Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar ve Yönetim Kurulu üyeleri, 17 Temmuz Atatürk’ün Bolu’ya gelişinin 87. Yıl dönümü etkinlik programı ile ayrıca Bolu Platform olarak kuruldukları günden bugüne kadar yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi paylaşımı için Nilüfer Bofsad Sanat Cafe- Tarihi Çınaraltı Sohbetleri’nde basınla bir araya geldi.
87 kurucu üyesiyle kurulan ve şuanda 132 üyesi bulunan Bolu Platformu öncülüğünde, Bolu Valiliği ve Bolu Belediyesi iş birliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bolu’ya gelişinin 87. Yıl dönümü kutlamaları kapsamında yapılacak olan etkinliklerin, 16 Temmuz Cuma günü başlayıp, 17 Temmuz Cumartesi günü de devam edeceği belirtildi.
Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar, Atatürk’ün Bolu’ya Gelişinin 87. Yılı Kutlama Etkinlikleri ilgili bilgi paylaşımında; “17 Temmuz Atatürk’ümüzün Bolu’ya gelişiyle ilgili başladığımız bir program çerçevesinde 2 aydan beri sürekli çalışıyoruz. Şuanda bulunduğumuz Nilüfer Bofsad Sanat Cafe’de toplantılar yaptık. Etkinliklerin alt yapısını tamamladık. Umarım Atatürk’ümüzün Bolu’ya gelişini yakışır bir şekilde kutlanacak bir etkinlik gerçekleşir ve Bolu’muza da yakışır bir etkinlik gerçekleşir. Biz de bunu daha geniş kapsamlı yapıp, içine maratonu, yarışı, tiyatrosu, folkloru, sanatsal ve sporsal faaliyetlerle daha böyle kapsamlı yaparak, halkı da içine alarak, halkın kutladığı bir etkinlik olmasını hedefledik.”diye ifade etti.
Etkinlik programını aktaran, Atatürk Bolu’da Kurulu Başkanı Öğr. Gör. Sıdıka Kilitci; “Tek hedefimiz, her zaman büyük saygı duyduğumuz, özellikle biz kadınlara çok büyük imkânlar veren Atamıza ve ilimize yakışır bir organizasyon gerçekleştirmekti. Etkinliklerimiz 16 Temmuz 2021 Cuma saat: 20.00 Belediye Meydanı Halka Açık Konserle başlayacak. 17 Temmuz Cumartesi saat: 09.30 Atatürk’e Saygı Bisiklet Turu ve saat: 10.00 Atatürk’ün Bolu’ya gelişi Atletizm Yarışı her ikisi de Karacasu’dan başlayarak, Valilik binası önünde sona erecek. Yine 17 Temmuz Cumartesi saat: 10.00 - 11.00 arasında Bolu Sportif Havacılık ve Doğa Sporları Derneği Anıtpark ve İzzet Baysal Caddesi üzerinde yamaç paraşütü gösterisi, Bolu Valiliği önünden başlayan 45 dakika sürecek olan Off-Road yarışı gerçekleşecek.” dedi.
Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının Bolu’da kararlaştırılması ve TBMM sunulmasının Atatürk’ün Bolu ziyaretin en önemli konu başlığından bir olduğu vurgulayarak konuşmasına devam eden Kilitci; “Bolu tarihindeki en unutulmaz günlerden biridir Atatürk’ün Bolu’ya gelişi. Bu ziyaretin en önemli konusu ise Türk kadınına seçilme ve seçme hakkının verilmesi. Kadınlarımızın ülke yönetimine katılmasının tartışmaya açılması ve ilgili kanun teklifinin çok kısa bir zaman içinde hazırlanarak, TBMM getirilmesinin kararlaştırılması olmuştur. Böylelikle Türk kadınına hak ettiği en yüksek haklardan biri verilmiştir. Bu sebeple de Bolu Platformu tarafından ilimizde seçilerek gelmiş kadınlarımıza plaket takdim edilmesi düşünülmüştür. 17 Temmuz 2021 Cumartesi saat: 19.30’da Gazelle Resot Spa otelde Atatürk’ün Bolu’ya gelişi temalı Barkovizyon gösterisi ve Bolulu aşçılar tarafından hazırlanmış Atatürk’ün sevdiği yemeklerin sunumu ardından, Bolu’nun seçilmiş kadınlarına Plaket Takdimi yapılacaktır. Şiir Dinletisi, Atamızın en sevdiği oyunlar olan zeybek ve Halk Oyunları Gösterisi, Anadolu Güneşi konseri yapılacaktır. Bolu Platformu tarafından hazırlanan ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bolu Ziyareti’ isimli derginin yarından itibaren de dağıtımı gerçekleşecektir.”diye belirtti.
