HABER: FARUK ÇİDEM
Bolu’da, yurtdışı kayıtlı telefon sahibi binlerce vatandaş sabahın erken saatlerinde cep telefonu bayilerine akın etti. Cep telefonu satışı yapan işyerleri vatandaşları İMEİ kayıt konusunda bilgilendirmek için yoğun mesai harcadı. İşyeri sahipleri konuyla ilgili olarak, “Bu telefonlara sahip olan vatandaşlar, telefonları kullanabilmek için önce bir sene içerisinde yurtdışına giriş çıkış yapmış olması gerekiyor. Ardından gerekli ücreti yatırmaları gerekiyor” dedi.
YURT DIŞI TELEFON PASAPORT KAYDI NASIL YAPILIR?
Yurt dışı telefon kaydı öncesinde E-Devlet üzerinden cihazın kayda elverişli olup olmadığı sorgulanmalıdır.
E-devlet sisteminden kayıt hakkının sorgulanması (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) harç ücretinin yatırılması (2023 yılı için 20 bin TL) ve kayıt işlemlerinin tamamlaması gerekmektedir.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
HARÇ YATIRDIKTAN SONRA İŞLEMLERE DEVAM EDİLMESİ GEREKİYOR
E-devlet kapısından kayıt işleminin son aşamasına kadar tamamlanması gerekmektedir. E-devlet kapısından kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler (diplomatik belge sahipleri) ise abone kayıt merkezlerinden kayıt işlemini yaptırması gerekmektedir. Harç ödemesi kayıt sırasında sisteme entegre bankalar ya da vergi dairesi aracılığıyla yapıldı ise e-Devlet kayıt sayfasına geri dönülerek kayıt işleminin onaylanması ve sekiz rakamdan oluşan başvuru takip numarasının alınması gerekmektedir.
KAYIT YAPARKEN ELEKTRONİK SİM'E DİKKAT
Yurtdışı telefonları kayıt ederken IMEI kaydını doğru yapmak önem arz ediyor. BTK, kayıt esnasında cihaz çift hatlı ise ikinci IMEI için de bilgi talep ediyor.
Çift hatlı olup ikinci hattı elektronik sim olan kullanıcıların ise elektronik sim IMEI'sini girmesi gerekiyor.