Bahar geldi, güneşli günler ve tabiattaki hareketlilik başladı. Toprak ve ağaçlar güzelliklerini cömertçe sunmaktalar. Baharın nimetlerinden yararlanabilmek için bolca doğada yürüyüş yapın, bisiklete binin, piknik yapın. Bu güzel iklimde ve doğada yaşamanın tadını çıkaralım. Bolu'nun ilçelerini gezmek, güzelliklere ve değişikliklere tanık olmanızı da özellikle öneririm. Son yazımda bu ilçelerdeki güzelliklerden çok temel olarak bahsetmiştim. Fakat yazımda verdiğim bir bilgide düzeltme yapmam gerekiyor. Mudurnu ilçemiz henüz "Sakin Şehirler- Cittaslow" listesine girmedi. Çalışmalar devam ediyor. Bu hafta Sayın Ebru Eyvazoğlu'nun Mudurnu ile ilgili Sayın Ayşe Ege Yıldırım ile yaptığı röportajı gazetemizde okumanızı tavsiye ederim. Göynük ilçemiz bu sene Şubat ayında bu listeye girmeye hak kazandı. Bu listeye Bolu'dan ilk kez girmeye hak kazanan ilçe Göynük'tür. Bu başarı da Göynük Belediye Başkanı ve İpek Yolu Belediyeler Birliği (İPEKBİR) Başkanı Kemal Kazan'ın girişimleri çok önemlidir. 2014 yılında Türkiye'nin ilk Sakin Şehri Seferhisar belediyesine başvurarak başlayan çalışmalar 2017 yılı Şubat ayında listeye girmekle sonuçlandı.
"Sakin Şehir-Cittaslow" Amerika'dan Güney Kore'ye, Güney Afrika'dan Yeni Zelanda'ya dünya çapında bir projedir. İtalya'da 1999 yılında başlatılan bu proje ile şehirlerin kültürel, doğal, gastronomik tarihlerinin yaşatılması amaçlanmaktadır. Bu şekilde kendine has özellikleri olan tarihini ve doğasını koruyan ilçeler meydana gelmektedir. Bu ilçeler özellikle hızla artan metropol yaşamdan nefes almak isteyenler için bir huzur limanı olmaktadır. Nüfusu az, farklı kültürleri ve damak tatları ile güzel bir deneyim yaşanabilecek bu ilçeler yeni bir turizm trendi olmaktadırlar. Bir gezi yazarının dediği gibi "Zamanın durduğu yer " olan Göynük ziyaret edilmesi ve dinlenilmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Mudurnu ilçemiz yıllarca ismini farklı şekillerde ülkemizde adını duyurdu. Türkiye'de marka olan ilk tavukçuluk firması ile ismi duyulan ilçe son zamanlarda termal turizmi ile özellikle yerli ve Arap turistlerin gözdesi olmuştur. Peki Mudurnu ilçemiz bununla yetiniyor mu? Hayır. UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine "Mudurnu Tarihi Ahi Kenti" olarak 2015'te girmiştir. İlçenin turistik potansiyelini ön plana çıkarmak için çalışmalar son hızla devam ediyor. Özellikle yoğunlaşılan nokta tıpkı benzer özelliklere sahip olan Safranbolu gibi UNESCO Dünya Mirası listesine girmek. Ayrıca Mudurnu'nun da "Sakin Şehir -Cittaslow" olmak için çalışmaları var. Sayın Kazan'ın da belirttiği gibi Mudurnu, Göynük ve Sakarya'nın Taraklı ilçesinin de bu statüye girmesi ile tarih ve medeniyet kokan bir İpek Yolu rotası uluslararası standartlara ve kaliteye ulaşacaktır.
Geçen haftaki yazımda istediğim bazı yorumlarda şehiriçi ve ilçeler arası yolların kötü olduğundan yakınıldı. Bolu'nun turistik altyapısını sunan en temel özellik yollardır. Bunun en güzel örneğini geçtiğimiz yıl açılan Yedigöller yolu ile gördük. Yedigöller turist akınına uğradı. Ülke ve dünya çapında tanıtımı yapıldı. Şehir içindeki yollar çok iyi değil hatta trafik yönetimi de çok iyi değil. Bu bir gerçek gün geçmiyor ki belli kavşaklarda ufaklı büyüklü kazalar olmasın. Bazı kavşaklardaki sinyalizasyon sistemi ihtiyacı kaçınılmaz. Yollardaki çukurlar ise kısa süreli çözümlerin faydalı olmadığını bize açıkca göstermiştir. Yolların sürekli kazılması ve geçici olarak kapatılması bütün araç kullananları yıldırdığı bir gerçektir. Çözümün bir parçası olmak istiyoruz. Yol ve trafik çalışmalarını yakından takip ediyoruz.
Sağlıcakla kalın...
Kaynak: Dünya Miras Listesinde Türkiye-Mudurnu Tarihi Ahi Kenti
http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44394/dunya-miras-listesinde-turkiye.html
Cittaslow Türkiye
Cittaslow Dünya