Diyete başlayan her kişinin öncelikli olarak kalori kesintisi yaptığı, aynı zamanda sağlıklı beslendiğini düşünen çoğu kişinin hayatından sonsuza dek çıkarttığı besin nedir diye sorsam herkesin ortak cevabı ekmek olacaktır.

Bilinenin aksine ekmek tüketiminin kilo almaya değil, vermeye etkisi vardır. Ancak burada önemli olan hangi ekmeği ne kadar yiyeceğinizi bilmenizdir. Ekmeğin görevi kan şekerini dengelemektir. Aslında ekmeği değil, kan şekeri ritmini bozan basit karbonhidratı yani şekeri tüketmemek gerekir.

Hangi Ekmeği Yemeliyiz?

Beyaz ekmek ile esmer renkli yani tam buğday, çavdar, kepek ekmeği arasında herhangi bir kalori farkı yoktur. Ancak esmer renkli ekmekler çok daha uzun süre tok tutucu etkiye sahiptir. Vitamin, mineral içeriği beyaz ekmeğe göre çok daha yüksektir. Kan şekeri dengesini korumada yardımcıdır. Zayıflamak isteyen kişilerin esmer ekmek tüketmesi bu nedenle önemlidir. Peki bu üçünden hangisi diye sorarsanız benim tavsiyem en az işlenmiş olan tam buğday ekmeğidir.Tam buğday ekmeğinin çiğneme süresi daha uzun olduğundan; doygunluk hissini de daha çabuk sağlarsınız.

Ekmek Yerine Hangi Besinleri Tüketebiliriz?

Kahvaltıda 1 dilim ekmek yerine; 2 adet etimek, 3 adet grissini, 1 adet galeta, yarım paket diyet bisküvi

Diğer öğünlerde 1 dilim ekmek yerine; 1 orta boy kepçe çorba, 2-3 yemek kaşığı bulgur veya pirinç pilavı, makarna, erişte, kuskus tüketebilirsiniz.

Günde Ne Kadar Ekmek Tüketmeliyiz?

Bu miktar kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Tüketeceğiniz ekmek miktarı diyetinizin kalorisi ve karbonhidrattan alacağınız enerji miktarının vücutta ne kadar olduğuyla paraleldir. Karbonhidrat belirleyicisi sadece ekmek değildir. Meyve, sebze, süt- yoğurt, patates, makarna, bulgur ve pilavda da karbonhidrat olduğu unutulmamalıdır. Bunları gün içinde tüketiyorsak kahvaltıda 1-2 dilim, öğle ve akşam öğününde 1 dilim ekmek tüketebilirsiniz. Hiç makarna, pilav, patates tüketmiyorsanız bu miktarı birer dilim daha arttırabilirsiniz.