Sivil toplum kuruluşları, dernekler vesilesiyle hizmete gönül vermiş insanların toplandığı yerlerdir. Bu derneklerin yaptığı çalışmalar il ve ilçelerin sosyal, ekonomik, turizm, spor gibi birçok yönden kalkınmasına büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Bu derneklerden biri de geçtiğimiz günlerde Kültürlerarası Sanat Projesi 2017 Seben Çalıştayı Sergisini, Bolu İl Kültür ve Turizm Galerisi ardından 2. olarak Seben Konağında açtığımız Seben Derneğidir.

1859 Yılında yapılan tarihi Yeşil Konak”, Seben Derneğinin aslına uygun restorasyonuyla Seben Konağı” olarak hizmete girmiş. Sanat Galerisi, konaklama hizmeti yanı sıra, aynı zamanda konakta yemek ve kahvaltı gibi hizmetler de veriliyor.

Seben ve Bolu'ya çok büyük katkıları olan Seben Derneğinin yaptığı çalışma ve projeleriyle ilgili bilgi aldığım, Seben Derneği Başkanı, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Doç. Dr. Selami Eryılmaz ile yaptığımız sohbeti sizlere aktarıyorum.

-Seben Derneği'nin ne zaman kurulduğu ve kuruluş amacı ile ilgili bilgileri bizimle paylaşabilir misiniz?

Doç. Dr. Selami Eryılmaz: Seben Derneği Kuruluşunun 3. yılında Ankara, İstanbul ve Bolu olmak üzere üç şubeli. Gebze ve Seben temsilciliği olarak da toplamda 5 birimden oluşmaktadır. 3 bin üzerinde üyeye sahip bir dernek. Seben ölçeğinde ki bir ilçe için 3 bin üye ile Bolu'nun en büyük STK ‘dır. Temel amacımız hem ortak üretim yapabilecek altyapıyı kuralım hem de ekonomik altyapıyı kuralım. Bizim amacımız proje tabanlı işlem yürütmek. Bunun içinde ilk projemizi yaptık. Bu amaçlar doğrultusunda da Seben Derneğini kurduk.

-İlk projeniz olan Kano, Oryantiring, Bağımlılık ve Gönüllülük” projesinde ki amaç ve gelişmeler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Doç. Dr. Selami Eryılmaz: Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda Kano, Oryantiring Bağımlılık ve Gönüllülükle” ilgili 4 tane ana başlığı olan bir proje aldık. Seben Gölünün kenarında ki bütün kanoları Seben Derneği, Gençlik ve Spor Bakanlığı Projesi ile aldı. Bu proje kapsamında yediden yetmişe 600 kişiyi eğittik. Bu eğitimleri AİBÜ'de Yrd. Doç. Dr. Hanefi Üzüm verdi, Biz bununla başladık. 6-8 Nisan Tarihleri arasında Bolu olarak ev sahipliğinde yapacağımız Türkiye Oryantiring Şampiyonasının protokolünü imzalanmasında dernek olarak koordinatör görevini yerine getirdik. Oryantiring ile Oryantiring sporuyla Bolu turizmine katkı sağlamak istiyoruz. Amacımız şuydu; Seben'de ki kan kaybını ortadan kaldırmak. Bunu içinde STK olarak hem kamuya, hem de Belediyeye destek olmak istiyoruz. Süleyman Başkan'da Seben için bir nimettir. Onun başkanlığı süresince Seben ciddi bir ivme kazanmıştır. Biz STK olarak Alaaddin Başkan ve Süleyman Başkanın destekleriyle açılan önümüzü iyi kullanmaya çalışıyor ve STK hedeflerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Yola çıktığımızda Ne Sen Ne Ben Önce Seben” sloganını kendimize yol arkadaşı olarak belirledik. Bolu ve Seben için diğer federasyonlarla görüşmelerimiz devam etmektedir.

-Seben'de Kuru Tarımdan, Sulu tarıma Geçiş” amacı nedir? Bu konuda yapılan çalıştay ile ilgili çalışmalarınız ve gelişmeler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Doç. Dr. Selami Eryılmaz: Seben, Seben Gölüyle beraber yaklaşık 32 bin dekar üzerinde bir alanın kuru tarımdan, sulu tarıma geçişini sağlayacak. Bu amaçla da bir süre önce Seben'de bir çalıştay düzenledik. 16 tane öğretim üyesi bu çalıştaya katıldı. Çalıştay kapsamında akademisyenlerle tarla tarla, köy köy gezdik. Amacımız ise Seben'de bu sulu tarıma açılan yeni bölgenin ürün desenini iyi belirlemek. İkinci amacımız da Seben'de birlikte hareket edebilme kültürünü sağlamak. Yani şu anlama geliyor, Seben'de toplu üretimi destekleyecek, bilinç altyapısını ve ekonomik altyapıyı kurmak. Amacımız bu ve bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bir çalıştay daha düzenleyeceğiz. Bu çalıştayda ürün desenini aşağı yukarı belirledik. Seben'de ki toprak analizlerini Bağışçılar Vakfı zaten daha önce yapmıştı. Süleyman Başkanda bazı çalışmalar yapmıştı. Bu çalışmalar sonucunda biz şunları gördük. Yalova Araştırma Enstitüsü Dr. Yılmaz Bey Ben Seben'i çok merak ediyordum, onun için geldim” dedi. Seben Türkiye'de üzüm örneği en çok alınan yerlerden biri ve 78-79 yıllarında 14 tane üzüm çeşidi Seben'den alınmış. Bir tane üzüm çeşidinin de adını biz Seben Karası” koyduk.

Devam edecek