-Okulunuzda kaç öğrenci var? Bu okulu ayrıcalıklı kılan nedir? Okulun, burada okuyan öğrencilere sağladığı avantajlar nelerdir? Bu konuda bilgi paylaşabilir misiniz?
Mengen İlçe ME. Md. Salih Celepci: Okulumuzda toplam 832 öğrenci var. Buraya Türkiye'nin tüm illerinden gelen öğrencilerimiz var. Bunlarda, burada aşçılığı öğreniyorlar. Kendi yöresel yemeklerini yapıyorlar. Ülkemizin en iyi otellerinde, istihdamları sağlanıyor. Burada öğrencilerimizin barınma sorunu vardı, onun içinde biz şu anda 200 kişilik pansiyon yapıyoruz. Öğrencilerimizin mezun olduktan sonra istihdam problemi yok ve garantili bir iş. Bizim sloganımız Mengen Aşçılık Okulundan mezun olan öğrencilerimize %100 garantili bir iş eğitimi veriyoruz.” Bu da bizim okulumuzu ayrıcalıklı kılıyor. Diğer okullarda okuyan öğrenciler 11.-12. sınıfta sırf Mengen Aşçılık Okulu” diplomasını alabilmek için buraya nakil geçişten faydalanıyorlar. Bizde onlara elimizden gelen kolaylığı sağlıyoruz. Uygulama otelimiz var. Yine orada da öğrencilerimiz uygulama yemekleri yapıyorlar. Servis nasıl yapılır, misafirler nasıl ağırlanır, tüm bunların eğitimini de uygulama otelinde yapıyorlar.
-“Mengen Aşçılık ve Mesleki Eğitimde Yeni Ufuklar Projesi” ile buraya gelen ünlü ustaların, öğrencilerinizin eğitimine sağladığı katkılardan ve onlara aktardığı bilgilerden bahsedebilir misiniz?
Mengen A.O. Md. Abdurrahman Elarslan: Sektörle öğrencilerimizi bir araya getirmek, deneyimli ustalarımızın tecrübelerinden öğrencilerimizi birebir faydalandırmak, aynı ortamı paylaşmalarını sağlamak, çocukların öğrenirken kullandığı malzemeyi ustalarımızın kendi çalıştıkları işletmelerden karşılamalarını sağlamak, yeni teknolojileri öğrencilerimizin bizzat uygulama alanında görerek, öğrenmelerini sağlamak temel hedefimiz ve gayemiz. Bu kapsamda her hafta, farklı bir ilden 2 ustamız geliyor ve 2 gün boyunca farklı sınıf düzeylerinde ki öğrencilerimize farklı eğitimler veriyorlar. Ustalarımız öğrencilerimizle sabah 2 gurup, öğleden sonra da 2 gurup olmak üzere günde 4 sınıfımıza, 128 öğrencimize eğitim veriyorlar. Bu çalışma bir yıl boyunca devam ediyor. Bugün de Antalya Manavgat Bölgesinden 4 ustamız geldi. Balık ve et nasıl işlenir, nasıl marine edilir, pişirilir? Sıcaklık ayarları nelerdir? Makineler, ocaklar nasıl kullanılır? Bunun eğitimini alıyorlar. Ayrıca pasta ustalarımızda pasta, börek, tatlı gibi konularda göstererek ve birlikte yaparak, bilgi paylaşımında bulunuyorlar.
Öğretmen Belma Çiftçi: Yiyecek içecek hizmetleri öğretmeniyim ve 2 yıldır bu okulda görev yapmaktayım. Aynı zamanda 2008 yılı bu okul mezunuyum. Bu projenin okulumuza ve öğrencilerimize çok büyük katkıları var. Sektörün içinden gelen şeflerimiz, bilgi ve becerilerini direk öğrencilerimizle paylaşıyor. Güncel olarak bilgiler vermekteler. Ürünleri tanıtıp, bu ürünlerle ilgili ne tür yemekler yapılabilir konusunda, bilgiler aktarıyorlar. Öğrencilerimizde Chefleri tanıyor. İş bulma konusunda da kendilerine destek olmaktalar. Bu konuda buradaki öğrencilerimizde kendilerini şanslı hissediyorlar.. Hepimiz bu durumdan gayet memnunuz. Kendimizi farklı ve şanslı hissediyoruz.
