Merhaba sevgili okuyucularım
Sayenizde çikolata tadında bir hafta geçirdim. Geçen hafta çok güzel geri dönüşler aldım. Çok ama çok teşekkür ederim.
Bu hafta Bolu sevdalısı bir büyük gruptan söz edeceğim.
Yeşilöz desem ne düşündürür size?
Yıllar önce cumartesi günleri Gerede pazarı ile başlayan bir hikaye bu.
Gürsoylar, Görmezler, Akgüller
Yeşilöz’den Bolu’ya İlk gelen sülaleler. Bu aileleri yıllar içinde takip edenler ise Altındallar, Maltaşlar, Açıkalınlar ismiyle bildiğim Ethem Özdemirler, Katırcıoğulları.
Çobanlar, Sönmezler, Nazlılar, Taşkıranlar , Karadayılar , Gürbüzler olmuş. Yıllar içinde de Bolu’da birşekilde herkese dokunan ve birçoğumuzun tanıdığı isimler haline geldiler.
Bolunun pazar esnafı yeşillikçisi meyvacısı sebzecisi şimdinin orta yaşlıları yakında işlerin başına geçecek çocukları ile Bolu’muza değer katan aileler. Öğlesine sevmiş ve kabullenmişiz ki bu aileleri kaybettiğimizde de isimlerini vermişiz birçok yere.
Kültür mahallesi pazar yerine Ali Şahin Erol
Sümer Mahallesi tepecik mahallesi pazar yeri Mehmet Çobanın adı verilmiş
İkiyken bir olmuşuz. Bu sadece hallerle pazarcılıkla kalmadı elbet. Nesiller farklı meslekleri de seçtiler. Avukat, devlet memuru, mimar vb alanlarda ilimizde hizmet vermeye devam eden birçok yeşilözlü güdüllü canlarımız var.
Meral çoban Bolu Tapu dairesinden emekli çok sevilen sayılan bir sima yeşilözlü
Mimar Eda Çoban genç bir girişimci hayallarini boluda gerçekleştiriyor Yeşilözlü.
Genç girişimci optisyen Havvanur Çoban
Yeşilözlü Avukat Mustafa Özdemir adalet terazisi şaşmayan Bolunun en sevilen avukatlarından benim kalbimde de yeri bambaşka biri Allah’ım eksikliğini göstermesin .
Rahmetli Mehmet Çoban ismi belediye meclis kararıyla tepecik mahallesi pazar yerine verilmiş. Genç yaşta aramızdan ayrılan Mehmet abimizi hala anlatırlar
Mehmet çoban gibi merhametli yiğit çalışkan biri zor gelir birdaha derler . Ne güzel böyle anılmak .
Yine Rahmetli Ali Şahin Erol genç yaşta aramızdan ayrıldı. Hastaneye her geldiğinde kızım bir emrin var mı diyerek yüceltirdi beni. Gönlü zengin inanılmaz saygın bir insandı. Yeşilözün efsane isimlerindendi. Bolu Kültür mahallesi pazar yerine ismi verildi.
Mustafa Maltaş gözü kara manav odası başkan vekili mevzu Bolu ise yapamayacağı fedakarlık yoktur.
Ali Kemal Nazlı benden yaşça çok büyüktür yıllardır alıveriş yaptığım sevdiğim saydığım bir büyüğümdür. Çizgisini kalitesini asla bozmayan şahane bir insandır.
Haftalarca yazsam bitmeyecek güzel insanları var Yeşilözün.
Ama bana göre alemin kralı Ertaş Çoban benim çok sevdiğim bir büyüğüm Yeşilözlü. Hayatını çalışmaya adamış gecesini gündüzüne katan memleket sevdalısı bir abim
Saydığım Sülaleler uzak yakın akraba birbirlerine
İşte Bolu’ya kök salmış nerdeyse 60 yıldır 3 . Kuşak Bolu da yaşayan Ankaranın güdül ilçesinin Yeşilöz köyü insanları.
Peki neresi nasıl bir yer bu Yeşilöz?
Yeşilöz köyüne gitme şansına da eriştim güzel insanlarıyla dost olma şansına da sahip oldum. Anadolu kültürünü yaşayan yaşatan Yeşilözlüler.
