Türk Dünyasındaki Köroğlu Kültürünün Merkezini Bolu'ya taşımak amacıyla planlanan, 19 Mart 2019 Salı günü saat: 16.30'da açılacak olan Köroğlu Anıt Heykeli” ve Nevruz Ateşinin Yakılması” etkinliği üzerine Bolu Belediye Başkanımız Sayın Alaaddin Yılmaz ile yaptığım özel röportajı sunuyorum.

Köroğlu'nun Türk Dünyasının ortak kahramanı olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Başkan Yılmaz; “Biz Türk versiyonunun Bolu'da yaşadığına inanıyoruz. Ama bunun Türkiye'de, başka yerlerde yaşadığına inanalar olduğu gibi Azerbaycan'ın, Türkmenistan'ın, Kazakistan'ın yani o bölgelerin Özbekistan'ın Köroğlu'su farklı, anlamlarda yükleniyor üzerine. Daha doğrusu Türk dünyasının müşterek kahramanı, böyle bir kahramanı Bolu'da yaşadığı ile ilgili Bolu'yla Türk dünyasını birleştirecek bir köprü vesilesi yapmaya çalıştık.”

Öncelikle Bolu'da, önce şehrin göbeği olan D 100 üzerine, sonra Karaçayır'a bir park yaptıklarını ama kuzey taraf boş kaldığını anlatan Başkan Yılmaz; Oradaki bir alanı da değerlendirerek hem o bölgeye önemli büyüklükte bir park kazandırmak, aynı zamanda bu parkın Türk dünyasıyla müşterekliğini sağlamak için çalıştık. Yerin ayarlanması, tespiti, getirilmesi ve kazanılması uzunca bir süreç aldı. Birde tabi orada köy hizmetlerinin şantiyesi vardı. Yani nedir? Kırma eleme sistemleri vardı. Şehrin göbeğinde bunların olabilme şansı yoktu. Bunlardan kurtulmak ve burayı böyle bir park haline dönüştürmek süreci geçmiştir.”dedi.


Köroğlu Heykeli için uluslararası bir yarışma yapıldığını belirterek konuşmasına devam eden Bolu Belediye Başkanımız Sayın Alaaddin Yılmaz; “Uluslararası Türk dünyasındaki ülkelerin gönderdikleri heykeltıraşlardan oluşan bir jüri ile beraber TÜRKSOY'un da öncülüğünde bir yarışma yapıldı. Bu yarışmaya Türkiye'den ve Türk dünyasından birçok heykeltıraş katıldı ve Kazakistanlı bir heykeltıraş kazandı. Bu arada hem UNESCO Türkiye yetkilileri, hem belediyenin yetkilileri hem de heykeltıraş çok ciddi çalışmaları yaparak, üzerinde birçok değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerden sonrada heykelin yapım anlaşması yapıldı ve heykel bitti, geldi, yerine kondu.”dedi.

Başkan Yılmaz; “Bu arada Cumhurbaşkanımızın bir ifadesi oldu, ‘Millet Parklar' Bunun üzerine de ‘Millet Parkı' Bolu'da nerede yapabiliriz derken, hazır böyle bir şey var, o zaman ‘Köroğlu Millet Parkı' haline dönüşmesiyle ilgili şuan ki Şehircilik Bakanlığı bu yerin inşasını biz yapalım dediler. Bizde ‘Tamam' dedik. Şuan projeyi, heykelden sonra kalan kısımlarının çalışmasını, Şehircilik Bakanlığı'nın yapmasına yönelik bir çalışmayı da başlattık. Tabi burada bizim amacımız, bizim geleneğimizle, yani geçmişimizle irtibatı sağlayacak bir park olması. Her yıl işte Türk dünyasından gelenlerle kutladığımız bir park olmanın dışında da 24 saat 365 gün çalışır bir park olmasını da arzu ediyoruz.”diye ifade ederek konuşmasına devam etti.

