Bunaltıcı yaz sıcaklarıyla birlikte devam eden ve yaklaşık 18 saat süren oruç ibadeti bayramın gelmesi ile birlikte sona eriyor. Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeninden sonra bedenin tekrardan yeni beslenme düzenine alışması gerekiyor.
Ancak bayram denilince, hepimizin aklında geleneksel ev ziyaretleri, açılan tepsi tepsi baklavalar, börekler ve çocukların ceplerine doldurulan şekerler geliyor. Peki tüm bunlar vücudumuza da iyi geliyor mu?
“RAMAZANDA METABOLİZMAMIZ YAVAŞLIYOR”
Ramazan ayı boyunca uzun açlık dönemi yaşayıp iftar ve sahur olmak üzere 2 öğün ile beslenilmektedir. Bu süre içinde vücut kendini az yemeye alıştırmakta ve bir aylık süreçte beslenme alışkanlığındaki bu değişiklik metabolizma hızımızı önemli derecede düşürmektedir. Az az sık sık beslenerek metabolizma hızımızı arttırabilir, ramazan öncesi seviyeye çekebiliriz.
“MİDEMİZİ RAHAT TUTMALIYIZ”
Bayram döneminde şeker ve yağ oranı fazla, yüksek kalorili yiyeceklerle beslenilmesi mide ve bağırsak hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. En çok karşılaştığımız problemler de mide yanmaları, midede ekşimeler, bağırsakların bozulması ve özellikle çocuklarda bağırsakların bozulması sonucu ishallerin görülmesidir. Bu problemleri önlemek için boş enerji kaynağı olan şeker, çikolata, ağır hamur tatlıları, hamur işleri, kızartma gibi yiyeceklerden uzak durmalıyız. İkram edilen yiyecekleri doyumluk değil tadımlık tüketmeliyiz. Uzun süre boş kalan midemizi rahat tutmak için güne hafif bir kahvaltı ile başlamalı, 3 ana öğün ve en az 2 ara öğün ile günü tamamlamalıyız.
“SIVI ALIMI ARTTIRILMALI”
Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.
“İKRAM ALTERNATİFLERİ”
Bayramda çocukları şeker konusunda kısıtlamak oldukça zordur. Bu konuda alternatif olarak çocuklara dondurma veya meyve verilebilir. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmesi sağlık açısından önemlidir.
Şeker, kalp ve hipertansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan bireyler diyetlerine daha da dikkat etmelidir. Bu önerilere dikkat ettiğiniz sürece, bayramda ve bayram sonrasında daha sağlıklı beslenip eski yemek düzeninize daha kolay adapte olabilirsiniz.