Yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı, tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip, ihtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağlayan kök hücre, günümüzde en çok lösemi tedavisi için kullanılan bir formül. Ancak gel gelelim kök hücre bağışını bilinçsiz yapanlar, takip ettiğim kadarıyla hasta yakınlarının dünyasını başına yıkıyor.
Nasıl mı? Özellikle sosyal medya platformları üzerinden paylaşılan yüzlerce kemik iliği hastası bireyler için el birliği ile ‘kök hücre bağışı' yapılması için çağrılarda bulunuluyor. İnsanlar çocukların hasta hallerine dayanamayıp bir koşu gidip kök hücre bağışında bulunuyor. Peki ya bitti mi? Ne yazık ki asıl olay burada başlıyor. Toplumun sağlık konusundaki bilinçsiz hareketi burada da hortluyor. Başlatılan kampanyalar amacına ulaşıyor ve binlerce kök hücre bağışçısı(donör) oluyor. Ancak bu bağışçıların önemli bir kısmı, bağış sonrası karşılaşabilecekleri durumlardan bihaber. Sosyal medya üzerinden bir hasta için başlatılan kampanyayı görüp vicdani sorumlulukla gidip kök hücre bağışında bulunan bir kişi, bağış sonrası takip edilen prosedürden veya vermiş olduğu kan örneğinin ne yapıldığını yeteri kadar bilmiyor. Verilen kan örnekleri söz konusu hasta için eşleşmese bile veri bankasına kaydediliyor ve belki yıllar sonra bir hasta ile uyuşma olması dahilinde bağışçıya ulaşılarak ‘ilik nakli' yapması talep ediliyor. Ama birçok kişi maalesef ‘bir anlık gazla' verdikleri kan örneklerinden sonra böyle bir nakilden korkuyor ve çeşitli bahanelerle kaçıyor. Bu durumda en çok hasta ailelerinin umutlarını bitiriyor. Ve belki de bir insanın hayatını kaybetmesine sebep oluyor.
Konu çok ciddi. Bilinçsiz bağışlar, ilik nakli bekleyen yüzlerce hastanın umutlarını yıkıyor. Bu durumun önüne geçilmesi adına başta Kızılay olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları acil olarak vatandaşları bilgilendirmeli. Aksi halde sadece vicdanın sesini susturmak için yapılan bağışlar ilik nakli için umutla bekleyen hastaların hayatına mal olabilir. Konuyla ilgili olarak mağduriyetler artmış olacak ki Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Türkök'ün resmi sosyal medya hesaplarında, Kararlı donör ol, yarı yolda bırakma! Türkök'e donör olduktan haftalar, aylar belki de yıllar sonra bir hasta ile eşleşebilirsin. Eşleşme sonrası vazgeçmen hastada ve ailesinde hayal kırıklığına neden olur. #Vazgeçme #ÖneÇıkHayatKurtar” ifadeleriyle paylaşımlar yapılmaya başlandı.
Bu konudaki tavrım da aynı yönde, kararlı olun, korkmayın ve bir hastanın umudunu yıkmayın lütfen. Kök hücre bağışı konusunda aradığınız bilgileri Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi olan kanver.org sitesinde de bulabilirsiniz. Sitenin Kök Hücre Bağışı” bölümünde kök hücre tedavisi uygulanan hastalıklar, bağışçı olmak isteyen bir kişinin taşıması gereken şartlar, kök hücre bağışçısı olmak için gereken şartlar, eşleşme ve nakil süreci ile ilgili açıklamalar ve bağış yöntemleri ile alakalı tüm bilgilere yer verilmiş. Lütfen kök hücre bağışçısı olmadan önce sahibi olun. Selametle…