Türkiye’de ilk ve tek olan olay şaşkınlık yarattı. Günlük hayatta kullandığımız birçok üründe olduğu gibi artık insanlar içinde yedek parçalar üretilmeye başlandı.Ekol TV Ana Haber’de yer alan haber izleyenleri şaşırtmayı başardı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Medikal Tasarım Merkezi'nde insan için yedek parça üretilmeye başlandığı aktarıldı.Çeşitli nedenlerden kemik kaybı yaşayan hastalar için üretilmeye başlanan yedek parçalarda, burun kıkırdağından kalça kemiğine, kafatasından göğüs kafesine kadar aklınıza gelebilecek tüm kemikler elde edilebiliyor.
3D yazıcılar ile yapılıyor…
Yedek parça olarak adlandırılan implantlar öncelikle 3D yazıcılarda modelleniyor ve ardından hekim onayına sunuluyor. Onay alınması durumunda ise titanyum maddesi kullanılarak 3D yazıcılar ile üretilerek hastaya naklediliyor.
Gülhane METÜM Müdürü Prof. Dr. Simel Ayyıldız ise Türkiye’de ilk ve tek olan bu durum hakkında, "Bahsettiğimiz tedaviler rutinde yapılmayan, yapılamayan yani büyük kayıplardır. Ya da hayati durumu etkileyecek nitelikte olup da vücudun diğer kısımlarından tamamlanamayacak nitelikteki parçaları biz hastanın tomografisi üzerinden gelen veriler üzerinde tasarımlarını üç boyutlu olarak yapıp üretiyoruz.
Hastanın beyin ve sinir cerrahisi, ortopedi, plastik cerrahi, göğüs cerrahisi gibi ilgili kliniklerdeki hekimlerinin öncelikle bu tedaviyi öneriyor olmaları lazım. Tasarımı eksik olan kısmı ne şekilde, nasıl bir parçayla tamamlayacağımızı her hastada ona özel çalışarak öncelikle sanal ortamda tamamlıyoruz." ifadelerini kullandı.