-“Mesleki Eğitimde Yeni Ufuklar Projesi'nde” okulunuza destek olan dernek ve sponsorlarınızdan, okulunuza sağladığı katkılardan bahsedebilir misiniz?
Öğretmen Nihal Kemer: 12 yıllık öğretmenim. Mesleki Eğitimde Yeni Ufuklar Projesi” Müdürümüzün 16 yıllık, hayalim dediği projesi. Dernekler bu projeye destek veriyor. Yıllık plan şeklinde bir plan var. Örneğin üç hafta Önder Bilen'in koordinatörlüğünde EKOL FOOD geldi, sonrasında 3-4 hafta Gökhan Tufan'ın koordinatörlüğünde TAŞPAKON gelecek. İkinci dönem Murat Aslan'ın koordinatörlüğünde BİGCHEFS gelecek, sonrasında Levent Demirçakmak koordinatörlüğünde AŞOMDER gelecek. Böylelikle her hafta 2 usta şeklinde seneyi tamamlıyoruz. Ana sponsor EKOL FOOD. Tüm malzemelerimizi diğerlerine de o veriyor. Güzel bir organizasyon, öğrenciler çok memnun. TAŞPAKON Gökhan Tufan koordinatörlüğünde 20-21 Aralıkta gelecekler ve baklava yapacaklar. Gaziantep Mutfağı çalışacağız. Öğrencilerle işbirliği içindeler. Bütün organizasyonlarda yer alıyorlar ve çok başarılı bir konfederasyon. Onun haricinde BİGCHEFS Murat Aslanın Koordinatörlüğünde bu okul mezunu ve EKOL FOOD Önder Bilen yine sürekli arkamızda bize destekleri var ve onlarda buraya ustalarını gönderiyorlar. Her türlü etkinlikte destek oluyorlar. Sponsorlarımız destek verdiği için biraz daha rahatlıyoruz. Yoksa öğrencilik imkânlarıyla çok zor ve biz onlara sınıfta hadi malzeme alalımda yaptıralım gibi bir olanağımız yok. Öğrencilerin, başka bir okuldan mezun olduğunda, iş bulma olanağı az olabilir. Ama bizim okulumuzdan mezun olduğunda, iş bulma olanağına kesin gözüyle bakabiliriz ve AŞOMDER bu konuda da çok faydalı bir dernek. Gurubundan İş arıyorum!” dediği zaman yardımcı olabiliyor mesela.
-Okulunuzda eksik olanlar ve yapılmasını istediklerinizle ilgili bilgi paylaşabilir misiniz?
Öğretmen Nihal Kemer: Mutfaklarımız sınırlı, şu anda aktif olarak kullanabileceğimiz sponsor olarak Öztiryakiler tarafından döşenmiş 2 mutfağımız var. Ama illaki onların da sorunları çıkıyor. Bu seneye kadar, ücretli öğretmenlerle idare edilmiş bir okul. Öğretmen bu sene varsa, seneye yok olabiliyor. Bunda da ne kadar başarıyı yakalayabilirsin. Çalışan öğretmenlerimiz büyük özveriyle çalışıyor ama seneye burada olup olmayacağını bilmiyor. Bu nedenle öğretmen atamalarının olması gerekiyor. Bizim şansımız; müdür yardımcılarımız yiyecek ve içecek hizmetlerinden olması ve onların çok büyük desteği var. Müdürümüz burada 16 yıl boyunca çalışmış ve sorunları biliyor. Nerede, ne sorun yaşayacağımızı biliyor. O nedenle yine desteğini esirgemiyor ve aktif olarak çalışıyor. Onun desteği ile bu sorunları daha rahat ve çabuk atlatmaya çalışıyoruz. Mezunlarımız sürekli arkamızda en büyük desteğimiz. Buradan mezun olanlar okulu bırakmamış. Öztiryakiler okulumuz için bir velinimet diyebilirim. Ne zaman sorunumuz olsa, kapılarını çalıyoruz. Destek veriyorlar. Yarışmalara katıldığımız zaman, yer konusunda, ulaşım konusunda destek veriyorlar. Ama her türlü teklife, desteğe de açığız ve ihtiyacımız var.
Devam edecek