Milli eğitim müdürlüğü ve sağlık il müdürlüğü ile Bolu Platformu arasında bir anlaşma yaparak 1.5-2 ay sonra Ata Tohumlarının tüm öğrencilere önce dijital ortamda tanıtarak, onları bu konuda bilinçlendirmek amaçlı bir programa başlanacağının belirtildiği toplantıda, Tarım Kurulu Başkanı Öğr. Gör. Berker çiftçi, Bolu Platformu olarak bugüne kadar yaptıkları çalışmalara değinerek; “ Atalık tohumlarımızı Özşahin Tarımın desteğiyle birlikte çoğaltmak üzere toprakla buluşturduk. Bu tohumlar geleceğe çoğaltılacak ve Bolu halkına dağıtılacak. Bununla birlikte Milli eğitim ile bir protokol işbirliği içerisindeyiz. Buradaki asıl amaç çocukların sağlıklı beslenmesine yönelik çalışmaları gerçekleştirebilmek. Tohum Ambarı Mengen’i kurduğumda Bolu’da bunu gerçekleştirebilmek için hayaller kuruyordum. Bolu Platformu bana bu imkânı sağladı. Şerafettin Erbayram merhumun, tohumlarını da çoğalttığımız, özellikle Göynük Bombay Fasulyesi bugün mahsul verme seviyesine yaklaşıyor. Sezon sonunda bu tohumları da çoğaltıp Bolu’ya dağıtacağız.”dedi.
Atatürk, Bolu halk evinde ‘Kadınlar mebus olabilir mi?’ sorusunu yöneltip, burada bulunan değerli insanların görüşlerini söylemesi ardından, yanında bulunan dahiliye vekiline; “Şükrü Bey, Ankara’ya dönüşte ilk işimiz kadınları siyasal yaşama katma, onlara seçme ve seçilme hakkını verme, ülke yönetimine katılma yönünde kanun teklifini derhal hazırlayınız.” dediğini vurgulayan Tarih Kurulu Başkanı Mehmet Tunçkol, bu olayın ülkemiz ve tarihimiz açısından çok önemli olduğunu belirtti. Tunçkol, konuşmasında ayrıca; “ 17 Temmuz 1934 tarihinde Atatürk’ün Bolu’ya gelişini ele alan bir dergi hazırladık. Dergimizin hazırlık sürecinde arşiv belgelerini dönemin fotoğrafları, özel bu konudaki hatıratları, yapılan söyleşileri, dönemin ulusal ve yerel basınında yer alan haber ve yorum yazılarını toplayarak bir arşiv oluşturduk. Akademik camiada bu konuda yayınlanmış yazıları makaleleri derledik. Antik dönemlerden günümüze kadar uzanan Bolu tarihini ele aldığımız 2.bir dergi daha hazırladık. Bolu’da sözlü tarih çalışmaları yürütüyoruz. Ailelerin tarihleriyle ilgili sesli ve görüntülü kayıtlar yürütüyoruz. Paşaköyü’nde Bolu tarihi ve kültürü ile ilgili objeleri derleyip, toparlıyoruz. Bir köy müzesi projemiz devam ediyor. Yazılı, görsel bir Bolu arşivi oluşturma çalışmalarımız devam ediyor.”diye ifade etti.
Sosyal Sorumluluk Kurulundan Hacer Aşık; “Kurulumuz Bolu’yla özdeşleşen aşçılık ve pastacılık açma kararı aldı. Kurs alan kişilere istihdam sağlama sözü alındı. Proje paydaşlarımız milli eğitim müdürlüğü, halk eğitim müdürlüğü ve İŞKUR. Hedef kitlemiz 18-25 yaş arası. Aile ve Sosyal Çalışma Bakanlığımızın bünyesindeki sevgi evindeki çocuklarımız özellikle hedef kitlemiz. Bunlara meslek edindirme, Bolu’yla özdeş olan aşçılık ve pastacılık mesleğinde yetiştirme ve sonrasında iş sahasına sürme gibi. Yine projelerimiz arasında olan, ev hanımlarımıza iş hayatına, ekonomiye katmak için onlara takı kursları, elişi kursları açılmasının altyapısı çalışılıyor. Alanında duayen olan isimleri Bolu’ya getirip sempozyumlar, konferanslar, konuşmalar düzenlenmesi çalışmaları yapılıyor.”dedi.
Sağlık Kurulundan Uzm. Dr. Erdal Kaya yaptığı konuşmasında; “Son 1,5 yıldır pandemiyle haşır neşir olduk. İl sağlık müdürlüğümüzün çok ciddi çalışmaları var, hastaneler, özel hastaneler, aile hekimliğiyle beraber. Şuanda en büyük derdimiz aşılama programları. Gayette başarılı gidiyoruz. Yakın zamanda platformumuz ve başkanımız sayesinde sağlık çalışanlarımıza çok ciddi teşekkür babında toplantımız oldu. Hem kendilerine hem de çalışanlarımıza teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Onkoloji hastalarımız için çok ciddi destekler veriliyor, bu konuda da bir sıkıntınız olursa bize ulaşmanız, bizim de bu bağlantıları sağlamamız mümkündür.”diye belirtti.
