Diyabette beslenme alışkanlıklarımızı düzenlemeliyiz bunun sebebi kan şekerinizi normal seviyelerde tutmak,ideal vücut ağırlığınızı sağlamak ve korumak,hastalığınızla ilgili olarak oluşabilecek damar komplikasyonlarını,böbrek rahatsızlıklarını önlemek kısaca yaşam kalitenizi yükseltmek ve yaşam sürenizi uzatmaktır.Beslenme alışkanlıklarımızı düzenlemek için ise dikkat etmemiz gereken noktalar vardır.Bunlardan bazıları;

*Kan şekeri düzeyinin normal sınırlarda tutulması için öğün sıklığı ve sayısı önemlidir. Gün içinde öğünlerinizi düzenlerken 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde düzenlemelisiniz. Böylelikle insülin kullanımı daha dengeli olacak ve ınsüline olan gereksinim azalacaktır. Ana öğünlerde protein(etler, kuru baklagiller) ve sebze ağırlıklı; Ara öğünlerde ise meyve ve yanında mutlaka bir süt grubu besin( yoğurt,ayran,süt) bulundurarak tüketim yapmalısınız.

*Şeker hastalığında koronet kalp hastalığı oluşum riski yüksek olduğundan aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve karbonhidratlı besinlerle proteinli besinleri bir arada tüketmemelisiniz. Bu iki baskın grup birlikte tüketildiğinde yağlanmaya sebep olacaktır.

*Şeker ve şekerli besinlerden sakınınız. Çay şekeri, şekerlemeler, reçel, marmelat, pekmez, bal, çikolata, dondurma, helva, hazır meyve suları, şekerli kurabiyeler ve meşrubatlar vücudunuzda hızlı bir şekilde glikoza çevrilerek kana geçerler ve kan şekerinizde ani yükselmeler meydana getirirler.

*Posalı yiyecekleri tercih ediniz. Posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler(kepekli ekmek,bulgur,kuru baklagiller gibi),düşük posalı nişastalı yiyeceklere göre(beyaz ekmek,patates,pirinç) kan şekerinizin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlarlar.

*Glisemik indeksi yüksek olan yiyeceklerden sakınmalısınız. Bu yiyecekler kan şekerini hızlı yükseltirler. Patates, pirinç, muz, üzüm, havuç, mısır ve kurutulmuş meyveler bu tip besinlerdir ve uzak durulması gerekir.

*Tarçına öğünlerinizde sıklıkla yer verin. Tarçın kan şekerini dengede tutan bir besindir.

*Tuz tüketiminize de dikkat etmeli, azaltmalısınız.