Bu şehir hızla değişiyor ve gelişiyor. Bu değişim ve gelişim, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, başkan yardımcıları, müdürlükleri ve birimlerindeki tüm ekipleriyle, ilklere imza atarak, Bolu'yu daha da yukarılara taşıyıp Dünya Markası Şehir” haline getirmek için var güçleriyle uğraşarak, sağlanıyor.
İlk açıldığı günden beri aralıksız hizmet vermeyi sürdüren, Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü İmarethane Sosyal Tesis hizmet binası, yenilenen yüzüyle hizmet vermeye devam ettiğini, Cuma günü yapılan törenle, Bolu halkına gösterdi.
İslam coğrafyasında 10. Yy.dan itibaren; ihtiyacı olanların, dervişlerin, yolcuların, yoksulların, yaşlıların, öğrencilerin ihtiyaçlarını ücretsiz sağlamak amacıyla kurulan imarethaneler, Selçuklu ve Osmanlı'da da hizmeti sürdürmeye devam etmişti. Osmanlı döneminde de ilk aşhane, Orhan Gazi tarafından 1336 yılında İznik'te kuruldu. Kökeni İslam'ın "Zekât ve fitre" gibi dini vecibelerinin yerine getirilmesine dayanan, bünyesinde aşevi, cami, hamam, eğitim merkezleri bulunan imarethanelerden bazıları, büyük külliyelerin parçası olarak kurulmuşken, kimileride tek başlarına aşevi olarak hizmet vermeleri için kuruldu. Bolu'da da 2005 yılında, belediyenin arka tarafında küçük bir odada açılan hayır çarşısı, o günlerden bu günlere tıpkı Bolu gibi sürekli değişerek ve gelişerek geldi.
Bolu Belediyesi olarak yaptıkları özverili çalışmalarla, yeniledikleri yüzüyle hizmet vermeye devam ettirdikleri, Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü İmarethane Sosyal Tesisi hakkındaki bilgileri, bizlerle paylaşan Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu; Burası bizim yüz akımız. Yani burada o kadar güzel şeyler oluyor ki önce çocuklardan anlatmaya başlayalım.”diyerek sözlerine devam etti.
Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu; Hem alt gelir düzeyi, hem alt kültür düzeyinde olan, kenar mahallelerde yaşayan ailelerin çocukları, sahipsiz kalmasın diye yani anne baba çalışıyor olabilir ama etüt merkezine de gönderemiyor olabilirler. Biz o çocukları burada topluyoruz. Okuldan sonra buraya geliyorlar, derslerini yapıyorlar. Derslerini yaptıktan sonra santranca yönlendiriyoruz. Ya da başka, müziğe, resme yönlendiriyoruz. Yani aileler gelene kadar, bu çocuklar sokakta sahipsiz kalmıyorlar. Çünkü çocukları başıboş bıraktığınız zaman ne yaparlar, ellerinde bir cep telefonu ya da internet kafelerdeler. Tamam, bunları da yapsınlar ama belki bunlarda sınırlı olursa onlara faydası olabilir. Ama çocuklar dozunu ayarlayamaz. Dolayısıyla anneleri, babaları eve gelene kadar sokakta kalmasınlar. Kötü bir şeyle karşılaşmasınlar diye biz onları ödev evinde toparlıyoruz. Bunun dışında, burada okuma yazma kurslarımız var. Bilgisayar sınıfımız var. Bilgisayar sınıfımızda, bilgisayar öğretiyoruz. Bu sene daha geniş kapsamlı kodlama öğretici, grafik çizimleri, fotoshop gibi bunların hepsini öğreteceğiz. Burada kendi baskılarımızı kendimiz yapıyoruz.”
-Bolu İmarethanesinde bulunan gıda ve giysi bankası hakkında bilgi paylaşabilir misiniz?
Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu; Burada gıda bankamız ve giysi bankamız var. Gıda bankasında ve giysi bankasında ihtiyacı olan ailelere bir yerde ‘Alan elle veren eli' birleştiriyoruz. Veren eller bize teslim ediyor, bizde ihtiyacı olan ailelere, bunların gitmesine aracılık ediyoruz. Gıda bankasına, dört ayda bir gıda yardımı yapıyoruz. Nedeni ise 1 ay Kızılay, 1 ay sosyal yardımlaşma, 1 ay vakıflar ve 1 ay belediye. Her ay o aileye bir şekilde gıda gidiyor. Giysi yardımlarını da ihtiyacı olanlar istedikleri an gelip alabiliyorlar. Burada yine her yıl, biz 17 Temmuzda toplu nikâh yapıyoruz. Adam düğün yapamayacaktır. Nikâh yapacaktır ama parası yoktur. Bunları da bedelsiz olarak yapıyoruz. Sünnetler için sünnet kıyafetleri veriyoruz.