Spor Kurulundan Öğr. Üyesi Hasan Birol Yalçın; “2020 yılında Mersin’de yapılan Avrupa Jimnastik şampiyonasında, Bolu adına katılan milli takımdaki jimnastikçilerimize bir ödül töreni düzenledik. Orada sadece sporcular ödül almadı, kafileye katılan herkes aldı. Türkiye’de ve dünyada ilklerden bir tanesiydi, hakemler, yöneticiler, masörler yani ekipte kim varsa. Biliyorsunuz zaten Türkiye Jimnastik Federasyon Başkanımız Sayın Suat Çelen Bolulu. O da barkovizyon yöntemiyle aramıza katıldı. O da zaten kurulumuzun bir üyesi. Olimpiyatlar başlıyor, 5 sporcumuzla katılacağız, onlara da başarılar diliyorum. Biz turizm grubuyla birlikte ortak bir takım çalışmalar yapıp, gerçekten Bolu’ya özellikle yaz ve kış sezonlarında kamplarda, spor takımlarının buralarda, üniversiteyle birlikte yapacağımız işbirliğiyle neler yapabiliriz noktasında bir takım çalışmalar yaptık. Bolu’da ki insanlarımızın nasıl yabancı dil bilgisini geliştiririz dediğimizde özellikle turizm sektöründe, bir projelendirme yaptık.”dedi
Bolu’ya 30 bin civarında turist geldiğini vurgulayan Turizm Kurulu Başkanı Ahmet Demir; “Taslak yapıp, çalışma yaptığımız, sonuçlandırma noktasında olduğumuz, bana göre adı ‘Köyüme Geri Dönüyorum.’ Bolu’nun yakın köylerinde Yaka köylerinde bir ön çalışmalar yapıldı. Orada pilot köyler tespit edildi. Pilot evler tercih edildi. Yer sahipleriyle görüşüldü. Oradaki evlerin onarımı, yaşanabilir hale gelmesi için çalışmalar ve bütçeleme çalışmaları da yapıldı. Oralarda hizmet verecek ailelerde seçildi. Pandemiyle yavaşlasa da normalleşmeyle birlikte bu çalışmalarımızı hızlı bir şekilde devam ettireceğiz. Burada köy yaşantısını özleyen, köy yaşantısının nasıl olduğunu merak eden, Bolu’ya gelen konuklara bunları sunmak.. Tarım kuruluyla beraber ortaklaşa olarak, orada yetişebilecek hem Bolu doğal ürünleri hem de Ata Tohumlarını geliştirme çalışması. Bolu’nun ailesel damak tadını sunabileceği bir sunum çalışma var, bir de buradaki yaşantıyla en iyi şekilde sergileyecek ev düzenlemeleri, bunların hepsi aşağı yukarı bitmiş durumda. Bolu’ya gelen bütün turistlere etki edebilecek esnaftan, taksiciye kadar varan bir eğitim. Objeler üretebilecek ev hanımları, sanatkarlar olsun bunlarında desteklenmesi de sürecimizde olan çalışmalar.”dedi.
Çevre Kurulu Başkanı Cumhur Bandakçıoğlu; “Bolu’nun en büyük değeri ve zenginliği çevresidir. Bu çevreyi korumak, sürdürebilir hale getirmek Bolu Platform’unun ve hepimizin ana görevidir. Geçtiğimiz yıl Bolu çok ciddi bir çevre felaketiyle karşı karşıya kalmak üzereydi. Bolu’yu güneyden boydan boya kesen çevre yolu projesi. Platformun öncülüğünde, Bolu halkının da büyük katılımıyla bu proje iptal edildi. Bolu’nun çok ciddi çevre sorunları olabileceği de bir gerçektir. Kurumumuz bu sorunlara karşı Bolu’daki dinamikleri harekete geçirmek için çalışmaya devam edecektir.”dedi.
