2 gün sürece FED toplantıları başladı ve piyasa faizlerde değişiklik beklemezken yine de süprizlere karşı temkinli. EUR/USD paritesi de son birkaç gündür yukarı yönde tepki çıkışı yapsa da önemli göstergeler aşağı sinyalleri üretiyor. Yani beklenmedik bir hareket olmazsa 1,20'lerin üzerinde satışların gelmesi teknik görünüme göre sürpriz olmaz.

Paritenin döviz üzerindeki etkisini düşünerek önce buradan başladık. Kısacası şimdilik eur/TL paritesi usd/TL paritesine göre daha güçlü duracak gibi.

Gelelim USD/TL paritesine;

Burada olumsuz etkide bulunabilecek en yakın gelişme ihtimali Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapmayı planladığı referandum. Burada Türkiye'yi müdahaleye zorlayacak bir gelişme tansiyonu yükseltebilir. Bu durum geçici süre dövizde dalgalanmalara yol açabilir.

Bir diğer olumsuz gelişme potansiyeli global piyasaları olduğu gibi etkileyecek, risk iştahını azaltabilecek ve doları değerlendirebilecek olan Kuzey Kore gerginliği. Bu konuda şimdilik karşılıklı restleşmeler olsa da daha ileri gidilmesi ciddi etkide bulunabilir.

Doların 2017 yılı içerisindeki genel trendi aşağı yönlüdür. Bu genel trendi kırabilmesi için 3,54 TL seviyesinin üzerinde tutunması lazım. Yakın vadede 3,51 TL önemli direnç konumundadır. Bu seviyenin üzerinde uzun süre kalması yukarı yönde hedeflerin konulmasına yol açacaktır. Yakın zamanda 3,46 seviyelerine kadar düşmesi ise sürpriz sayılmayacaktır.

Orta vade bazı güvenilir göstergeler USD/TL paritesinde yönün yukarı olduğunu söylemektedirler. Bu sinyal hiç kar satışı gelmez anlamında yorumlanmamalıdır. Kısa süreli kar satışları belli seviyelerde alıcılarla karşılanabilir.

Beklentimiz; Mevcut grafiklere göre bir miktar gerileme gelebilecek olsa da daha sonra 3,50 seviyelerinin üzerine çıkma potansiyelinin oldukça yüksek olduğudur.

Saygılarımla,

Hikmet Baydar