- Kişiler küçük çaplı bir gıda maddesini de getirebilirler mi? Kıyafet ve kullanım eşyaları içinde aynı şey geçerli midir? Mesela elektronik cihazları da getirip, hayır olarak bırakabilir mi?
Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu; Evet, Herkes bir paket makarnayı bile getirebilir. Bir paket tuz bile getirebilir. Bahçelerinde yerlere akan meyveleri, her şeyi getirebilirler. Bizim, sokaklara diktiğimiz meyve ağaçları, yabani erikler falan var. Biz onların hepsini topluyoruz. Burada komposto yapıp veriyoruz. Yazın sebzemiz meyvemiz, kavunumuz, karpuzumuz kendi bebek meyve ormanımızdan geliyor. Yani yaş sebzeyi dışarıdan almıyoruz. Gelen bağışların hesabı ayrı tutulur. Burada belediyenin misafirlerine, işçilerine vereceği malzeme ayrı alınır. Hiçbir şekilde, hayırseverin bağışladığıyla, ihtiyacı olmayan birisi doyurulmaz bu imarethanede. Hayırseverlerinki hayra gider ama belediyenin kendi misafirleri için ayrı bir bütçesi vardır. Kuru gıda ihalesine çıkar, yaş sebze meyve ihalesine çıkar, onları oradan kullanırız. Yani hiçbir şekilde, bir hayırseverin verdiği hayır, bir zenginin boğazına gitmez. İllaki o hayır sahibine, yani hayra ihtiyacı olana gider. Elektronik cihazları, ev eşyası, kıyafet, gıda yani her şeyi kabul ediyoruz.
-Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü İmarethane Sosyal Tesisi bünyesinde bulunan, ‘Umut evinde' verdiğiniz hizmetlerle ilgili bilgi paylaşabilir misiniz?
Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu; Burada bir umut evi var. Bu umut evinde hem psikolojik danışmanlık, hem de hukuksal danışmanlık ihtiyacı olanlara hizmet veriyoruz. Ailenin bir bütün olduğu düşünerek, Umut evinde, aile sorunları olan insanlara çözümler üretmeye çalışıyoruz. Bizim çözemediklerimizi de yetkili makamlara sevk ediyoruz. Yani bir psikiyatri doktoruna ihtiyacı olanları da oralara sevk ediyoruz. Umut evinde ayrıca, evlilik öncesi eğitimi veriyoruz. Burası, şu anda oturduğumuz yer, engelli koordinasyon merkezi. Bütün Bolu'daki engelliler buraya kayıtlılar. Buradaki arkadaşımız, onların her türlü ihtiyaçlarını gideriyor. Engelsiz taksimiz buraya bağlı. Araç ihtiyaçları olduğunda, herkese sırayla o araç tahsis ediliyor.
-Kurulduğu günden beri devam eden, Ramazan ayı boyunca da her gün 2 bin kişiye yemek çıkardığınız ve yine her gün binin üzerinde kişiye yemek verdiğiniz ‘Aşevi' ve yenilenen yemek salonları ile ilgili bilgileri bizlerle paylaşabilir misiniz?
Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu; Aşevi kısmımızda, gelen bağışlarla yemek yaparız. İhtiyacı olan insanlar burada yemeklerini yerler. Buraya gelemeyecek olanlarında, evlerine yemeklerini göndeririz. Orada bir salon daha var. Orası da biz belediyeyiz ve tabii ki dışarıdan misafirlerimiz gelecek, kendi toplantılarımız olacak. Biz bunlar için dışarıya gönderiyorduk. Bu da bizim bütçemizde belli bir yer kaplıyordu. Şimdi biz onu da ekarte etmiş olduk. Bundan sonra gelen misafirlerimizi, çok rahat bir şekilde burada ağırlaya bileceğiz. Toplantılarımızı burada yapabileceğiz. Burası daha işlevsel, daha geniş, daha kullanılabilir, daha hijyenik bir mekan olarak Bolu halkının hizmetine sunuldu.”
Bolu'muz için canla başla çalışan Bolu Belediyemize, Belediye başkanımıza, başkan yardımcılarımıza, Kültür müdürlüğü ile tüm birimlerdeki ekiplerine ve bu değerli bilgileri bizlerle paylaşan Belediye Başkan Yardımcımız Sayın Emine Davarcıoğlu'na Bolulular olarak şükranlarımızı sunuyoruz.
Sevgi ve saygılarımla…
Fatma Marmara