Hayata hangi işle başladığınız hiç önemli değildir. İçinizde sanat aşkı varsa o bir gün mutlaka çıkar ortaya. Tıpkı, 1974 yılında Kuleli Askeri Lisesi'ni, 1978 yılında da Kara Harp Okulunu Piyade Teğmeni olarak bitiren ve yurdumuzun çeşitli yerlerinde Takım, Bölük ve Tabur Komutanlığı yapan, Bolu Gerede doğumlu Mehmet Saim Bilge'nin bu yıllar içinde bile, içindeki çizme arzusunu kaybetmemesi gibi. Evli ve iki çocuk babası Mehmet Saim Bilge emekli olduktan sonra daha bir arzuyla sarılmış kalemine ve hayatı yorumlamış çizdiği karikatürleriyle.
-Sizi karikatür çizimleriniz ile tanıyoruz. İlk çizimleriniz ve o günlerden hatıralarınızda kalan anınızı öğrenebilir miyiz?
Mehmet Saim Bilge: İlkokuldan önce çizme yeteneğimin olduğunun farkındaydım. İlk çizimimi ilkokula başlamadan çarşıdan kırtasiyeciden karton alıp üzerine resimler çizdiğimi hatırlıyorum. İlkokulda resim dersim çok iyiydi. Hatta arkadaşlarım resim defterlerini alıp, bana resim çizdirmek için sıraya girerlerdi. İlkokul 3.sınıftayken sınıfımıza gelen Milli Eğitim yetkilisi, 19 Mayıs'la ilgili bir resim çizmemizi istedi. Çizilen resimler içerisinde benim resmimi beğenerek, tüm arkadaşlarıma beni alkışlattı. Resim çizmede sınır tanımıyordum. Hatta kitapların üzerine de kitaplarda bulunan yazarların resimlerini çizerdim.
-Karikatür sizce ne anlam taşıyor ve karikatür çizimlerinizle neleri anlatıyor, vurguluyorsunuz?
Mehmet Saim Bilge: Karikatür çizmek bir sevdadır. Çizmediğim zaman rahat edemem. Çizmek benim için olmazsa olmazdır. Karikatür aslında en kısa yoldan bir eksiği, bir yanlışı göstermektir. Bu da çizgiye mizah katılarak yapılır. Tabi sadece eleştiri de diyemeyiz, bazen tebessüm ettirmek için çizebilirsiniz veya eğitimde yardımcı olması, konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak için de çizebilirsiniz. Eğer verilmek istenen masajı, tebessüm ettirerek verebiliyorsanız, amaca ulaşmışsınız demektir. Karikatür ince sanattır. Tek atış, tek vuruş yapmalısınız ama incitmeden, hakaret etmeden.
-Yaşamımızda karikatürün yerini nasıl görüyor ve değerlendiriyorsunuz? Çizimlerinizde daha çok nelere dikkat ediyorsunuz?
Mehmet Saim Bilge: Karikatür hayatın her alanında karşınıza çıkar. Fakat çizerken usturuplu çizmek, genel ahlak kuralları ile kişi hak ve özgürlüklerine de saygılı olmak şarttır. Çok okumalı tüm dünya ve bölgesel kültürleri ve hassasiyetleri de dikkate almalısınız. Yoksa iş amacını aşar, hakarete varan bir boyuta taşabilir. Genellikle yazısız ve siyasi olmayan evrensel nitelikte karikatür çizmekteyim. Böylece çizdiğim karikatürü her zaman ve her ulustan okuyucu rahatlıkla anlayabilmektedir. Şayet ülkemizi ilgilendiren, uluslararası konularda çizmem gerekirse, onu da kaçırmam.
Devam edecek.