Ata sporlarımızın bu parkta yaşatılacağını anlatan Başkan Yılmaz; Onunla ilgilide ata sporumuz, at orada mutlaka olacak. Çocuklar ata binebilecekler. Atlı okçuluk olacak. Biz biraz unuttuk ama ilk zamanlar yapmıştık Karaçayır'da yağlı güreşler. Şuan sadece Gerede'de yapılıyor yağlı güreşler. Yani bu geleneğimizi de unutturmamamız lazım. Orada birde yağlı güreş yapılacak bir alanın oluşması konusundaki çalışmalarımız sürüyor. İnşallah ‘Millet Parkı' adı altında milletin orada gelip, çoluk çocuğuyla eğlenip, orada sosyal alanlardan istifade edebileceği de bir park içerisinde Türk dünyasıyla kucaklaşacağımız ve geçmişimizle irtibatı sağlayacak bu çalışmaları da bizden sonra sürdürmelerini bekliyoruz, talep ediyoruz.”dedi.

Bolu'nun kuzey tarafında çok önemli bir parka kavuşacağını belirten Başkan Yılmaz; Tabi heykelin yüksekliği, bulunduğu mekân ve tepelik bir alan olması dolayısıyla, Bolu'nun simgelerinden birisi olacak. Tabi gelenler üst tarafa çıkıp, belki oradan Bolu'yu panoramik olarak seyredebilecekler. İnşallah eksikler bizden sonraki süreçte tamamlanır. Belki bizim göremediğimiz eksikliklerde daha güzel şekilde yapılarak, Bolu ve Türkiye bir parka kavuşmuş olur. Bolu'nun tanıtımı ile ilgili en büyük özelliklerden bir tanesi olacaktır Köroğlu heykelinin olduğu park ve Bolu'ya gelenler mutlaka oraya gelip, oraya çıkıp Bolu'yu panoramik olarak seyredeceklerdir diye düşünüyoruz. Bolu turizm kenti olacak, spor kenti olacak, sağlık kenti ve üniversite kenti olacak derken işte bütün bunların altyapısını oluşturan çalışmalar bunlar.”dedi.

“Biz bir yeri, bir şey yapmak için yapmadık.” Diyerek sözlerine devam eden Başkan Yılmaz; İşte biraz önce söylediğim gibi bunların tamamı turizm kenti olacak, spor kenti olacak, sağlık kenti ve üniversite kenti olacak şehrin dizaynıyla ilgilidir. Bu dizayn sadece şehir merkezi ile ilgili değil, ilçeleri de kapsayan bir çalışma içerisinde mütalaa edilmesi gerekiyor. İnşallah bunlar böyle olacaktır diye düşünüyoruz.”diye ifade etti.

15-19 Mart tarihleri arasında gerçekleşen ‘5. Uluslararası Mutfak Günleri' ile ilgili bilgiler paylaşan Başkan Yılmaz; Mutfak Günleri dolayısıyla da yani Türk Mutfağı akla gelir gelmez hemen Bolu akla gelir, Mengen akla gelir. Öyleyse bununda Bolu'yla bütünleşmesi lazım ve bunu bütünleştirmek içinde biz aslında çalışmalara başlamıştık. Hatta biz aşçı heykeli de yapmıştık. Nereye koyacağımıza da karar vermiştik. Çünkü Bolu deyince eğer aşçı ve mutfak akla geliyorsa, bunu da Bolu'nun sahiplenmesi lazım. Yani o konudaki çalışmayı da yaptık ama tabi heykelci başkan adı almamak için şuan öncelikle Köroğlu heykelini yapalım, sonra onu yapalım dedik, pek fırsatımız olmadı. İnşallah bizden sonraki süreçte bunu da simgeleyebiliriz. Çünkü Bolu deyince Köroğlu ve aşçılık akla gelir.”diye ifade etti.

Son zamanlarda ‘Nevruz' etkinliğini de eklediklerini anlatan Başkan Yılmaz; “Nevruz Tepesi'de Türk dünyasında sadece Seben'de var, Bolu'da var. İşte bununla da Türk dünyasıyla kucaklaşacak bir alt yapıyı oluşturma durumundayız. Bu konuda da zaten TÜRKSOY ile müşterek çalışıyoruz. İnşallah bizden sonra da bu çalışmaları sürdürebiliriz. Çünkü bunlar Bolu'nun markalaşmasında ve Bolu'nun dünyayla kucaklaşmasında, Türk dünyasıyla kucaklaşmasında önemli öğeler olacaktır. Bütün amacımız işte başta da söylediğimiz gibi turizm kenti olacak, spor kenti olacak, sağlık kenti ve üniversite kenti olacak Bolu'nun önce Türk dünyası sonra dünyada önemli bir marka şehir olmasını sağlamak.” diye ifade etti.

Sevgi ve saygılarımla…