Sabah yola çıktığımda her gün duamı yaparak yürürüm. Beni sabaha ulaştıran Yaratanımla selamlaşmak; ruh sağlığı ve moral veriyor. Şükrediyorum, teşekkür ediyorum.

Bu sabah eve bir buçuk km uzakta olan markete ekmek almak için çıktım. Giderken ve eve dönerken bir çok Hollandalı ile karşılaştım. Yüzlerine baktığımda hepsi günaydın (goede morgen) diye selamladılar.

Aklıma Hollanda Beverwijk’teki camimizde yeni görev alan hoca efendi geldi.

Hocam; benim tanımadığım kişiler selam veriyor, diyerek şaşkınlığını bana ifade etmişti.

Evet Hollandalı ile göz göze geldiğinizde tanısın tanımasın selam verir. Merhaba (hallo) der. Hoca efendi selamlaşma konusunu Hollandalılardan örnek vererek selamlaşmayı vaaz konusu yapmıştı.

Atatürk Orman Parkında yürürken orta yaşlı bey efendiye selam verdim. Amca nereden tanışıyoruz? diye karşılık verdi. Ben de; Adem ve Havva atalarımızdan kardeş değil miyiz? Deyince gülerek yürüdü gitti.

Selamlaşma ile ilgili birçok hadis ve ayetler var. ‘’Size bir selam verildiği zaman, ondan daha güzeli ile veya aynı selamla karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.’’(Nisa süresi 86)

Bilim adamları: Vücudumuzun temel enerji kaynağı kimyasaldır. Ve elektrik temelli tek sistem olan sinir sistemi, karmaşık bir haberleşme, eşgüdüm ve yönetim sistemi olarak işlev gördüğünü bize bildiriyorlar. Dolayısıyla selam verdiğimiz kişiye pozitif enerji, moral, sevgi iletiyorsunuz, geriye dönen selamla, aynı; pozitif enerji, moral, sevgiyi alıp mutlu oluyorsunuz. Selam verdiğiniz kişiye benden sana zara gelmez duygusunu hissettiriyorsunuz.

Yunus Emre bizleri şöyle selamlamış:

Şu dünyadan gider oldum,

Kalanlara selam olsun.

Acep halim ne olur? Diye

Soranlara selam olsun.

Ben gideyim gelen gelsin

Şu dünyada kalan kalsın

Ahiret hakkım helal olsun,

Diyenlere selam olsun.

Selamlaşma, insanlar arasında sevgi ve dostluğun artmasını sağlar. İnsanların birbirine güvenmesinin temeli atılır, ilişkiler gelişir. İnsanların birbirine güvenmesinin ilk basamağı selamlaşmaktır.

Selamlaşmayı insanlar arasında, kendi aramızda gerçekleştirirken benden sana zarar gelmez felsefesi gelişmiş olur. Toplumda barış sağlanır.

Selamlaşmayı bir kuşla, bir çiçekle, bir ağaçla, nefes aldığımız her ortamda gerçekleştirdiğimizde benden doğaya, doğadaki varlıklara zarar gelmez duygusunu geliştiririz. Bu duygu geliştiği zaman çöpümüzü ulu orta atamayız. Doğa da güvenirliğini temiz havasını vererek bizi selamlar. Kuşlar ötüşleriyle ruhumuzu şenlendirir, çiçekler kokularıyla, renkleriyle güzelliklerini sergileyerek bizi rahatlatırlar.

Dostuyla hoş geçinen dostsuz kalmaz. Müşterisiyle iyi anlaşan iflas etmez. Mevlana: ‘’Sevgiden, tortulu sular durulur, berraklaşır, sevgiyle ölü diriltilir, padişahlar köle yapılır.’’

Hollanda’dan sevgiler, selamlar gönderiyorum.

1 aralık 2021

Şükrü Karataş