Fiyatların istikrarlı olması ne demektir?

Fiyatların istikrarlı olması fiyatların hiç değişmemesi anlamına gelmemekte, fakat genel fiyat seviyesindeki uzun süren artış (enflasyon) eğiliminin önlenmesi anlamına gelmektedir.

Böylelikle Türk Lirası satın alma gücü ve dolayısıyla bir para birimi olarak güvenilirliği korunmaktadır.

Düşük enflasyon oranı, uzun vadeli ekonomik amaçlara ulaşabilmek için gerekli koşulların başında gelmektedir.

Dolayısıyla ekonomik büyüme ve istihdama yönelik politikalara Merkez Bankası'nın yapabileceği en büyük katkı fiyat istikrarını sağlamaktır.

Böylelikle fiyatların istikrarlı olmasından ötürü faiz oranlarının düşük seyretmesi yatırım kararlarını destekleyecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bankalara faizleri indirin söyleminin altında bu yatmaktadır.

Fiyatların istikrarı sağlandığında ne oldu? Ne olur?

IMF borçları ödendi,

Hazinemizin kasasında para rezervi arttı,

Maliye politikaları kontrol altına alındı denk bütçe ile Türkiye tanıştı başka bir ifade ile yurt dışından bakan ithal etme ihtiyacına gerek kalmadı.

Serbest piyasada bugün dolar 3.70 TL, 15 Temmuzdan önce 2.70 TL civarındaydı. Yaklaşık yüzde 30'luk değer kaybı oldu.

Bu ne anlama geliyor?

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre özel sektörün yaklaşık 250 milyar dış borcu bulunuyor. Bu rakamın 200 milyar doları uzun vadeli, 50 milyar doları ise kısa vadeli borçtan oluşuyor. Borç dağılımının yüzde 62'si dolar cinsinden.

Bunun üzerinden basit bir hesaplama yapıldığında özel sektörün dış borcunun 15 Temmuz'dan bu yana yaklaşık 75 milyar arttığı görülüyor. Dış güçler ile işbirliği yapan bu kalkışma hareketi içerisinde bulunan vatan hainlerinin vermiş olduğu ekonomik zararın sadece bir tanesidir.

Peki döviz kuru hangi durumlarda artıyor. Siyasal istikrarsızlık durumunda artıyor. Başka bir ifade ile siyasal istikrarsızlık finansal istikrarsızlığı getiriyor.

Finansal istikrarsızlık yatırımcıyı, iş adamını etkiliyor. Yatırımını erteliyor. Ya da satışlarındaki gerileme nedeni ile küçülmeye gidiyor. Buda istihdamı etkiliyor.

Her yıl 2 milyon gencimize Ülkemizde iş bulmak zorundayız. Genç nüfus istihdama katılıyor.

“Türkiye için neden siyasal istikrar önemli, neden tek başına iktidar bu kadar önemli” diye sorarsak?

Çünkü siyasal istikrar olmayınca ne yazık ki finansal istikrar olmuyor.

İşte 16 Nisan'daki referanduma bu açıdan bakmak lazım. Ona göre karar vermek lazım. Siyasal istikrarın kalıcı hale gelmesi için çift başlı olmayan güçlü yönetimi Ülkemizde kalıcı hale getirmeliyiz.

Bakıyoruz Rahmetli İsmet İnönü hükümetlerinden buyana 80 yılda 60 hükümet kurulmuş. Ortalama 16 ayda bir kabine değişmiş. Hükümetler plan program yapamamış. İktidar koltuğunda otururken ancak tebrikleri kabul etmiş.

İstikrarlı ve gelişmiş ülkelere bakıyoruz. Örneğin ABD'ye 4 yılda bir başkan değişiyor. Ne bir gün önce ne bir gün sonra.

Kurulan siyasal istikrar ortamında son 15 yılda Türkiye'de iş imkânı ve gelir seviyesi artmıştı. (Kişi başı gelir 3.000 dolarlardan 10.000 dolara çıkmıştı.) İnşallah bu istikrar tekrar Ülkemiz yakalayacaktır. Yoksa çakal sürüsü gibi bekleyen vatan hainleri ile işbirliği yapan dış düşmanlar Ülkemizi zayıflatmak için ellerinden geleni arkasına koymaktan çekinmeyeceklerdir.

Doç. Dr. Ferudun KAYA