AZMİ BEYLER-TEVFİK BEY ÇEŞMESİ....!! VE BİLİNMEYENLER......
-----------------------------------------
Yer Çıkınlar Mahallesi Azmi Beyler diye bilinen köklü bir aile ve bir bahçe içerisinde bugüne kadar korunarak gelmiş mükemmel kitabeli bir çeşme Tevfik Bey Çeşmesi. Belki de ilimizdeki en güzel çeşme bu. Aile malı, ailenin izni olmadan, bir yere nakli bile mümkün değil. Azmi Beyin 6 evladı var. Şu an hiç birisi hayatta değiller. Azmi Bey'in babası Ahmet dedesi ise bu çeşmeyi yaptıran Tevfik Turan. Bu bahçenin arkasında 2 tane konak var, birisi yeşil konak eski belediye binası gibi, çift merdivenli iç ve dıştan oluşmakta avlu içeresinde 1'de fıskiyeli bir havuz varmış. 1944 depreminde hasar görmüşler. Azmi Bey hükümette kadı, saz ve keman çalan, misafirlerin ağırlandığı bir konak ve bu aile Adana'ya da Tarsus'tan göç etmiş, Ramazanoğlu Beyliğinden Semercioğlu'na-Çarıkçılara-Avukat Bedriye seçkine kadar uzanan genel olarak ta gensel çakır gözlülerden oluşan, balcı camiinin yanındaki mezarlık bile onların ve orada bulunan taş kitabeli mezarda Tevfik Beyin kızı Naciye Turan'a ait. Tevfik Beyin mezarı nerede bilinmez ama aynı ailenin ileri gelenleri özellikle bu kuşağın devamı Emin Semercioğlu bir ara kökez çeşmelerinin tümünü neredeyse 100 bin gibi bir rakam harcayarak iyileştirmişti. Belki kimileri kendine pay çıkartmak istese de, bu hayır Semercioğlu'na aittir. Topçu Fatih Turan var Kuşadası ve Bolu gençlerde oynamış, elim bir kaza sonucu Paşaköy'de ölmüş. Mezarlık dedik ya, balcı camiinin yanındaki bu alanın çevre düzenleme-çit işlerini de, Kambur Naci olarak tanınan, genç yaşta evladını kan kanserinden kaybeden Naci Keskin'e ait. Şimdi hiç bir çevrenin bilmediği, müzemizin de bilgisine sunduğumuz bu çeşmenin fotoğraflı halini göreceksiniz. Faal bir çeşme sadece tası çalınmış, kitabesi de muhteşem. Bunu da ayrıntılarıyla beraber sebilci dergisinde göreceksiniz. Merkez polis karakolunun altında bulunan Abant inşaat arkasında kalan, bahçe içerisinde kalan mimari eski muhteşem binayla, bizim Bolumuza kazandırdığımız tescilli haline getirdiğimiz 2.eser bu oldu.
KÜLTÜR BAKANLIĞI
-------------------------
Büyük bir birikim ve kendi dünyam, duyarlılığımda tescillenmiş oldu. Sayın Bakan'a yolladığım araştırma klasörleri ve sonuç raporları klasörleri Hasibe Hanım almış, Bakan adına telefonla Merham Hanım aradı inanamadı. 30 yıllık bir araştırma ve yalın.1944 depremi-talan edilen tarihi eserler-kireç ocaklarında yok edilen ya da, kişilerin tek tük bahçelerinde olan tarihi taşların haricinde göze çarpan bir zenginliğimiz yok. Kaldı ki müzemizde küçümsememekle beraber, Anadolu medeniyetleri ve uşak müzesinden getirilen eserlerle teşhir haline getirilmiştir. Müzemizin de alan olarak sahası daralmıştır. Mezar ve lahitlerle dolan bahçeye yeni bir hacimli eser koyabilmek mümkün değildir. Bunun içinde gelecekte müzemizin daha geniş bir alana kaydırılması veya yeni bir müze alanı oluşturmasını, tur otobüslerinin de rahatlıkla girebileceği yönde oluşturmamızda şimdiden düşünmekte yarar var kanaatindeyim.
BOLU ÖĞRETMENEVİ..!!‏
------------------------------
26 odalı solmaz-Ahmet Baysal öğretmenevinde kalmak isteyenlere, uygulanacak 3 ayrı fiyat kategorisinin değiştirilmesinin daha uygun olacağı kanaatindeyim. Öğretmen kabul nihayetinde 657'ye bağlı devlet memuru, önceliği de olabilir ancak kamu ve sivil dahil 3 ayrı oda fiyatı olmaz. Ortam güzel, her şey düşünülmüş. Yakışanı yapılmış. Otel arayışları olduğunda her nedense uygulama oteli ile öğretmenevi akla gelmez. Bolulu Hattat Emin Barın'ın hatları da, buraya anlam vermiş. Bu konuda üzerine düşen her sorumluluğu yapan Sayın Ahmet amcama teşekkür ediyorum. Biraz tanıtım yaparsak, ilimize gelenler burayı toplantı-seminer-konaklama-yemek ihtiyaçları için kullanabilir ve bir anlamı olur diye düşünmekteyim.