Eli açık , yardım seven, saygılı çalışkan ,kültürlü eğitime çok önem gösteren insanlar , .Çocuklarının üniversite okuması olmazsa olmazlarındandır
Okuma oranı nerdeyse yüzde yüz.
Küçük köyün büyük insanları:
Bolu ya hizmet eden bu güzel insanlar Bolu sevdalısı.
Bolunun gelişmesine çok önemli katkıları olmuş
Hem 60 yıldır Bolu’da olup hem kendi kültürlerini adetlerini yaşayan yaşatan bu güzel insanlarla gurur duyuyorum.
.
Birlik beraberliklerinden asla ödün vermezler Yeşilözlüler.
Bayramlar
Düğünler
Cenazeler çok önemlidir
Bayram arefelerinde mezarlık ziyaretleri olmazsa olmazları. Büyükler önden mezarlıklara gidip ebediyete intikal etmiş büyüklerinin mezarlarına para koyarlar ki torunları çocukları geldiğinde bayram harçlıklarını dedelerinden babaannelerinden alma mutluluğunu yaşasın. Bu seremoni nesilden nesile devam ediyor . Bayramda yeşilözde her evde duman tüter her kapı açılır. Bayramları da düğünlerini de şölen gibi yaşar yeşilözlüler.
Düğünleri çok eğlenceli olur
Gelin olsun damat olsun düğün Yeşilöz’deyse kına gecesi seramonisi tam bir kültür dansıdır. İkindi namazından sonra köy meydanında gençler odun kırar davul zurnayla akşam namazından sonra kesilen odunlar yakılır, yakılan ateş etrafında genç yaşlı erkekler davul zurna eşiliğinde sin-sine oynar. yöresel kıyafetlerini giyen bayanlar alkışlarla eşlik eder. Geleneklerini adetlerini yaşatır Yeşilöz’lüler . Eksiksiz akraba eş dost komşu yerini alır alanda. Ne güZel değil mi
Ben meral çoban ablamın oğlunun kına gecesine gittim
En son Bolu’nun en sevilen avukatlarından gönlümde yeri çok ayrı olan Mustafa Özdemir ‘in Oğlunun sünnet şöleni için Yeşilözde toplanıldı bu adetler yaşatıldı. Misafir olarak giden Bolulu dostlar 1 hafta konustu şahit oldukları güzellikleri.
Bu köy ahalisi Bolumuzun bir parçası onlarda Bolu’lu sayar kendilerini dile kolay nerdeyse 60 sene önce yerleşilmiş bu topraklara .
Ama bir yandan da kendi geleneklerini yaşatmaları yaşamaları ne hoş. Hem Bolu hem Yeşilöz sevdası var yüreklerinde .
Ah benim Ayşe teyzem. Meral Çoban ablamın annesi. Sesi kulaklarımda hala
Ben Bolu’ya ameliyat olmaya geldiğinde tanıştım
Ah kızım ben bu yaştan sonra ameliyat oluyorsam bahçeme gitme aşkımdandır demişti bana
Maniler söylerdi Ayşe teyzem yaşanmışlıklarını dörtlüklerle anlatır öğütlerini dizelere dökerdi.
Ben bu yaşta çalışıyorum üretiyorum istediğim gibi hayrımı yapıyorum bi emekli maaşıyla hayır edemem a kızım dedi. Birde 4 çocuğunu 1 göz odada büyütmüş Ayşe teyze
Benim ev almaya hep hevesim var kızım bebelerimi bi göz odada büyüttüm gücüm olsa çalışsam bi ev alsam yine sevinirim yine sevinirim demişti. Sohbetine doyum olmazdı ayşemin. Mekanı cennet olsun çok çalıştı çok sevildi anıları dilden dile anlatılıyor hala Ayşe teyzemin.
İşte benim gözümden tanıdığım kadarıyla anlatabildiğimce Yeşilözüm böyle gelir aklıma . Yeşilözlü tüm Bolulu hemşerilerime selam olsun.
Yeşil nasıl öz’ ünü kaybetmediyse Bolu’ da Yeşilözü o kadar kendinden bildi. Herkesin mutlaka gitmesi ve görmesi gereken bir yer.
Sevgiyle kalın.