Evde okula giden çocuğunuz varsa, ödev yaptırma çilesi diye bir şey de var. Hep diyorum; özellikle annelere de karne verilmeli!

Çocuğumuzun geleceği için en okula gitmesini sağlarız, odasını, çalışma masasını, kalemini, defterini her şeyini en iyisinden alır, ne gerekirse yaparız ama nedense bu dersler, ödevler bir türlü bitmez. Zamanında yapılmayan ödevlerin ceremesini yine ebeveynler çeker, değil mi?

“Hocam iyi hoş söylüyorsun da biz çocuklarımıza ders çalışma alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz, bir başka deyişle nasıl sevdirebiliriz bu çok önemli ve gerekli eylemi?” diyorsunuz değil mi?

O zaman tüm anne-babaların işini kolaylaştıracak birkaç yöntemden bahsedelim? Öncelikle çocuğunuza ders çalıştırırken;

1-Kolay yöntemler seçin: Ödevin tümünü üç ana bölüme ayırmak ve her birine belli bir zaman vermek gibi bir yol seçmek çocuğun ders yapmaktan kaçmasını engelleyebilir ne de olsa ders çalışmak ve ödev yapmak çocukların gözünde büyüyen bir eylem!

2-Dersi sevdirerek anlatın: Hayatı boyunca işine yaramayacak bir çok bilgiyi ezberlemek zorunda kalan çocuğunuza, öğrendiği bilgileri nerelerde kullanabileceğini anlatabilirsiniz.

3-Sabırlı olun: Anne-baba olmanın anahtar kelimesi her konuda olduğu gibi derste de “SABIR” gösterebilmek.

4-Çocuğun istemesi için alternatifler sunun, dersi eğlenceli hale getirin. “Dersini yaparsan şunu yaparız.” gibi şartlı-şurtlu cümleler yerine, ödevini yapmanın bireye ne kazandıracağını anlatmak, aralarda ilgilenmek, yanında oturmak, yapamadığında yardımcı olmak çok daha iyidir, inanın!

ÇOCUKLARDA ALIŞKANLIK NASIL OLUŞTURULUR?

1-Çocuklar kuralları sevmez gibi algılanır ancak düzen ve tertip çocukları güvende hissettirir. Evde disiplini sağlayacak olan ebeveyndir.

2-Davranış kazanımı eğlenceli bir şekilde verilmelidir. Zorlayarak, ceza verir gibi değil, birey olmanın bir gereği gibi disipline etmek önemlidir.

3-Alışkanlık takip çizelgeleri kullanmak faydalı olacaktır. En büyük yardımcınız görünen bir yere asıp, çocuğunuzla birlikte istikrarlı bir şekilde işaretlediğiniz ödev takip çizelgeleri CANDIR!

4-Çocukların yemek yeme, uyuma ve ders çalışma gibi davranışlarını ödüllendirmeyin, bu durum özellikle yetişkinlikte motivasyon düşüklüğüne sebep olur. Temel ihtiyaçlar ceza ya da ödül malzemesi olmamalıdır. Birey yemek yeme, uyuma gibi temel ihtiyaçlar yanında ödev ve sorumluluklarını yerine getirmenin de bir ihtiyaç olduğunu bilmelidir.

5-Destekleyici sözcükler kullanmak, çocuğu dinlemek daha yapıcı bir yaklaşım olacaktır. Yapmadığı daha doğrusu yapamadığı ne olursa olsun çocuğu suçlamak ve eleştirmek yıkıcı bir tutumdur.

BİR ÇOCUK yaklaşık 400 psikolojik özellikle dünyaya gelir. Bu özellikler çocuk büyüdükçe ortaya çıkarlar. Ebeveynlerin çocuğun yeteneklerini, IQ sunu, karakterini değiştirmek gibi bir gücü yoktur. Çocuğunuz doldurabileceğiniz boş bir tahta değildir. O sizin ailenizin genetiğinin geniş bir yansımasıdır. Çocukta ters giden herhangi bir şeyin sorumlusu siz değilsiniz. Sizin işiniz çocuğunuza güvenli bir çevre sağlamak ve temel ihtiyaçlarını gidermektir.