Bir kez olsun bir sokak köpeğini sevmemiş, hayatında hiç kuşlara yemek vermemiş ya da bir sokak kedisi için kapısının önüne su bırakmamış ‘insanlar' nedeniyle sokak hayvanları hep yanlış algılanmaktadır. Pis, hastalıklı ve uzak durulması gereken canlılar oldukları düşünülen sokaktaki dostlarımız aslında sadece biraz sevgi görmeyi bekleyen, karınlarını doyurmak için uğraşan, kimi zaman ise sadece insanlardan korktukları için gergin tavırlar sergileyebilen varlıklardır. Sokaktaki canları yok saymaya, hayatınızı yaşamaya devam edebilirsiniz ama onlar dışarıda ve yardıma muhtaç şekilde beklemekteler.

Emin olun, biz insanlar olarak kimi zaman onlar kadar paylaşımcı olamıyoruz. Sokaktaki hayvanlar küçük bir kap yemeğin etrafında toplanarak beslenebilirler çünkü onlar açlığın ne olduğunu en iyi bilenlerdir.

Onlar da acıkır, hatta aç kalır

Onların dilleri yoktur anlatamazlar. Aslında anlatırlar da bunu sadece kalpleri sıcacık olanlar görür. Acıktıklarında yemek bulamazlar, özellikle şehir dışlarında, arazilerde veya ormandalar ise. Kedi, köpek, kuş… Ortak noktaları ise bizlere muhtaç olmaları.

Sadece kışın değil her zaman ve her mevsimde yardıma muhtaç olan bu hayvanlar için neler yapabiliriz? Biz bir kaç örnekle sıralayacağız. Sizden gelen tavsiyelere de açığız. Yazının altına yorum yaparak tavsiyelerde bulunabilirsiniz.

1- Eğer imkanınız varsa sahiplenmeye çalışın. Sıcak bir yuva ve sıcak bir kucakla tanışsın.

Eğer ev olanakları mümkün ve müsaitse, herhangibir alerjik hastalığınız da yok ise kedi gibi temiz hayvanları sahiplenebilirsiniz.

Onlara sıcak bir yuva açabilir ve ona arkadaş olabilirsiniz.

2- Bahçenizde şirin bir kulübeyle onlar için yer açabilirsiniz.

Müstakil veya geniş bir bahçesi olan bir apartmanda (apartman sakinlerine de danışarak) oturuyorsanız kışın soğuk havalara karşı kedi, köpek gibi hayvanlar için kulübe yaptırabilir onlar için sıcak bir alan oluşturabilirsiniz. Kulübe yaptırırken belediye hizmetlerinden de istifade edebilirsiniz.

3- Yediklerinizden paylaşabilirsiniz.

Evde kalan, artan yemeklerimiz veya onlar için kuru hayvan mamaları alarak hayvanlar için oluşturulmuş bölgelere bırakabiliriz. Parklarda belediyelerin oluşturdukları kulübelere, çöp kenarına yiyecek aramaya gelen hayvanlara poşetin ağzını açarak çöpün görünmeyen bir kısmına bırakabiliriz.

4- Parklarda, geniş geçit altlarında onlar için alan oluşturabilirsiniz.

Kışın havalar aşırı soğuduğu için sığınacak yer bulmakta zorlanan bu hayvanlar için kendi imkanlarınız ya da belediye hizmetlerinden istifade ederek parklara, geniş geçit altlarına, geniş korunaklı ağaç altlarına, harabe kullanılmayan evlere (yıkılmayacak sağlamlıkta) kulübeler yaparak onlar için sığınacak bir alan oluşturabilirsiniz.

5- Alo 153 ile sokak hayvanları için ücretsiz ambulans hizmeti.

Türkiye'nin her yerinde sokak hayvanları için ücretsiz ambulans hattı. Veteriner hekim, şoför, yakıt gibi işletme giderlerini Büyükşehir Belediyelerinin karşıladığı ambulansla, sokak hayvanlarının olası yaralanmalarına anında müdahale edilecek. 24 saat boyunca hayvan ambulansı hizmeti götürüldüğü çalışmada kullanılan tam donanımlı ambulansta yoğun bakım ünitesi ve solunum cihazı da bulunuyor. Olası hayvan yaralanmaları durumunda ”Alo 153”ü arayarak hayvan ambulansını bölgeye çağırabilirsiniz.

6- Hayvan bakım evlerine gönderebilirsiniz.

Gerekli imkanlarınız yoksa onları koruyacak, sağlık hizmetleri verecek hayvan bakım evlerine ulaşarak onlara emanet edebilirsiniz.

Onların bir can olduğunu unutmayalım. Onlarında bizler gibi sevgiye, karınlarını doyurmaya ve sıcak bir alana ihtiyaçları var...