O,
1907 yılında Bolu’da doğdu.
93 yıl yaşadı.
Dar gelirli ailenin, dört kardeşin en küçük çocuğudur.
İlk ve orta öğrenimini Bolu’da,
1926 yılında İstanbul’da Mekteb-i Sultan-i Nefise’ye (bugünkü ismi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) kaydoldu.
1931 yılında Mimar olarak mezun olur
Bolunun ilk mimarıdır.
1.70 boyunda, 65-70 kg arası ağırlığında,
Sessiz ve vakarlı.
Gösterişi sevmeyen,
Az konuşan, az gülen, çok çalışan ve çok iş yapan,
Feleğin çemberinden geçmiş bir beyefendi.
Ömrüne büyük başarılar ve büyük hüzünler sığdırmış,
Duaya, dünyaya, namaza, hayata zaman ayırmış,
Ailesine bağlı, israfı asla sevmeyen,
Haksızlıklara üzülen, sessizce ağlayabilen,
Düşünmeye vakit ayıran

Eğlenmeye vakit ayıran, eğlence gençliğin sırlarını hatırlatan,

Okumaya vakit ayıran, okuyarak bilginin pınarına ulaşan,

Duaya vakit ayıran, güç anlarda rabbini hatırlayan,

Sevmeye vakit ayırıp, yaşamı tatlı kıldıran,

Anlaşmaya vakit ayıran,

Gülmeye, gülümsemeye vakit ayıran, ruhun güzelliklerine ulaşan,

Vermeye vakit ayır, verme aydınlığına varan

İşini iyi yapmaya vakit ayıran ve saygın olan
Teşekküre vakit ayıran, yaşamanın kremasını tadandır.
O, Bolunun rahmani bir aşkla sevilen, tek babası.
***
Yıl 1958, Rahmetli babam Ormancı Hasan Bayramoğlu Seben merkezde bir ev almış fiyatı 300Lira. 300Lirayı da çok zor denkleştirebilmiş.
Bunu neden mi yazdım? Buyrun okumaya devam edelim.
Yıl 1959. O zamanın, Bolu Belediye Başkanı Rahmetli Necip Varlık zamanında Bolu’daki fakir fukaraya verilmek üzere 10.000 Lirayı Belediye’ye gönderen Rahmetli İzzet Baysal, yaptığı yardımı kimseye söylememiş ve reklamını hiç yapmamış. Gönderdiği parayı, belediye yetkilileri resmi kayıt altına aldıkları için, ortaya, kayıtların incelenmesi sonrası çıkmış.

1944 depreminde yıkılan Büyük Camii (Yıldırım Beyazıt Camii ) minaresi yapımı için, kurulan cemiyete 2500lirayı, 19 Ocak 1962 tarihinde göndermiş. Bu meblağ da resmi kayıtlara geçmiş.
….
Yani rahmetli İzzet Baysal, tüm zamanlarında, hayır hasenat işlerine el atmış. Hayır, hasenat işlerinden hiç geriye kalmamış. Merhametli ve tevazuu o yıllardan geleceğine de zaten nakş etmiş.

***

1942 yılında, Ankara’da, eşi kıymetli Refika Hanımefendiyi kaybeden Baysalımız, 1943 yılında İstanbul’a yerleşir. Orada sıhhi tesisat üzerine küçük bir atölye alarak çalışmaya başlar. Bu mübarek atölye, Bolunun ufuklarına gelecekte rahmet olarak yağacak yerin ya kendisidir.

1950 yılında özel teşebbüsün ilk Mekanize Döküm Fabrikası’nı kurar.
Sen misin kuran, Avrupalı 6 büyük şirket, kartel oluşturup, Türkiye’ye ihraç ettikleri ürünlerinde %40 indirim yaparak içteki işbirlikçileri ve dıştan diplomatik baskılarla rahmetlimiz Baysal’ı batırmak istemişler. Çok ayak bacak oyunları yapmışlar.
O yıllar zaten zor ve çileli yıllardır.
Acıları, sıkıntıları çeken rahmetli Baysal’dır.
Uluslararası kartellerle ve yerli işbirlikçileri ile ciddi bir mücadele içindedir Rahmetli Baysalımız.
En büyük yardımcısı 1953 yılında yanına aldığı yeğeni Ahmet Baysal Amcamızdır.
Kısa kısa yazmaya devam.
Baysalımızda yılmak yok tabi ki,
1970’li yıllarda Avusturya, Almanya, Yunanistan ve Arap ülkelerine “İzsal Döküm Sanayii A.Ş” ürünleri ihracata başlamıştır.
***
Baysalımız, bazı zamanlar Bolu’ya geldiğinde, Yumrukaya köyü civarlarını gezer, kendince keşifler yapar, bazen de dostlarıyla oraları gezer, en büyük hayalinin ilk tohumlarını kafasında çoktan filizlendirmiştir.

