Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 10’unu engelliler teşkil ederken, Ülkemiz verilerine göre de nüfusunun yüzde 12,3’ünü engelli kardeşlerimiz oluşturuyor.

Maalesef bugün dünyanın birçok ülkesinde engellilerin dışlandığını, yok sayıldığını, ihmal edildiğini ve ikinci sınıf insan muamelesi gördüklerini üzülerek müşahede ediyoruz.

Bize düşen, engelli kardeşlerimizi teşvik etmek, onlara müşfik davranmak, onların bizden biri olduğunu hissetmek ve hissettirmektir.

Engelli vatandaşlarımızın bizim gerçeğimiz, bizim bir parçamız olduğunu kavramak ve buna göre tavır geliştirmek zorundayız.

Okullarımızı, şehirlerimizi, sokaklarımızı, eğitim materyallerini yeniden düzenleyerek, yeniden inşa ederek engelli kardeşlerimizin eğitiminin önündeki engelleri tek tek kaldırılıyor.

Vazgeçmeden, yılmadan, yorulmadan mücadele sürdürülecektir.

Engelli olmak kişinin tercihi değildir ve herkes engelli adayıdır. Bunun bilincinde olarak, öncelikle kişiyi engelli konumuna düşürecek nedenlerin önlenmesi için gereken tedbirlerin alınması bu toplumun en önemli görevlerden biridir.

Okullarımız bu konuda fikri ve yapısal olarak çağın gereklerine kavuşmuş durumdadır.

Halk eğitimi ve TV ler de bu konuda eğitimlerini sürdürmelidir.

****

( Emine Mehmet Baysal Özel Eğitim Uygulama Okulu)

Orda bir okul var, uzakta/ O okul bizim okulumuzdur./ Gezmesek de, tozmasak da/ O okul bizim okulumuzdur.

***

5 Aralık 2023 günü, Emine Mehmet Baysal Özel Eğitim Uygulama Okulu 3 Aralık Dünya Engelliler Günü İl Programı Bolu BİLSEM sahnesinde uyguladılar.

Salon tıklım tıklım doluydu. Eğitimcilerin ağırlıklı olarak burada yer almasından onur duyduk.

Bolu Vali Yardımcısı Fatih Damatlar ve İl protokolü yerini de aldı.

Saygı Duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması sonrası, Okul müdürü Murat Bulut’un günün anlam ve önemini belirten ve teknik konuları ihtiva eden konuşması güzeldi.

Okulun tanıtım videosu nu izledik.

Yeri gelmişken soralım sizlere. O okula hiç gittiniz mi? Gitmeyenlere gitmenizi öneririm. “Orda bir okul var, uzakta/ O okul bizim okulumuzdur./ Gezmesek de, tozmasak da/ O okul bizim okulumuzdur.”

 Orası ayrı bir dünya, tam bir cennet köşesi. Çeşitli duyguların, rahmani davranışların, devletimizin gücünü, saygı ve sevginin harmanlandığı bir yer.

Orayı kalp gözüyle ve ahiret gününün hikmetiyle görmekte yarar var.

 Orası cennet yolunun duraklarından bir yer olduğunu, bir kere daha teyit ettik.

***

 Program içerikleri olarak,

 “Heykel” gösterisinin ardından, Özel öğrencilerin Öğrencilerimizin “Tavşan” gösterisi beğenildi.

Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 3/E Sınıfı öğrencileri ve öğretmenleri Hülya Altındaş yönetiminde işaret diliyle “Sev Kardeşim ” şarkısı hem göze hem gönüllere hitap etti.

Okulun öğretmen ve öğrencilerinin hazırladıkları rafadan tayfa gösterisi nin ardından, Kemal Sunal’ ın da komik sözlerini ihtiva eden bizleri kahkahaya yöneltirken, Okul öğretmen ve öğrencilerini komedi dans gösterisi, işbirliği adına önemliydi.

Bu okulun müdür Yardımcısı Eylül Demirtaş önderliğinde, okulun gönüllü öğretmenleri bir araya gelerek, Bolu’nun güzel ve tarihi kıymetli değişik mekânlarında hazırladıkları, izlemesi mükemmel, akıcı ve hoş tabirimizle “Bizim İçin Çal” isimli klibi çok beğenildi. İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı’ ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yasin Yeşil’ in de bu klipte görev almaları her takdirin üzerindedir.

Klip hazırlamak zor bir iş olduğunu biliyor ve tebrik ediyorum.

Daha sonra sahneye, öğretmenler, özel öğrenciler, bu öğrencilerin kıymetli biricik anneleri ile birlikte sahne alarak, ortaya şahane bir gösteri sundular.

Bu gösteri salondaki katılımcıların aşırı isteği ile bir kere daha tekrarlandı.

Ortaya müthiş bir enerji yükseldi. Burada Müzik ve Oyun Öğretmeni İlkay Karakılıç’ın sahne ve orkestra yönetimini nedeniyle tebrik ediyorum.

