İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen programa; Rektör Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Kürtül, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kundakçı, TÖMER Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Yılmaz Bacaklı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“REKTÖRÜMÜZÜN DESTEĞİ İLE HEDEFİMİZ EN İYİ TÖMER OLMAKTIR”
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapan TÖMER Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kundakçı, katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında TÖMER olarak üstlendikleri önemli görevi vurguladı. Kundakçı; “Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezileri üniversitelerin, üniversiteler ise bulundukları şehirlerin dünyaya açılan kapılarıdır. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin uluslararası bir üniversite olmasının ilk basamağı TÖMER’dir. Uluslararasılaşma bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yükseköğretimin en temel unsuru ve eğilimi haline gelmiştir. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı Hocamız önderliğinde son yıllarda uluslararası öğrencilerle ilgili yapılan çalışmalar takdire şayandır. Kendilerine yakın ilgilerinden dolayı çok ama çok teşekkür ediyorum” dedi. Kundakçı sadece dil öğretmenin yanı sıra Türk kültürünü öğretmek için de önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Kundakçı, “Dünyanın dört bir yanından gelen bu öğrencilere vereceğimiz çok güzel değerlerimiz ve çok güzel bir kültürümüz vardır. Üniversitemizde 2500 civarında uluslararası öğrencimiz var. TÖMER olarak bu yıl şu ana kadar 550 öğrenciye Türkçe öğrettik. Hedefimiz Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi TÖMER olarak yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla TÖMER’ler içerisinde, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın desteği ile Türkiye’nin en başarılılarından olmaktır” ifadelerini kullandı.
Kundakçı bu kapsamda, Başbakanlık Yurtdışı Türkler Başkanlığı Göç idaresi ve Yunus Emre Enstitüsü ile ortak projeler yapmayı hedeflediklerini söyledi. Kundakçı çalışmalarda büyük emekleri olan Müdür Yardımcısı Yılmaz Bacaklı’ya, TÖMER’de eğitim veren akademisyenler ve ofis çalışanları Emine ve Şeyma hanımlara teşekkür etti, mezun öğrencileri de tebrik ederek konuşmasını sonlandırdı.
“TÖMER’E BAŞLADIKTAN SONRA HER ŞEY BEKLEDİĞİMDEN DAHA İYİ İLERLEDİ.”
Afganistan’dan eğitim görmek için BAİBÜ’ye gelen uluslararası öğrencimiz Rahmetullah ise, “Türkiye’ye ilk geldiğimde biraz tedirgindim. Yeni bir ülke, yeni bir dil, yeni bir kültür. Benimle aynı durumu paylaşan herkes için biraz zordu. Ama bunu unutmayalım ki, zaman her şeyin ilacıdır. TÖMER’e başladıktan sonra her şey beklediğimden daha iyi ilerledi. Hocalarımız her konuda yanımızda olduğu gibi, karşılaştığımız her sorunda da daima bizlere destek oldular. Hocalarımızın vermiş olduğu emekler ve zahmetlerinden dolayı tüm TÖMER öğrencileri adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Ben TÖMER’de sadece Türkçe öğrenmedim. TÖMER bana, dünyanın her bir yanından, farklı ülkelerden, farklı kültürlerden gelen insanlarla tanışma ve arkadaş olma fırsatı verdi. Allah nasip ederse ileride Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü okuyacağım. Ben Türkçe’ye ilk adımımı TÖMER’de attım. Bundan sonraki seviyemin daha da iyi ve başarılı olacağını düşünüyorum. Yeniden Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin tüm yöneticilerine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Başarılı etkinlikleri gerçekleştiren uluslararası öğrencilere teşekkür belgesi, Rektör Alişarlı ve protokol üyeleri tarafından verildi. Diplomalarını TÖMER akademisyenlerinden alan uluslararası öğrencilerimiz, keplerini fırlatarak gönüllerince eğlendi. Elif Erdoğan