BU GÜN OKULLAR ACIYLA AÇILDI

Bugün okullar acıyla açıldı. Sıralar, yangında hayatını kaybeden çocukların yokluğunda daha soğuk, daha sessiz. O boş sıralar bize sadece birer sandalye ve masa değil, vicdanımızın aynasıdır artık.

Suyum alttan çekerim,
Dönüp yükseğe dökerim.
Görün ben neler çekerim,
Derdim vardır, inlerim.
Yunus Emre

Yunus Emre’nin “Dertli Dolap” şiiri: Dertlenmek, sadece acı çekmek değil; sorumluluk almak, çözüm aramak ve daha iyi bir gelecek için mücadele etmenin derdini öğütlüyor. Bize, gerçekten dertli insanlar lazım.

Peki, aileyi nasıl kurtarırız? Eğitim sistemine nasıl bir vicdan yerleştiririz? “Derdim vardır, inlerim” felsefesini çocuklarımıza, öğretmenlerimize, yöneticilerimize nasıl aşılarız? Bugün açılan okullarda, sıraları boş kalan çocuklar için ağlayan, onların acılarını kendi yüreğinde hisseden öğretmenler, arkadaşlar ve aileler görmek canımızı acıtıyor, yüreğimizi dağlıyor. Bu acıların bir daha yaşanmaması için önceden dertlenen, tedbir alan yöneticiler, karar vericiler lazım bize.

Bize egosu küçük, kalbi büyük, vicdanı geniş insanlar lazım. Günü kurtaran değil, geleceği inşa eden, yüz yıl sonrasını düşünen dertli yöneticiler lazım.

Dağdan kestiler hezenim,
Bozuldu türlü düzenim.
Ben bir usanmaz ozanım,
Derdim vardır, inlerim.
Yunus Emre

Yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Mekanları cennet olsun. Ama bu acılar, sadece taziye sözleriyle geçiştirilmemeli. Bizlere düşen, bu acıların bir daha yaşanmaması için dertlenmek, harekete geçmek.

Dolap niçin inilersin 
Derdim vardır, inilerim 
Ben Mevla’ya aşık oldum,
Anın için inilerim

Benim adım dertli dolap
Suyum akar yalap yalap

Bizim de adımız artık Dertli Dolap olsun. Dertler, sorunlar su gibi akıp gitmeden önce, o suların başında duran, akan her damlayı vicdanıyla hisseden insanlar lazım bize.