Bolu Kültür Sanat Organizasyon tarafından organize edilip, sponsorların desteğiyle de Bolulu sanatseverlerle buluşturulan, yoğun talep alıp ancak 380 kişilik salonda, aralardaki boşluklara konulan sandalyeler sayesinde 450 kişinin izleyebildiği “Vee Perde” adlı 2 perdelik komedi oyunu, 16 Ekim 2019 Çarşamba saat: 20.00’de Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tiyatro Salonunda tiyatro severlerle buluştu.
Tiyatronun yanı sıra televizyon dizilerinden de tanıdığımız, sinema filminin yapımcılığına imza atmış usta oyuncular Yasemin Yalçın ve İlyas İlbey tarafından 1991 yılında kurulmuş olan Yasemin Yalçın Tiyatrosu 28 yıl aradan sonra Bolu’ya gelerek Bolulu sanatseverlerle buluştu.
Neil Simon’ın “Sunshine Boys” hikâyesinden yola çıkılarak hazırlanan“Vee Perde” adlı tiyatro oyunda, bir zamanlar şöhreti dorukta yaşamış olan iki eski komedi sanatçısı Cahide ve Adnan’ın 22 yıl sonra bir televizyon programı ile zorla bir araya gelişleri ve yaşadıkları çekişmeler anlatılıyor. Yasemin Yalçın, İlyas İlbey, Kutay Şahin, Ortans Kıvanç, Serdar Bordanacı, Merve Akaydın, Filiz Akın, Oben Onur’un rol aldığı oyunda, aynı zamanda gösteri dünyasının acımasız ve ezici etkisi anlatılıyor.
Oyun sonrası görüşlerini paylaşan, Haliç Üniversitesi Konservatuvar Tiyatro Bölümünde okumuş, Sahnebaz'ında Kurucusu olan Tiyatro ve sinema oyuncusu Sanatçı Kutay şahin, 2018 yılında Yasemin Yalçın Prodüksiyon'da çalışmaya başlamış. Sanatçı Kutay Şahin; “Bolu halkı bizi gerçekten çok güzel karşıladı. Çok güzel misafir ettiler. Birçok ili gezmemize rağmen Bolu’nun bizde ayrı bir önemi oldu, şu dakikadan itibaren. Çok keyifliydi. Seyirci çok sıcaktı. Çok güzel dinlediler oyunu, çok güzel seyrettiler. Bizde onlara aktarabildiysek, gerçi oyun sonunda alkışlardan belli, aktarabilmişiz. Her iki tarafta çok güzel salondan ayrıldı. Çok teşekkür ediyoruz. Tabi tekrar, mutlaka her sene yeni oyunumuzla veya aynı oyunumuzla Bolu’ya gelmek isteriz. Çünkü Bolu halkı tiyatroya gerçekten çok önem veren bir seyirci kitlesiymiş. Ben daha evvel Devlet Tiyatrosunda çalışmama rağmen Bolu’da sahne almamıştım, o açıdan. Kesinlikle her sene geleceğiz.”diye ifade etti.
Yasemin Yalçın ile birlikte birçok komedi ve mizah programında oynayan, daha ilkokul sıralarında tiyatroyla tanışmış, Honda iki Çocuk oyununda hancı rolüyle ilk tiyatro deneyimini yaşamış tiyatro oyuncusu ve komedi Sanatçısı İlyas İlbey, İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde sanat okurken Enis Fosforoğlu ve Kenter Tiyatrosunda sahneye çıkmış. Oyun sonrası düşüncelerini paylaşan “Vee Perde” oyununu uyarlayan Sanatçısı İlyas İlbey; “O nu düşündüm oyundan önce, biz Bolu’ya Yasemin ile 29 sene önce gelmişiz. ‘Kadınlık Bizde Kalsın’ oyunu ile sene 91 falandı ve özlemişiz Bolu’yu. Ben zaten ‘Emlakçıyı Beklerken’ diye bir oyunumuz var, 19 Mart’ta tekrar geleceğim. Bolu’yu çok özledim ben. Seyircide çok iyi, çok sıcak, espriyi anlıyor. Tepkiyi nerede vereceğini biliyor.”diye ifade etti.
Birçok film, dizi ve tiyatro oyunları bulunan, İstanbul Belediyesi Konservatuarı'ndan mezun, Kenter tiyatrosunda çalışmış, 1991 yılında “En İyi Komedyen” ödülünü alan tiyatro ve sinema oyuncusu, komedyen Sanatçı Yasemin Yalçın 10 Mayıs 1991 tarihinde "Yasemin Yalçın Tiyatrosu"nu eşi İlyas İlbey'le birlikte kurdular. “Vee Perde” oyununu gözyaşları içinde oynayarak, duygu dolu sahneleri seyircilerine büyük bir başarıyla aktararak, izleyenlerinde gözlerinin dolarak izlediği Sanatçı Yasemin Yalçın’dan oyun sonrası görüşlerini paylaşmasını istedik. Sanatçı Yasemin Yalçın; “ Bolu’ya girdiğimiz andan itibaren büyük bir sevgi seliyle karşılaştık. Biliyorsunuz, tiyatroya ara verdiğimiz için uzun zamandır gelmediğimiz bir şehrimizdi Bolu. Uzun zaman sonra buraya geldik ve çok mutlu olduk. Zaten sizde buna şahit oldunuz. Gerek oyun öncesi gerek oyun sonrası zaten biz her oyundan sonra bizi 10-12 dakika bekleyen her seyircimizle böyle fotoğraflar çektiriyoruz. Her oyun sonrası bunu yapıyoruz ve keyifle, zevkle yapıyoruz.”diye ifade ederek devam etti.
Sanatçı Yasemin Yalçın; “Yurdumun insanı sonuçta başka bir vefası, başka bir duygusu var. Biz bunu Anadolu’ya geçtiğimiz andan itibaren fark ediyoruz. Bizi çok güzel ağırladılar burada sağolun, var olun. Ben zaten sahnede çok ağladım, normalde ağlayan biride değilim, böyle dik duran biriyim ama bu oyunda böyle ilk provamdan itibaren son oyuna kadar devamlı provalarımda dahil çok ağladım. Güzel duygulu bir oyun. Komedisi kendi içinde var. Bir melodramdır aslında bu oyun, tam bir, net bir komedi diyemeyiz. Komedi öğeleri olan bir dramdır ve melodram demek daha doğru olur. İki yaşlı komedyenin sonunu belirleyen bir oyun. Tabi bizim dönem, biz şuanda bugünü yaşıyoruz. Biz aşağı yukarı 80 yaşları, 70 üstü yaşları oynuyoruz. O dönemin oyuncularının sonu çoğunlukla böyleydi zaten. Biz hepimiz şahidiz bunlara. Bugün bile duyuyoruz, zor bir şey. İnşallah sanatçılarımıza sahip çıkılır. Bu çok acı bir şey yani senelerce emek verip, bu durumu yaşamak.”diye belirterek duygularını aktardı. Hazırlayan; Fatma Marmara