1988 Yılının yaz mevsiminde, vakfın mütevelli üyelerinden Sayın Mustafa Yaman, Sayın Cahit Dinçtürk ve Sayın rahmetli Şerafettin Erbayram büyüklerimize “Bolu’ya Üniversite kazandırma” fikrini açıklamış, bu hayalin gerçekleşme yolunda önemli bir yola baş koymuş.  
***
Rahmetli Mustafa İzzet Baysal,    o zamanlardan dilimize pelesenk olan “Küçük şehrin büyük öyküsü” gerçeğini görüyordu.
Eskişehir, Ankara ve İstanbul’da yaşamış olan Baysalımızın, Bolunun nelere ihtiyacı olduğunu yakinen biliyordu.  
Bolu’yu diğer kentlerle hatta dış ülkelerle çok iyi mukayese edebiliyordu.
Yüreğindeki kaynayan volkanları, yatırımlarını,  Bolu’da bir bir sergilemek istiyordu.
Gerçekleştirdi de. Gelecek yıllar içinde de daha da gerçekleşecek kıymetli vakfı sayesinde.
Gerçekleşen 147 tesis ( Baysalımız 115, Ahmet Baysalımız 21, Mebrure Bağışgil büyüğümüzde 11 adet eser kazandırdı)
BAİBÜ, başlı başına bir efsane.  Alınan binlerce cihaz, Şu anda 300 öğrenciye verilen burs. Toplamda 2100 öğrenciye verilmiş burs. Dev yatırımlar, Bolunun semalarında yıllardır hizmet veriyor.
Tabi ki, bu 5 Mart 2024 günü de yeni sürpriz hizmet haberleri alacağımızı da Sizlere bu günden duyuralım.
Sevgili Baysalımız, bir insanın doğumundan, ölümüne kadar, bütün temel ihtiyaçlarını Bolululara armağan etti.  (Gelecek yazımızda bu konuya değineceğim inşallah)
***
Gelelim, diğer en büyük hamleye. Vakıf kültürüne aşina olan Sevgili Baysalımız,  1986 yılının sonunda, Ahmet Baysal amcamızın sonsuz desteği ile  İzzet Baysal Vakfı’nı kurmuş ve tüm varlığını vakfına vasiyet etmiştir.
Vakfı da, Bolululara emanet etmiştir.
Vakıf, emin ellerdedir.
( Esasında İzzet Baysal Vakfı’nın kuruluşu hikâyesini, Ahmet Baysal Amcamızın muhteşem teklifini, çok ciddi bir sorumluluk almasını ayrı bir yazı ile ileride yazarak karşınızda olurum inşallah).

Bu yazımız, bu sene, Rahmetli Baysal la ilgili birinci yazım olarak yazıyorum.
İnşallah 5 Mart 2024 Salı günü, bu yazının 2. bölümünü yayınlamak nasip olur.
(Bu 1. yazıda olayları kısa kısa, özet şeklinde yazmayı uygun gördüm.)
***
SAYIN VALİME, ARZUHALİM.
Sayın Valim, gelecek yıllarda Bolu’da, uygulanabilir bir önerim var.
Baysalımızın yaptırdığı okulları Bolu’daki bütün mahallelerde onurla ayakta.
Her mahallede Baysalımızın eserleri var. Bu okullardaki öğrenciler, mahallerinde öğretmenleri başlarında olmak üzere, mahallelerinin sokaklarında, rahmetli Baysalın hürmetine toplu yürüyüşler yapmalarını öneriyorum.
Bu yürüyüşte, öğrenci velilerinin de emeği olacağı için, etkinlik geniş kesimlerde ses olacaktır. Burada Emniyet Müdürlüğümüz de bu onurlu yürüyüşlerde yardımcı olurlar. Bunu planlama sorun olmaz.

Burada Bolulular olarak farkındalık oluşturabilmek çok çok önemli. Baysal’ımızın efsane hizmetlerinin hatırlanması monotonlaşmamalı. 7’den 77’ye her yana yayılmalıdır.
Gelecek sene için de 05 Mart’ta veya uygun bir zaman diliminde, Bolu Atatürk Stadı’nda, önceden planlanmış bir programla, halka, öğrencilere yönelik kutlanacak anma, şükran programı öneriyorum.
Bilginize sunarım Sayın Valim.