Mükemmel bir gösteri sonlanırken, okul öğretmeni, öğrencisi velisi tek yürek olmanın hazzını bizlere de yaşattılar.

En son dev orkestrayı yöneten Müzik ve Oyun Öğretmeni İlkay Karakılıç ve bu ritme ahengi ile sürdüren Otizm Sınıf Öğretmeni Murat Güven başta olmak üzere tüm öğretmenleri ve özel öğrencileri, Okul yöneticilerini, bu okulun velilerini tebrik ederim.

Sunucu Nazife Merve Korkmaz Hocanın, program süresince sunuculuğu da dikkat çekti. Özgüvenli, iyi tonlamaların yanı sıra, diksiyonu ve seçtiği konuşma metinleri çok beğenildi. O da, bu tür etkinlikler için ayrı bir kazanım oldu

Bu programda eğitimci olarak 60’ın üzerinde öğretmen görev almış.

İsimlerini zikretmek isterdik, Yer olarak darız. Bu okulun 1. Ve 2 kademesinde görev alan her öğretmene, ayrı ayrı teşekkür ve dualar ederiz. Tebriklerimizi sunarız. Daha güzele ve farkındalık çalışmalarında en gin fikirlerini bekleriz.

Salonu dolduran katılımcılara da teşekkürler.

****

DİYORUZ Kİ; ASIL ENGEL KALPLERDEKİ, ZİHİNLERDEKİ ENGELDİR.

Bu gösterilerden amaç, toplumda farkındalık oluşturmak, onlara gerekli desteği vermek, onların da hakları olduğunu bilerek yaşamak hepimizin sorumlulukları arasındadır. İnsanlar birbirlerinden farklı olabilir fakat eşit haklara sahiptir.

Engelli bireyleri yapamadıklarıyla değil yapabildikleriyle ve bizlere benzeyen yanlarıyla görmek gerekir.

Onların acıma duygusunun yanı sıra, empati kurmak, sevgi ve anlayışa ihtiyaçları vardır.

Onları soyutlayıp, ötekileştirmek yerine bütünüyle aramızda oldukları bir hayat sunalım. Onlara engel değil, destek olalım.

***

Buradan Emniyete ve Belediye’ye bir duyurumuzu sunalım. Kaldırımlara park edilen araçlarla ilgili.

Bu araçlar nedeniyle kaldırımdan kişiler, engelliler yürüyememekte, engelli rampalara çekilen araçlar nedeniyle, engelli kardeşlerimiz bu rampaları kullanamamaktadır. Yani resmen göz göre göre işkence. İnsan olarak, az biraz empati kurmak lazım değil mi? Buralara araç çekmek yasal olarak ta suç.

Emniyet ve Belediye, vatandaşlara Whatsapp hattı numarası vererek, vatandaşların buralara fotoğraf göndererek anında ihbar hattı kurulmalı. Anında da olay yerine erişilerek, kişi/kişiler önce uyarı uygulanmalıdır. Sonrası ise yasalar ve kanunlar ne diyorsa o yapılmalıdır.

Kaldırımları, önce bu fiziksel ve zararlı fikirli engellerden kurtarılmalı diyoruz.

Kim bilir, o kaldırımları, mekânları yarın bir gün ben, sen, o, biz, siz, onlar da kullanmak ihtiyacı içinde olabilir.

İlk uyarıyı kendi nefsimizden başlayarak,

Diyoruz ki; asıl engel kalplerdeki, zihinlerdeki engelleri aşalım.

***

Kıymetli sözlerle yazımızı sonlandıralım:

Peygamber efendimiz, acıyarak, bir âmâyı [görme engelliyi] kırk adım götürenin Cenneti hak edeceğini bildirmiştir. (Beyhekî)

Birkaç hadis-i şerif:

(Allah’a yemin ederim ki, birbirinize acımadıkça Cennete giremezsiniz.) [Hâkim]

(Ancak merhametli olan, acıyan Cennete girer.) [Beyhekî]

(Sakatlara, hastalara, yaşlılara ve küçüklere acıyın.) [Şir’a]

(Allahü teâlâ, insanlara acımayana, acımaz.) [Taberanî]

(Müminler acımada bir vücut gibidir. Vücudun bir yeri rahatsız olunca, bütün vücut, rahatsız olduğu gibi, Müslümanlar da birbirine acımalıdır!) [Buhari]

(Yoksullara, çaresizlere, güçsüzlere acıyana müjdeler olsun!) [Buhârî]

Peygamber efendimiz, Cehennemi haram kılan amellerden birinin zayıflara, güçsüzlere, sakatlara acımak olduğunu bildirmiştir. (Deylemi)

***

Ha unutmadan,

Bir gün hepimiz mutlaka tam engelli olacağız.

Ölümü ve hesap gününü bu günden unutmayalım.