Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez. (Mustafa Kemal Atatürk)
Tarihimizde yaşanan, vatan topraklarımızda varlığımızın devam etmesini sağlayan, bu uğurda, kanını, canını veren Mehmetçiklerimizin şehit olarak yattığı yerleri ziyaret etmek, orada yaşananları anlamak, hissetmek ve geçmiş tarihimize sahip çıkarak, geleceğimizi güçlü, bilinçli şekilde oluşturmakla olur.
Bolu Belediyesi Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın Bolululara değerli bir hizmet olarak başlattığı, Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen, Bolu Belediyesi Kültür ve sosyal İşler Müdürü Güler Mert ve ekiplerinin çalışmaları, organizasyonlarında bu imkânlar sağlanıyor. Dokuz yıldır devam ettirdikleri Bolu Belediyesi Kültür Gezilerini” bu sene yine Konya ve Çanakkale olarak gerçekleştiren Bolu Belediyesi, bu turlarını Cengiz Çavuşoğlu CVS Travel firmasının bol ikramlı konforlu yolculuğuyla sağlıyor. Bolu Belediyesi bu kültür gezilerinde öğle ve akşam yemeklerinin yanı sıra, rehberlerin anlatımlarıyla bu hizmetini sürdürüyor.
18 Haziran Pazartesi akşamı başlayan ilk turla Konya'ya giden Boluluların yanı sıra, Çanakkale Kültür gezisine işitme engelliler ve aileleri de katıldı. 18 yıllıdır rehber olarak çalışan Emekli coğrafya öğretmeni Cemil Kalyoncu'nun anlatımlarını, onlara işaret diliyle, Bolu İşitme Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Halil İbrahim Uçar anlattı.
Rehber Cemil Kalyoncu; 103 yıl önce bugün için, bu vatan toprakları üzerinde çarpışarak şehit düşmüş atalarımızın, dedelerimizin savaştıkları, şehit olarak yattıkları kutsal alanlarla, bu alanlar üzerine milletimizin bir şükran anıtı olarak diktiği anıt ve şehitlikleri ziyaret edeceğiz.” diye sözlerine başladı. Rehber Cemil Kalyoncu'nun her cümlesini anında işaret diliyle anlatan Dernek Başkanı Halil İbrahim Uçar'ı pür dikkat izleyen işitme engellilerin heyecanları da gözlerinde, mimik ve hareketlerinde gözleniyordu.
Çanakkale Savaşları Osmanlı Devletinin Balkan harbinden hemen sonra Çanakkale Boğazıyla, Gelibolu yarımadası üzerinde 1. Dünya savaşı içerisinde yapmak zorunda kaldığı, tarihimizin en çetin, en kanlı muharebeleridir. Diyerek sözlerine başlayan Rehber Cemil Kalyoncu, anıt ve şehitlikleri gezmeden önce araçta ön bilgileri vermeye devam etti.
Rehber Cemil Kalyoncu; Çanakkale savaşları bu coğrafya üzerinde, deniz ve kara muharebeleri olarak iki aşamada meydana gelmiştir. Deniz harekâtı 3 Kasım 1914 bombardımanı ile başlar, 18 Mart 1915 tarihine kadar devam eder. Bu iki tarih arasında İngiliz ve Fransızlar, boğazı ve Çanakkale'yi geçebilmek adına boğaza, Çanakkale'ye 35 büyük saldırı gerçekleştirmişlerdir. Allah'a şükürler olsun ki bu saldırılarının hiç birinde ne boğazı geçebilmişler, nede Çanakkale'yi aşabilmişlerdir.”diyerek sözlerine devam edip, Çanakkale Savaşını saat saat, tüm detaylarıyla anlattı.
2 saatlik bombardımanla, boğazın iki yakasındaki topçu bataryalarımızı yakıp yıktıklarını, taş üzerinde taş, gövde üzerinde baş bırakmadıklarını düşünen Fransız ve İngiliz gemilerinin Çanakkale'ye doğru ilerlerken, iki yakadaki topçularımızın atış mesafesi içerisine girişini anlatırken, hepimize o anları yaşattı
Saat 14 sularında, Fransızların gemisinin 40'tan fazla isabet alarak 3 dakika içerisinde, 680 mürettebatıyla, Çanakkale Boğazının sularına gömülüşünü, saat 15.30 da İngilizlerin Irresistable zırhlısı, saat 16.00 da Edremitli Koca seyit'in vurduğu Queen zırhlısının boğaz sularına gömülüşü, Rehberimiz Cemil Kalyoncu'nun anlatımıyla gözlerimizin önünde adeta canlandı.
Devam edecek