Çocukluğumu hatırlarım bende herkes gibi bu bayramda, ilkokul yıllarımı, folklor kıyafetlerimle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının coşku ve heyecanı içinde. Dilimde, aklımda tekrarlanıp durur o zamanlar söylediğimiz, sözleriyle çok şey ifade eden şarkı.

23 Nisan kutlu olsun
Sevinin çocuklar (Yetim ve öksüz çocuklar)
Övünün büyükler ( Yetimlere sahip çıkan büyükler)
23 Nisan mutlu olsun

Ulu Önder Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği bu bayramda, günler önceden başlardık sınıfımızı, okulumuzu hatta sokakları süslemeye. Bizim bayramımızdı bu ve bizler, o çocuk halimizle daha bir sorumlu hissederdik kendimizi, şanslıydık, farklıydık Türk Çocukları olarak. Zira başka uluslar çocuklarına böyle bir bayram bırakılmamıştı.

23 Nisan 1920'de Türk halkının egemenliğini ilân edip, Türkiye Büyük Millet Meclisi açılışının birinci yılında Hâkimiyeti Milliye Bayramı” olarak başlayan bu bayram, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan, yoksul, şehit çocuklarını sevindirmek, yardım etmek amacıyla, 23 Nisan 1928'den itibaren Hâkimiyeti Milliye ve Çocuk Bayramı” adıyla kutlanmaya başladı. UNESCO tarafından 1979 yılının Çocuk Yılı” ilan edilmesiyle de uluslararası bir nitelik kazanan 23 Nisan, bütün dünya çocuklarını kapsayan, yurtdışı temsilciliklerimizde kutlanan ve yurdumuza her yıl ortalama kırkın üzerinde ki ülkelerden gelen yabancı çocukları kucaklayan, bir bayram haline gelmesi, haklı gururdur biz Türk Milleti adına.

Özel Bolu Nisan Okulları Genel Müdürü Zafer Bacıoğlu ile bu güne dair sohbetimizde, 23 Nisanı kutlamadan önce anlamak gerektiğini vurguladı Zafer Bey ve devam etti. Milli bayramlar, geleceğimizin çocuklarına milli ruh şoklamasıdır. Milli ve manevi değerlerle yetişmeyen çocuklar, küresel güçlerin istediği model olarak yetişirler. Yaşları büyür ama ‘Adam' olamazlar. Olsalar da bu ülkenin değil, başkalarının adamı olurlar.”

-Kurtuluş Savaşı'nda öksüz, yetim kalmış şehit çocukların yararı düşünülüp, ‘Hâkimiyeti Milliye ve Çocuk Bayramı' olarak kutlanmaya başlanan bu bayramla ilgili o döneme ait bilgileri bizlerle paylaşabilir misiniz?

-Zafer Bacıoğlu: 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın varlık sebebi, şehit çocuklarıdır. Kurtuluş Savaşı'nda öksüz ve yetim kalan şehit çocuklarına yani bu kutsal emanetlere sahip çıkabilmek için, bizzat Mustafa Kemal'in himayesinde 1921'de Ankara Himaye-i Etfal Cemiyeti kuruldu. 23 Nisan 1923'te TBMM'de yapılan Hâkimiyeti Milliye Bayramı töreninde, Himaye-i Etfal Cemiyeti çalışmalarıyla törene katılan herkes yardım amaçlı rozet takıyordu. Gazeteler teşvik edici yayınlar yapıyordu, her rozet, bir şehit çocuğuna destek manasına geliyordu. Şehitlerimizin emaneti çocuklara yardım çığ gibi büyüyordu. 23 Nisan 1929 tarihinde, sadece bir günlük bayramla bırakılmadı, Mustafa Kemal'in talimatıyla yedi güne çıkarıldı. Himaye-i Etfal, yedi sene gibi çok kısa sürede 300 binden fazla şehit çocuğuna ulaşmayı başarmıştı.”

-Çocuklara verilen değerin bir göstergesi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızla ilgili son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

-Zafer Bacıoğlu: Dünyada ilk kez bir liderin, ülkesinin geleceği olarak gördüğü çocuklara verdiği değeri gösteren bir belgedir bu bayram. Bu bayram şehit çocuklarından başlayıp, tüm dünya çocuklarının kutladığı bir bayrama dönüştü. Milli birliğe ihtiyacımızın olduğu bu dönemde çocuklarımıza ulusal bayramlarımızı, ulusal değerlerimizi, ulusal kahramanlarımızı sevdirerek yarına hazırlamalıyız.”

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!

Bu değerli sohbet ve paylaştığı bilgiler için Özel Bolu Nisan Okulları Genel Müdürü Zafer Bacıoğlu'na teşekkürlerimi sunuyorum.

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara