yıldırım'ın, gastronomi konusunda ilk konuşmacı olarak söz verdikleri BAİBÜ Mengen MYO Aşçılık Programı Öğr. Gör. Ali Kemal Kemer, farklı bir okul bitirmesine, ön lisans eğitimini de yapmasına rağmen Türkiye'de ilk defa açılan Mengen Aşçılık Yüksek Okuluna girdiğini ve bu okulun kendisine kariyerinde pek çok şey kattığını anlatarak sözlerine devam etti.

Mezun olduğu okulundan öğretmenlik yapması için gelen teklifin gurur verici bir şey olduğunu ve hiç düşünmeden kabul ettiğini anlatan Öğr. Gör. Ali Kemal Kemer; Aşçılık, gastronomi, gastronomi turizmi, yükselen bir trend olduğu, her geçen gün gıda sektörünün, yiyecek içecek hizmetlerinin önünün çok açık olduğu ve daha çok elemana ihtiyaç duyacağını bildiğimiz bir alan. O yüzden bizim okulumuza olan talepte her geçen gün artıyor. Ama şu da bir gerçek, dünyada ölmeyecek mesleklerden bir tanesi. Burada bir kısmınız konaklama alanında, bir kısmınız aşçılık mutfak alanında okuyorsunuz ve şu var: herhangi bir alan farkı gözetmeksizin, turizm bacasız sanayi ve önümüz açık. Her geçen gün eğitimli personel ihtiyacı artmaya devam edecek. Her şey sizde bitiyor ve eğer isterseniz çok iyi yerlere gelebilirsiniz.”dedi.

Sizin geçtiğiniz yollardan bizde geçtik, o sıralarda bizlerde oturduk. Dolayısıyla sizden birisi var burada. Sizin geçtiğiniz yollardan birisini rol model almak, sanıyorum daha olumlu katkılar sağlayacak.”diye belirterek konuşmasına başlayan BAİBÜ Mengen MYO Aşçılık Programı Öğr. Gör. Berker Çiftçi; Mengen MYO ve aşçılıktan bahsedecek olursak pek çok lise öğrencisi bölümümüzü tercih ediyor. Üniversite bünyesinde de çok ciddi talep gören bir bölüm. Neden? Çünkü Türkiye'de artan bir bölüm ve artan bir trend. Televizyon programlarında izliyorsunuz. Aşçılar her yerde karşınıza çıkabiliyor ve güzel para kazanıyor, güzel bir yaşamları var gibi bir izlenim var ama bir o kadarda zor. İşte sen bunu hayatın boyunca sürdürebilecek misin? Buna karar ver.”dedi.

“Tabi sadece akademisyenlik, öğretmenlik, idarecilik değil, bu işin birçok detayları var.” diye belirterek konuşmasını sürdüren Öğr. Gör. Berker Çiftçi; Yemek stilistliği, yemek fotoğrafçılığı, işletmecilik gibi gastronomi inanılmaz bir alan. Kıyamet kopana kadar bu iş devam edecek. İnsanlık var olduğu sürece biz yemek zorundayız ve artan bir trendle yemek alışkanlıkları her gün kendini gösteriyor. Üniversite bu işin akademik boyutunda ve şu an Mengen'de 81 ilin 65'inden öğrencimiz var. Tabi gelenlerin hepsi aşçı olmuyor. İçlerinde öğretmenlik yapanlarda var, yiyecek içecekle ilgili pazarlamacılık yapanlarda var. Üniversitede ise aynı zamanda size bir kişilik kazanıyor, sosyalleşmeyi de öğreniyorsun.”diye bahsetti.

“Turizm Sektörü ve Mesleklerine Akademik Bakış” konulu bu panelde, panelistler öğrencilerin merak ettikleri sorulara cevaplar vererek, onların gelecekteki kariyerlerine akademik bir bakış açısı sağladılar.

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara