-Mizahın evrensel yelpazesinden baktığınızda bizde ve dünyada ki konumunu nasıl görüyor ve değerlendiriyorsunuz?

Mehmet Saim Bilge: Türk mizahı, her dönem kendi yerini muhafaza etmiştir. Ülkemiz mizah konusunda çok derin bir kültüre sahip. Sadece Nasrettin Hocamız bile başlı başına bir ekoldür. Benim gözlemleyebildiğim kadarıyla, karikatürde dünyadan geride değiliz. Şunu da belirteyim ki siz eğer bir ülkede ve dünyada ne olup bittiğini anlamak istiyorsanız, çizilen karikatürlere bakarak anlayabilirsiniz. Sadece bugünü değil, geçmişte olup bitenleri de. İnsanımız mizaha çok yatkın, en üzücü olaylarda bile, olaylara mizahi açıdan bakabilmektedir. Özellikle internette buna çok şahit oluyoruz. İnternetin yaygınlaşmasıyla, dünyanın öbür ucuna ulaşabiliyorsunuz. Bunun kötü tarafı ise haliyle basılı karikatür eskisi kadar revaçta olmuyor.

-Karikatür çizimlerinizin sizin hayatınıza getirdikleri, etkileri, açtığınız sergileriniz ve verdiğiniz eğitim programlarından bahsedebilir misiniz?

Mehmet Saim Bilge: Karikatür maceramız çeşitli ulusal ve uluslararası sergilere ve yarışmalara katılmak ve çeşitli ulusal ve uluslararası gazete ve dergilerde yayınlanmasının yanı sıra canlı tv yayıncılığına kadar geldi. Küresel Karikatür Kulübünü” kurarak Küresel Online uzaktan eğitim kurumunun Küresel Tv. Stüdyolarından yaptığımız canlı yayınlarla, Türkiye'de hatta dünyada da diyebiliriz, ilk defa karikatür kültürünün büyük kitlelere ulaşmasını sağlıyoruz. Dünya ve Türkiye'nin ünlü karikatüristlerini seyirci ile buluşturuyoruz. Karikatür çizmenin yanı sıra nasıl okunması gerektiğini de öğretiyoruz. Ayrıca TRT Diyanet Tv. Hattı Mizah” karikatür programıyla daha geniş kitlelere, karikatürü sevdirmeye çalışıyoruz. Bu yolculuğumuzda başta eşim ve çocuklarımın olmak üzere devre arkadaşlarım, meslektaşlarım, karikatürcüler derneği başkanı ve karikatürist arkadaşlarım, küresel online yönetim kurulu başkanı ve çalışanlarının da desteği oldu.

-Karikatür eğitim programlarınızda ve derslerinizde nelere dikkat ediyorsunuz, çocuklara ve ailelerine ne gibi önerileriniz oluyor?

Mehmet Saim Bilge: Biz çocuklarımıza derslerimizde anne, baba ve kardeşleriyle birlikte bakamayacakları karikatür çizmemelerini öneriyoruz. Aksi takdirde karikatür, karikatür olmaktan çıkar. Karikatürde çizim yaparken ahlak kurallarının sınırları iyi belirlenmelidir. Yayınların çokluğundan ziyade, niteliği önemlidir ve bu her alanda geçerli bir kuraldır aslında.

-Son olarak söylemek istediğiniz ve vermek istediğiniz mesajınızı alabilir miyiz?

Mehmet Saim Bilge: Karikatür dünyanın ortak dilidir. Aynı zamanda hiçbir yabancı dil bilmeden de karşınızdakine düşüncenizi anlatabilir ve çizileni de anlayabilir, anlaşabilirsiniz yani. Karikatürle uğraşırsanız, hayata başka gözle bakarsınız. Herkese tavsiyem şudur; mutlaka bir şeylerle ilgilenin. Bu karikatür olur, resim olur, fotoğrafçılık olur, müzik olur, spor olur. Bunlar insanı hayata bağlayan öğelerdir. Hele karikatür, anlatılmaz, çizilir. Kısacası karikatür çizgi ile yapılan mizahtır ve mizahın izahı yoktur.

Bu değerli sohbet için Karikatürist Sayın Mehmet Saim Bilge Bey'e teşekkürlerimi sunuyorum.

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara