Her tarafı ormanlarla kaplı ve o ormanların arasında 200 civarında göl, göleti, sayısız akarsuları, dereleri, şelaleleri olan şehrin doğu tarafından çıkan sularını Ankara, batı tarafından çıkan sularını ise İstanbul alıyor. Bu şehirde yaşayan halk ise arsenikli suyu yıllarca içiyor. Sonra İller Bankası bu ilde su kuyuları açıyor. Arsenikli su ile kuyu suyu birleştiriliyor ve musluklardan verilmeye devam ediyor.

15 yıl önce daha yeni göreve başlamış olan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz bu sorun ile ilgili çalışmalara başlıyor. Bunu Cumhur Başkanımız Recep Tayip Erdoğan'ın olduğu bir yerde ifade ediyor. Cumhurbaşkanı bu duruma inanamıyor ve

“Güldür güldür suların aktığı Bolu'da su sıkıntısı nasıl olur? Bu olamaz! Bolu'da Kuyu suyu mu olur? Diyor.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve ekibi;

“Bolu'nun içme suyu ile ilgili nerede baraj yapabiliriz?”diye çalışmalara başlıyor. Çele Barajı ile ilgili bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar sürerken arka yüzde Karadere suların olduğu görülüp, bu suların Bolu'ya nasıl getirileceği konusu üzerinde duruluyor. Başkan;

“Kırmızı benekli mercan balıklarının yaşadığı doğal kaynak sularını bizim ne yapıp yapıp Bolu'ya getirmemiz lazım. Bolu'ya hizmet için gerekirse dağları deleriz.” Diye belirtiyor ve müthiş bir proje oluşturuluyor.

Kanuna göre köylerin su tahsislerini Köy Hizmetleri, şehrin su tahsisini ise Devlet Su İşleri yapıyor. Bunun üzerine görüşmeler, çalışmalar başlıyor. Bazı köylerin şehre dâhil edilmesiyle ilgili bir çalışma yapılıyor. Bu sayede 2004 yılında Karadere sularının 42-43/sn. suyu zorla yaptırılıyor.

Bu arada Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın arkadaşı o sıralar Devlet Su İşleri Genel Müdürü sonra Orman Bakanı olan Devlet Su İşlerinden de sorumlu Veysel Eroğlu ile bir planlama yaparak bu bölgenin su ihtiyaçlarıyla ilgili bir çalışma yapılıyor ve bu da birkaç yıl sürüyor. Bu çalışmaya göre 2050 yılında ancak Karadere sularının Bolu'nun ihtiyacı olabileceği şeklinde bir rapor çıkıyor. Ama başkan suyun şehre hemen gelmesini istiyor ve bu konuda müthiş mücadeleler başlıyor. Milletvekilleriyle çok ciddi görüşmeler yapılıyor.

Bu görüşmelerle geçen uzun sürelerden sonra 100 litre/sn. suyu Devlet Su İşleri tarafından tahsisini sağlanıyor. 40 küsurda ihale ile toplamda 142 litre / su geleceği planlanarak inşaata başlanıyor. 2016 yılında 3674 metrelik uzunluğu ile 2900 metrelik Bolu Tüneli'nden daha uzun olan Karadere Tüneli için dağın iki taraftan giriliyor.

Bir yandan Karadere suları için çalışmayı yürütürken, Karadere suları ve Çele Barajı tamamlanıncaya kadar bir yandan da şehrin su ihtiyacının karşılanması, arsenikli suyun kullanılmaması için Gölköy bölgesinde çalışmalara başlanıyor. Çelik borularla Gölköy'deki su, Sarıcalar'daki Temiz Su Arıtma Tesisine pompalar vasıtasıyla çekilip, burada arıtılıp, temizlenerek, musluklarımıza veriliyor. Böylelikle Karadere suları gelinceye kadar da Gölköy Gölü'ndeki su temizlenmiş olup, sağlıklı, temiz bir şekilde Bolu'ya verilmeye başlanıyor.

Devlet Su İşleri literatürüne de geçen Çele Barajının yapımı devam ederken Karadere İçme Suyu Tünelinde de son metreler heyecanla sayılmaya devam ediyor ve nihayet iki uçtan başlayan tünel ortada birleşip, açılmış oluyor. Şimdi ise sıra Temmuz ayında ihalesi gerçekleşen 2. etap olan regülatör ve isale hattının yapımına geliyor.

Karadere Tünelinin Çele Barajı'yla da birleşmesi sonucu 2055 yılına kadar su teminini garanti altına alınacak olup, 1 milyon nüfusa yetecek kadar temiz, berrak suya kavuşacak olan Bolulular, çeşmelerinden akacak kaynak suyunu sabırsızlıkla beklerken, bu hizmetleri sunan Bolu Belediye Başkanı ve ekibine, tüm hizmeti geçenlere teşekkürlerini sunuyor.

Sevgi ve saygılarımla…