Genellikle ilerleyen yaşlarla ilişkilendirilse de, artrit, birçok insanı genç, yaşlı demeden etkileyebiliyor. Osteoartrit ise en sık görülen tiplerden biri. Çoğunlukla 40'lı yaşlardan itibaren gelişse de, kadınlarda ve aile öyküsü olan kişilerde daha sık görülüyor.
Ayrıca herhangi bir yaşta ve bir yaralanma sonucu ortaya çıkması daha sık görülen bir durum. Gut veya romatoid artrit gibi eklemle ilgili diğer hastalıklarla da ilişkili şekilde ortaya çıkabilir.
Besinlerde bulunan bazı bileşenler, iltihap oranını düşürebileceği için genellikle destekleyici olarak "doğru beslenme" listeleri önerilir.
Kıkırdak astarı osteoartrit nedeniyle pürüzlü hale gelir, tendonların ve bağların daha fazla çalışmasına neden olur, bu da şişmeye ve kemik çıkıntılarına neden olur.Akdeniz diyeti genellikle artritli insanlar için iyi kabul edilir, ancak burada inflamasyonu azaltmaya yardımcı olmak için gıdalara eklenebilecek beş baharat bulunur.
SARIMSAK
Yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra sarımsak, şişliklerin inmesine yardımcı olan ve sitokinlerle mücadele eden, iltihap kurutucu bir bileşen diyalil disülfür içerir.Bu madde, eklemlerde iltihaplanmayı tetikleyen süreçleri engelleyerek itlihaplanma oranını azaltabilir. Bu noktada taze sarımsak seçilmesi önerilir.
ZERDEÇAL
Kurkumin, sitokinleri ve enzimleri bloke edebilir. Böylece zerdeçaldaki bu bileşik sayesinde artrit hastaları önemli oranda rahatlayabilir.Etkinliğini görebilmek için düzenli tüketmenin yanı sıra, emilimini artıran karabiberle tüketmek, oldukça önemlidir.
ZENCEFİL
Zencefilde gingerol ve shagaol bulunur ve her ikisi de iltihabı durdurmak için faydalıdır. Zencefil pek çok yemekte kullanılabilir ve bazı araştırmalar bunun aynı zamanda osteoartrit gelişimini durdurmaya da yardımcı olabileceğini ileri sürmektedir.Zencefili almanın bir başka yolu da onu kaynar su ile çay olarak içmektir. Düzenli olarak zencefil çayı içmek, vücudunuzdaki iltihap oranını azaltabilir.
TARÇIN
Serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltabilen sinnamaldehit ve sinnamik asit adlı iki bileşiğe aynı anda sahip olan tarçın, önemli baharatlar arasında yerini alır.Tek başına çok fazla terapötik etkiye sahip olmayabileceğinden, antiinflamatuar etkiyi artırmak için diğer gıdalarla birlikte alınması gerekebilir.
KIRMIZI BİBER
Soslara ve yemeklere önemli ölçüde lezzet katan kırmızı biber, içeriğindeki kapsaisinoidler sayesinde oldukça etkili bir koruyucuya dönüşebilir. Yarım çay kaşığından tam çay kaşığına kadar farklı oranlarda kullanabileceğiniz bu baharatı, acı oranına göre damak tadınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz.Beslenme Uzmanı Kim Larson; insanlar genellikle baharatların ne kadar harika bir anti-inflamatuar kaynak olabileceğine şaşırdıklarını belirtti.