ANNE BABA SAATİNİN ÖNEMİ
“Hocam nedir bu anne baba saati ?” dediğinizi duyar gibiyim. Anne baba saati günlük koşuşturmanın bittiği ve eşlerin bir arada vakit geçirdiği anların toplamıdır aslında. Ama ne var ki çoğu evde akşam saatlerinde ne işler bitmiş oluyor ne de çocuklar uykuya dalmış..
Evlat sahibi olmak güzel şey! Ancak Türk toplumu içerisinde çiftler anne-baba rolünü üstlenmeyi belki biraz yanlış anlıyor olabilir.
Şöyle ki! Kadın genelde çocuğun tüm sorumluluğunu üstlenirken babaya sadece ev dışı alandaki faaliyetleri sürdürmek kalıyor. Ne yazık ki bu orantısız iş bölümü de bir süre sonra tıkanan ilişkilere kaynaklık eder hale geliyor.
Evlendikten sonra dikkat etmemiz gereken en önemli olgu şu olmalı; dünyaya gelen çocuk, çiftler arasındaki kadın-erkek ilişkilerinde olumsuz bir etki oluşturuyor mu? Soruyu biraz açalım dilerseniz.
Çocuk olduktan sonra kadın genellikle bütün ilgisini ve enerjisini çocuğa veriyor. Erkek ise ilgi ve enerjisini işine! Böyle olunca kadın ve erkek arasındaki ilgi azalıyor doğal olarak. İlginin zayıflaması sonucunda da ilişki yıpranmaya başlıyor. Ve bir müddet sonra krizler ortaya çıkıyor. Bu durum yaşanırken ağırlıklı olarak kadın, sormaya başlıyor; “Eşim beni sevmiyor mu? “, “Benimle ilgilenmiyor, bana zaman ayırmıyor acaba başka birimi var?”. Tanıdık geliyor mu?
Elinde olmadan çocuğa daha çok zaman ayırmak zorunda kalan kadın ne kendiyle ne de eşiyle yeteri kadar ilgilenemiyor maalesef. Erkek için de aynı durum geçerli. Üzerine yüklenen sorumluluk sebebiyle belki de çift vardiya yapan babalarımız var.
Peki ne yapmalı?
Çiftlerin çocukları da dahil tüm sorunlarını birlikte çözebilmesi, birlikte konuşulabilmesi, sıkıntıların birlikte paylaşılması önemli. Burada babalarımıza da çok iş düşüyor. Unutmayalım ki çocuğun bakımıyla ilgili anneye destek olması gereken ilk kişi eşidir. Çocuk olduktan sonra örneklerini çok görüyoruz; anne, çocukla yatıyor! Bu belki lohusalıkta olabilir ama sonraki süreçte olmamalı. Çocuk anne ile yatsa bile aynı yatakta olmamalı, en fazla da üç yaşına kadar. Sonrasında odasını da ayırmak gerekiyor. Evet, çocuğuna sarılıp, onu koklayarak yatmak annenin de hoşuna gidiyor, çocuğun da. Ama çocuğun bireyselleşmesini engelliyor bu tutum. Öte yandan eşiyle ilişkisi olumsuz etkiliyor. Kadın burada bir bakıma annelik rolü ile eş rolünü karıştırmış oluyor. Bütün iş rol paylaşımının bozulması, emin olun ailedeki en büyük çatışma sorun alanıdır bu. Anne rolü, baba rolü, iş kadını rolü, ev hanımı rolü.. Duruma göre hareket etmeyi genellikle bazıları ikiyüzlülük gibi değerlendirebiliyor. Bu ikiyüzlülük değildir. Sokakta giydiğimiz kıyafeti yatarken giymediğimiz gibi, çocuğumuzla ilgilenirken ebeveyn gibi davranmak eşimizle ilgilenirken eş gibi davranmak, duruma uygun davranmaktır. Bu bir sanattır, annelik, kadınlık, kocalık, erkeklik becerisidir. Biz buna aile danışmanlığında “Evlilik Olgunluğu” diyoruz.
Ev içi alanda organize olmanız ve anne baba saatinizi atlamamanız dileğiyle..