İZZET BAYSAL VAKFI MÜTEVELLİ ÜYELERİMİZ
İzzet Baysal Vakfımızın Çok Kıymetli Mütevelli Heyeti Üyelerimizin de her birini burada şükranla zikredelim.
Sayın Mustafa İzzet Baysal (Kurucu Başkan), Sayın Ahmet Baysal, Sayın Esin-Cahit Avunduk, Sayın Mebrure Bağışgil, Sayın Ayşe Müzeyyen Gültopu, Sayın Prof Yücel Özkaya, Sayın Ayten Eşmeli, Sayın Pınar Özkaya, Sayın Kazım Oksay, Sayın Şerafettin Erbayram, Sayın Necdet Gören, Sayın Mustafa Yaman, Sayın Yaşar Eyüboğlu, Sayın Sabahattin Eratalar, Sayın Dr Mesut Kalaycıoğlu, Sayın Orhan Uçar, Sayın Uğur Tunçok, Sayın Necla Eratalar,  Sayın Mükerrem Erdinç, Sayın İlyas Akat, Sayın Naim Yörüker, Sayın Yücel Özkaya, Sayın İ. Şefik Akman, Sayın Cahit Dinçtürk,  Sayın Rıfat Ersoy, Sayın Yılmaz Uluğ Atay, Sayın Adil Turan, Sayın Akın Çakmakçı, Sayın C. Cahit Alparslan, Sayın M. Nejat Eratalar, Sayın Şevket Sadık Çatladı, Sayın Muhabbet Koç, Sayın Mustafa Metereliyöz, Sayın Kemal Sert, Sayın Ferit Atalay, Sayın Atilla Uçar, Sayın İlkay Bağatır,   
Sayın Savaş Sakarya, Sayın Abdullah Alemdar ve Sayın Fatih Yamaner.

Şeref Üyeleri olarak, Bolu Valisi Sayın Erkan Kılıç, Bolu Belediye Başkanı Sayın Tanju Özcan, BTSO  Başkanı Sayın Abdullah Alemdar, AİBÜ Rektörü Sayın Mustafa Alişarlı, Milli Eğitim Müdürü Sayın Dr. Cemil Sarıcı,  İl Sağlık Müdürü Sayın Abdullah Danışman ve Bolu Devlet Hastanesi Başhekimi Sayın Rıdvan Erdin yer alıyor.

İZZET BAYSAL VAKFI YÖNETİM KURULU
Sayın Ahmet Baysal(Başkan), Sayın Fatih Yamaner (Başkan Vekili), Sayın Mustafa Meterelliyöz ( Y.K Sekreteri),  Sayın Kemal Sert (Yönetim Kurulu Üyesi), Sayın Atilla Uçar (Yönetim Kurulu Üyesi),   Sayın Muhabbet Koç (Yönetim Kurulu Üyesi)

 İsimlerini saydığımız kıymetli insanlarımıza, Bolu adına kalbi teşekkürlerimizi sunarız. 


BU SENE ANMA PROGRAMI 5 MART 2024, SAAT 14.00 TE.

Bolu'nun mimarı büyük hayırsever iş adamı Mustafa İzzet Baysal'ın aramızdan ayrılışının 24. yılında her yıl olduğu gibi mezarı başında anma programı düzenlenecek.
Anma Programı5 Mart Salı günü saat 14.00’te, İzzet Baysal’ın Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy Kampüsünde bulunan  “Anıt Mezarında”  düzenlenecek.
Orada BAİBÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkanı Sayın Tanju Özcan ve Bolu Valisi Sayın Erkan Kılıç, bir  konuşma gerçekleştirecek. 
Kuranı Kerim tilavetinden sonra,
Bolu Müftüsü Sayın Hüseyin Demirtaş Hatim duasını yapacak.
Ayrıca, İl Mili Eğitim Müdürlüğü temsilci öğrenci, öğretmen ve idarecileri,  İlimizin yöneticilerini, Siyasi partilerimizin kıymetli temsilcileri,  basınımız, halkımız,  bu anma programlarında olacak.
Programa gelebileceklere, her zaman dua edenlere, gönlü orada olan-olacaklara, gelemese de gönlünü gönderenlere, O’nu  seven herkese, teşekkür ve dualar olsun.
Her vatandaşımız Sayın Baysal’a, Baysalın yakınlarına,
Baysal Vakıf mütevelli üyelerine, yönetim kuruluna, bu hayırlı hizmetlerde emeği geçenlere, dua etmelidir.
Allahütealâ’ya da sonsuz şükrederiz ki,
Baysal gibi bir hayırseveri bu kıymetli coğrafyaya, bizlere kazandırdı.
***
Baysal’ı 05 Mart 2000’ de, kaybettik.
Ne var ki O, aramızda yaşıyor ve yaşatılıyor. 
OHERKESİN yüreklerine kök saldı ve bizlerle yaşıyor.
Bir hadis-i şerifte buyuruldu ki: 
(Bir mümin vefat edince her ameli kesilir. Yalnız üç amelinin sevabı, amel defterine yazılmaya devam eder. Bunlar, sadaka-i cariyelerinin, faydalı kitaplarının ve salih çocuklarının kendisi için ettikleri dua ve istiğfarların sevaplarıdır.) [Ebuşşeyh] 
Sadaka-i cariye, devam eden hayır hasenat demektir. Cami, çeşme yol yapmak, ağaç dikmek, okul yapmak, su kanalları yapmak gibi, insanlara faydası dokunan bütün işlerdir. Bunlar ise sayılmayacak kadar çoktur

Rahmetli Baysal’ı çok seviyoruz.

Fuat Bayramoğlu
01 Mart 2024-Bolu
1. Bölüm Yazısı