40 bin km kare Hollanda da 3200 amatör futbol kulüpleri var, 4 milyon amatör futbolcu var, sahalar şehirlerin göbeğinde en güzel yerlerinde, çay, kahve salonları düğün salonu gibi, yiyip, içecek büfeleri, soyunma odaları, duşlar toplantı odaları belediyeler tarafından halka teslim edilmiş , gönüllüler tarafından yönetilen kulüpler. Çay, kahve, yiyeceklerle kendi kendini geçindiren kulüplerin , bütçeleri müfettişler tarafından her yıl kontrol ediliyor. Alt yapı bakımları belediyeler karşılıyor, çimleri sulama ve bakım gibi.

Türkiye 780 bin km kare Türkiye, gurbette futbolcu arıyoruz, öyle ya Milli Takım genelde gurbetçi çocuklarından oluşuyor, büyük takımlar Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş yabancı futbolcularla dolu. Milyonlarca dolar ve avroları dışarıya veriyoruz. Süper Lig takımlarının mali durumları da şu an fazlasıyla gündemde. Bu paralarla alt yapılarını oluşturup kendi çocuklarımızı yetiştirebiliriz. Çok düşündürücü, dışarıda elmas ararken, yöneticiler bahçesindeki elmasları göremiyor.

Sadece futbol mu? Diğer spor dallarında da alt yapı oluşturulmuş, toprağın elmas değerinde olan bu ülkede, bu insanlar bütün bunları nasıl başarmışlar, biz niye yapamıyoruz? İnsan şaşırıyor. Her spor sahasına gittiğinizde kurallar yazılı bir şekilde karşınıza çıkıyor. Bu spor kulübünde diye başlıyor, saygıdan disipline, temizlikten çevreyi korumaya kadar her şey düşünülmüş.

Böylece eğitim üçgeni gerçekleşmiş oluyor, evde eğitim, okulda eğitim, çevrede eğitim, tabi sonucunda başarı da geliyor. Dünya çapında ülkeler arasında yıldızlaşıyorlar.

Benim bulunduğum 80 bin nüfuslu şehir ve etrafında 7 tane amatör futbol kulübü var. Bu kulüplerin en az 5 çim sahası var. Birinci takımlarının lig maçları yaptığı türbinli sahaları da var. Futbola başlama yaşı 6 ve 65 yaşına kadar, kulüplerin lig programlı takımları var. Hafta içinde en az iki defa antrenman yapıyorlar. Şehirler arası maçlar yapıp derecelere girip, amatör kulüpler arası liglerde bir üst lige çıkma mücadelesi veriyorlar. Böylece bütün ülke genelinde insanlar spor yapıyorlar. Özellikle de gençlerin spor yapmaları, toplumda geleceğe sağlam karakterli insanların yetişmesini sağlamış oluyor. İlkbaharda ağaca çiçek açma diyebilir misiniz? Çiçeklerin tolu vurmadan sağlıklı meyveler vermesini sağlamalıyız. Gençler buluğa erecekler. Gençlerin buluğ devresini sağlıklı geçirmesi için enerjilerini sporda harcamaları gerekir.

Profesyonel Ajax gibi takımların da alt yapıları harika. Ayriyeten uzman ekipleri amatör takımlardaki alt yapı oyuncularını takip ederek, yeteneklileri küçük yaşta kulüplerine alıyorlar, kendi yatılı okullarında okutarak kulüplerine futbolcu yetiştiriyorlar. Böylece dünya çapında futbolcu yetiştirip satarak, futbol sektöründe ülkelerine para kazandırıp, ülkelerini dünyaya tanıtıyorlar. PSV, Feynoord, Az Alkmaar gibi takımlar devamlı Avrupa kupalarındalar. Bu yıl Ajax finale oynadı, Avrupa liglerinde şampiyonluğunu kıl payı kaçırdı. Ajax 17 yaşındaki oyuncusunu 80 milyon avroya Barcelona'ya sattı. Hollanda'nın ünlü futbolcuları Gullit, van Basten, Rijkaard gibi bir çok oyuncular ,AS Milan, Juventus gibi takımlarda, Ronalt Koeman gibi oyuncular Barcelona'da top koşturdu. Ülkemiz de bir çok Hollandalı oyuncuları Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş kulüplerinde oynattılar. Bolusporumuz bile geçen yıllarda bir kaç Hollandalı futbolcuları transfer etti. Sneijder, Pierre van Hoojdonk, Kuyt gibi, daha ismini zikredemediğim, yüzlerce ünlü oyuncular ülkelerine milyonlarca avrolar kazandırdılar.

