Dünyanın bir çok ülkesinde UNESCO tarafından tarafından belirlenen öğretmenlik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 5 Ekim tarihinde kutlamalar yapılmaktadır. Bu yüce görevi taçlandırmak, öğrenciler ve öğretmenler arasında ki bağı kuvvetlendirmek, öğretmenlerin toplumdaki yerini , rolünü, önemini ve değerini aşılamak amacıyla her yıl bu özel günün kutlamaları yapılmaktadır.
Bir milletin geleceğini belli eden zeki, aydın, ahlaklı bireyler yetiştirmek bu yüce mesleği yapanlarımızın görevidir. Öğretmenlik“ dar anlamıyla sadece öğretimcilik olarak sınırlı kalabilir. Aslında öğretmenlik öğretme” ve eğitim” kelimelerinin bütününü kapsar. Böylece öğretmenlik geniş anlamda bakıldığında öğretme odaklı bir eğitimci”dir.
Bir çocukta eğitim ilk başta evde, ailede başlar. Sonrasında eğitimini günün önemli bir kısmını birlikte geçireceği öğretmeninden alır. Yani bir nevi öğretmenleri ikinci ailesi olur. Öğretmen yakından bakıldığında bir ailenin, uzaktan bakıldığında bir ülkenin gelecek bireylerini belirler.
Ülkemiz de 24 Kasım olarak belirlenen bu özel gün geçmişten gelen özelliği ile seçilmiştir. 11 Kasım 1928 günü Atatürk'e Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanı verilmiştir. Atatürk bu unvanı 24 Kasım 1928 de kabul etmiştir. Bunun üzerine yıllar sonra Atatürk'ün 100. Doğum yılı olan 1981 tarihinden itibaren 24 Kasım'ı Öğretmenler Günü olarak kutlanması karara bağlanmıştır. Bir tarihin hem geçmişinde hem günümüzde bu kadar güzelliklere konu olması daha da önemli kılıyor. Böyle yüce bir görevi yapan başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun.
“Öğretmenler;
Cumhuriyetin fedakar öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz.
Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.
Eserin kıymeti , sizin beceriniz ve fedakarlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır.
Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister.
Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir…
Sizin başarınız Cumhuriyetin başarısı olacaktır.”
Mustafa Kemal ATATÜRK
Bir Neslin Eğitimcilerinin Günü
Pelin Ukkaş
Yorumlar