Türkiye’nin plastik atık ithalinde dünya ikinci olduğunu, İngiltere’nin yarısından fazla çöpünün Türkiye’ye gelmekte olduğunu, ülkeler kendi sınırları içerisinde yok edemedikleri radyoaktif veya kimyasal maddeleri bu sayede 3.dünya ülkelerine gönderdiklerini, bununda ciddi ve büyük bir tehlike olduğunu vurgulayan Kentsel Tasarım Başkanı Semih Dimicioğlu, bilgi paylaşımında Bolu’da yaşanan bu konudaki sıkıntılara da değindi.. Dimicioğlu; “Bolu’nun da günlük yaklaşık 180 ton civarında, ilçelerinde yaklaşık 110- 120 ton civarında çöpü var. Bu çöpün bir şekilde ıslah edilmesi gerekiyor. Çöpün modern tesislerde bertaraf edilmesi ve bundan enerji elde edilmesi önemli bir konu ve mutlaka da olması gereken bir konu ancak bunun yerinin seçilmesi konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Bu tesislerin doğaya verdiği zararlar, havaya vereceği metan gazları, yer altı sularına vereceği kimyasal zehirler, haşere üremesi gibi çok çeşitli, bu konuda da dikkatleri çekmek istiyorum.”diye belirterek, Bolu’nun tarım alanlarının ve yeşil alanlarının imara açılması tehlikesine de dikkat çekti. Bolu’da özellikle Gölköy’ün bu konuda ciddi bir tehlike olduğunu ifade eden Dimicioğlu; “Bolu Platformu olarak Gölköy’ün korunmasıyla ilgili Bolu’da faaliyet gösteren tüm sivil toplum örgütleriyle birlikte oluşturacağımız Gölköy Platformunun kurulma çalışmalarına başladık. Tarım alanlarının korunması, tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesi, yöreye adapte olmuş bitkilerin korunması, yer altı sularının korunması, köy hayatının yaşatılması, içme suyu havzasının korunması, hayvancılığın sürdürülebilmesi gibi ana ilkeleri gündeme getirecek ve bu konuda bir pilot bölge olacak Gölköy, Bolu Platformu ve Bolu için.”dedi.
Sanat Kurulu Başkanı Hamza Canbaş bilgi paylaşımında; “Sanat Kurulu olarak biz 17 Temmuzda Atatürk’ün Bolu’ya gelişini canlandırıyorduk, %50’nde görev alacak arkadaşımız Covid-19 olması sebebiyle bunu programdan dışarı çıkartmak zorunda kaldık. Bizim sanat kurulu olarak tiyatro köyde ve tiyatro tarlada projelerimiz var. Tiyatroyu, tiyatroya gelemeyen insanların ayağına götüreceğiz. Atatürk’ün Bolu’ya gelişi oyunumuzu daha da geliştirerek, köylerimize tek tek götürmeyi planlıyoruz. Sanat Kurulu olarak bizim önemsediğimiz projelerden bir tanesi de Anıt Park projemiz. Anıt Parkı mevcut şu halinden kurtarıp daha sanatsal bir hale getirip, Cumhuriyet’in değerlerini orada rölyeflerle canlandırabilmek, ışıklandırması, aydınlatmasını yeniden güzel bir halde, halkında ilgisini çekecek bir nokta haline getirmeyi düşünüyoruz. Planlarımız bu doğrultuda, bunun projeleri geçti. Bizim en önemli projelerimizden bir tanesi de yaptığımız, vefa duygusu olarak da gerçekleştirdiğimiz, pek çok kişinin hocası olan dünyaca ünlü ressamımız Orhan Ersoy’a cadde ismi verildi. Ona bir vefa gecesi, şiir dinletisi yaptık. Kendisi de aynı zamanda hem ressam hem şair. Birde Güzel Sanatlar Lisesindeki öğrencilerimizin ufku genişlesin noktasında, başarılı öğrencilerimizi İstanbul’daki sanatsal galerilere götürdük. Resim sergilerini, fotoğraf sergilerini gezdirdik.”dedi.
Son olarak konuşma yapan Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar; “Platformun en önemli projelerinden bir tanesi de ‘Tarihi Bolu Adası’ projemiz. Yaklaşık 150-200 trilyonluk bir yatırım. Biz yatırımcı bulamayınca tekrardan Tanju Özcan Bey’e bu projemizi bıraktık. Onun tasarrufunda ve umarım bu projeye el atar Tanju Özcan Başkanımız ve bunu hayata geçirir. Çünkü 30 bin yerli yabancı misafirlerimiz Bolu’ya gelmekte. Bu gelenlerin hiç birisi maalesef Bolu merkeze gelmeden çevre otellerde tatilini yapıp geri dönüyorlar. Nedeni, Bolu merkezde böyle tarihi dokusu olan pek bir yerimiz yok maalesef. Bir şehir kimliği tarihi ve kültürüyle ancak ortaya çıkar. O nedenle bu Tarihi Ada projemiz bizim çok kıymetli. Bunun bitmesi halinde arkada Akpınar’ında, Arasta’nın ve diğer çevrelerinde aynı şekilde turizme katkı sağlayacağını düşündük. Umarım hayata geçer ve Bolu turizmde çok büyük bir kazanım elde eder.”ifadelerini kullandı.
(Fatma Marmara…)