(Toplum Ruh Sağlığı Gönüllüleri Dayanışma Derneği) 1. Bölüm
AB- Sivil Düşün Programı kapsamında destek almaya hak kazanan Toplum Ruh Sağlığı Gönüllüleri Dayanışma Derneği’nin “Biz de varız, farkındayız” başlıklı projesi doğrultusunda 16 Kasım 2019 Cumartesi günü Hampton by Hilton Bolu’da düzenlenen “Tanıtım Semineri” Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayıp, panel ile devam etti. Öğle yemek arası ardından tekrar sunumla başlayarak, soru cevap ve öneriler ardından kapanışı yapıldı.
AİBÜ Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, Toplum Ruh Sağlığı Gönüllüleri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç Dr. Hülya Ensari paneli başlattığı açılış konuşmasında; “Derneğimizin kuruluş amaçlarından bir tanesi ve en önemlisi ‘Ruh Sağlığı’nda’ bir farkındalık yaratmak, toplumda ‘Ruh Sağlığı’ bilinci oluşturmak. Biliyorsunuz ruhsal hastalıklar, bir toplumda çok sık görülen hastalıklar arasında neredeyse %25 oranında. Neredeyse 4 kişiden biri yaşam boyu, ruhsal bir hastalık yaşayabiliyor. Ancak bunlardan sadece 3/1’i tedavi görebiliyor.”diye belirterek devam etti.
Aynı zamanda ruhsal engellilikle sonuçlanan çok ciddi ruhsal hastalıklar olduğunu vurgulayan Doç Dr. Hülya Ensari konuşmasını; “ Örneğin Dünya Sağlık Örgütü'nün yapmış olduğu çalışmada yeti yitimi ile giden, en sık karşılaşılan yani sosyal, işlevsel kayba neden olan, engelliliğe giden, olumsuz sonuçları olan 10 sık hastalığın 5’ini ruhsal hastalıklar oluşturuyor. Dolayısıyla toplumda ruh sağlığı farkındalığı, bilinci oluşturmanın yanı sıra, bu tedavi oranlarının düşük olmasın en büyük etkeni de toplumda ruhsal hastalıklara ve hastalara karşı bir damgalamanın söz konusu olması. Bu damgalamayla mücadelede, bizim derneğimizin en büyük hedefleri amaçları içerisinde yer alıyor.”diyerek sürdürdü.
Doç Dr. Hülya Ensari; “Türkiye’de ilkini açmış olduğumuz Bolu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, 2008 yılında hizmete giren ve şuan Türkiye’nin 185 yerinde benzer merkezlerin kurulduğu, özellikle ağır ruhsal hastalığı olan bireylerin düzenli takip, tedavi, rehabilitasyonları ile beraber yerinde ev ziyaretleri ve süreçlerinin takip edildiği, topluma kazandırılmaya çalışıldığı yer. Ruhsal engelli olan bireylerin sosyal, barınma, iş, tedavi, her anlamdaki ihtiyaçlarını gidermeye yönelik kurumlar arası iş birliği kurmak ve gönüllüleri aramızda görmek amacıyla bir gönüllüler ağı kurmak amacıyla oluşturmuş bir yapı. 2015 yılında kuruldu. Bu etkinliklerle inşallah kendimizi daha çok tanıtma ve aramızda da daha çok gönüllüler görmeyi arzu ediyoruz.”diye ifade etti.
Toplum Ruh Sağlığı Gönüllüleri Dayanışma Derneği’nin “Biz de varız, farkındayız” başlıklı seminerine katılan Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, toplumda yaşanan ruh sağlığı ile ilgili olumsuz olaylara değindiği konuşmasında; derneklerin bu tür olaylara eğilmesi gerektiğini vurgulayarak, dernekleri, toplumu uyarması, devleti uyarması, insanları uyarması gerektiğini dile getirerek devam etti. Konuşmasının sonunda, bu tip seminerlerin daha sık yapılması gerekliliğinin önemini de belirti.
Toplum Ruh Sağlığı merkezi’nden (TRSM) hizmet alan, aynı zamanda TRSM Gönüllüleri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Murat Efe sunum yaptı. Murat Efe, TRSM’nin kendisine özgüven verdiğini, iş imkanına sağladığını belirttiği konuşmasında, resim, tiyatro, spor gibi bir çok alanda yeteneklerinin geliştirilmesine çok büyük katkıları olduğunu, tüm bunları TRSM sayesinde başardığını vurguladı.
Ardından TRSM hizmet alan üyenin ablası, TRSM Gönüllüleri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gönül Acar, ruhsal rahatsızlıkları olanların yaşantılarının tamamen değiştiğini, kimseyle iletişim kuramadıklarını, kendileriyle ve düşünceleriyle baş başa kaldığını, toplumdan soyutlandığını, kendilerini ifade edemediklerini vurguladığı konuşmasında, TRSM’nin kardeşine kattıklarını detayıyla anlattı. Gönül Acar konuşmasının devamında;“Toplumda ve çevremizde Ruh sağlığına gereken önemin verilmediğini, toplumda ruh sağlığı konusunda yeteri kadar bilinçli olmadığımızı görmekteyiz. Bizler de Toplum Ruh Sağlığı Gönüllüleri Dayanışma Derneği olarak, ruh sağlığının önemi konusunda toplumu bilinçlendirmek adına faaliyetler göstermekteyiz. Derneğimizin amacı doğrultusunda hayata geçirmeyi düşündüğümüz birçok projelerimiz var. Biz inanıyoruz ki sizlerinde katkılarıyla kısa sürede amaçlarımıza ve hedeflerimize ulaşabiliriz. Etrafımızdaki daha çok kişiye fayda sağlayıp, ne yapabiliriz konusunda fikirler üretebiliriz.”diye belirterek, farkındalığın bu şekilde artırmasına kişilerin katkıda bulunabileceklerinin altını çizdi.
Devam edecek