Bursa'da milli takımımıza penaltıyı atamayan Seedorf'un Hollanda TV'sinde dokümanterini izledim, Ajax yetiştirdi 16 yaşında meşhur oldu,1995 te Sampdoria'ya,1996 da Real Madrid'e,2000 yılında, 24 milyon Avroya İnter'e transfer oldu. En önemlisi bu ünlü oyuncu için bir psikolog, parayı yönetecek uzman maliyeci ve yemekleri için aşçı tuttular. Milyonlarca avro kazanan oyuncuya ,kendisine de cep harçlığı verdiler. Psikolog toplum içindeki davranışlarını, maliyeci parayı yönetiyor , aşçı da sağlığını. Biz Arda'ya bunu yapabilseydik tarihe geçerdi. Para insanı kullanırsa yakar, insan parayı kullanmasını bilirse adam olur.

Bolu ili bütün spor dalları için çok müsait. Çocuklarımız ve gençlerimiz için, Boluspor stadyumunun emniyet müdürlüğüne bakan köşesinde, Bolu ili Gençlik ve Spor Müdürlüğünün ilanı var, bütün spor dalları için. Çocuklarımız ve gençlerimiz bu imkanlardan yararlanmalıdır. Bunun reklamını ön plana çıkarmalıyız.

Karaçayır tesislerinde Bolusporumuzun alt yapısı gördüğüm kadarıyla, Avrupa'yı aratmayacak kadar güzel. Önemli olan bu güzelliklerden Türkiye'ye örnek olacak ürünler yetiştirmek. Altınorduspor örnek alınabilir. Geçmişte olduğu gibi Rıdvan'lar, İbrahim'ler yetiştirmek. Bu arada özel anmak istiyorum rahmetli Çetin Erdoğan'lar yetiştirmek . Bolusporun temel felsefesi bu olmalıdır. Çetinle Bolu Erkek Öğretmen okulunda beraber okuduk, hatta öğretmen okulunda atletizm takımında birlikte Atatürk kır koşularına katıldık. Beden eğitimi öğretmenimiz Rahmetli Erol Bey O'nu keşfetti, öğretmen okulu futbol takımına aldı. Oradan Bolusporda meşhur oldu. Milli takıma seçildi. Rahmetli; Sporun centilmenliğine yakışan değerli bir bey efendi idi. Tatillerde kendisiyle sık sık görüşmelerimiz oldu. Ruhu şad olsun. Muharrem de öğretmen okulu futbol takımından Çetin'le birlikte Bolusporda oynadı.

Bolusporun tekrar futbol okulu olması için neler yapılabilir? Uzmanlarla birlikte, masa etrafında oturup, kısa vade, orta vade ve uzun vade için planlar yapılabilir. Birbirine yakın olan şehirler arası küçük yaşlardan başlamak üzere ligler oluşturulabilir. Örneğin Kaynaşlı , Düzce, Yeniçağa, Gerede gibi, anneler, babalar işin içine çekilebilir. Onların antrenmanları için üniversite spor akademisinde okuyan öğrencilerden yararlanılabilir. Bu mümkün olmazsa Bolu ili içinde okullar arası ligler oluşturulabilir. Köy çocukları da taşımacılıkla okullara taşındığı için sporda fırsat eşitliği sağlanmış olur. 27 ilk ve orta öğretim okulu var, liseleri de eklersek okullar arası ligler hazırlanabilir. Bu organize için iller gençlik ve spor müdürlüklerinden yardım alınabilir. Veya 23 Nisan Ulusal egemenlik ve çocuk bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve spor bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ,Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi, milli ve dini bayramlar kupaları için turnuvalar düzenlenebilir, kabiliyetli çocuklar buralardan seçilir.

Kolay değil, Boluspor yönetimine büyük görev düşüyor. Önemli olan zoru başarmak. İnsanlar birşeye talip olurken başarmak için başlarlar. Başardıklarında toplum başına taç yapar. Çetin Erdoğan gibi yad edilirler. At ölür meydan kalır, yiğit ölür namı kalır. Eserlerini bırakmaları dileği ile Bolusporumuza, Bolu'ya başarılar dilerim.