AA
İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik zulmü 7 Ekim'den beri sürerken, Türkiye'den tepki gelmeye devam ediyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, özel bir televizyon kanalında, enerji gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"Herhangi bir projeden konuşmak oradaki kardeşlerimize karşı saygısızlık olur"
İsrail'in, Gazze'ye saldırıları sonrasında Türkiye ile İsrail arasındaki enerjiyle ilgili muhtemel projelerin durumuna değinen Bayraktar, şunları söyledi: "Böyle bir atmosferde bu kadar büyük bir vahşetin, insanlık dramının yaşandığı ortamda, herhangi bir projeden konuşmak, insanlığa, insanlığımıza oradaki kardeşlerimize karşı saygısızlık olur. Bizim bu saatten sonra konuşacağımız tek şey, acaba Gazze'nin elektrik, su, gıda ihtiyacını nasıl giderebiliriz, bu olabilir. Tek proje bu olur."
"Ateşkes olmadan hiçbir şeyi konuşmak mümkün değil"
Bakan Bayraktar, Filistin'in kendisi için özel bir yerinin olduğunu dile getirerek, 2016'dan sonra İsrail tarafıyla yapılan görüşmelerde, Filistin'e elektrik götürülmesi projelerinin ele alındığını anımsattı. Gazze saldırısı sonrasında bölgede hayatın durduğuna işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti: "Orada yaşanan büyük vahşet ve zulümden sonra şu anda konuşabileceğimiz tek proje, tekrar biz Gazze'nin elektriğini nasıl ayağa kaldırabiliriz. Jeneratörler gönderdik, Refah kapısında bekliyor. Power Ship dediğimiz gemi yüzer santral, mobil santrallerle oraya nasıl katkıda bulunabiliriz. O insanları tekrar normal hayatlarına döndürebiliriz. Herhangi bir ateşkes olmadan hiçbir şeyi konuşmak mümkün değil."
"Türkiye'nin yüzyılını biz enerjinin de yüzyılı yapmak istiyoruz"
Türkiye'nin enerjide geldiği noktaya da değinen Bakan Bayraktar şöyle dedi: "Türkiye'nin yüzyılını biz enerjinin de yüzyılı yapmak istiyoruz. Milli enerji ve maden politikası adıyla ortaya koyduğumuz vizyonun artık belli kazanımlarını artık yavaş yavaş görmeye başladık. Ama bu vizyonu Türkiye Yüzyılı'na taşımayı dünyada gelişen teknolojiler, farklı konularla bunu bir araya getirmeyi hedefliyoruz ama daha özet neler yapmayı planlıyoruz ve daha özet bu dışa bağımlılığa, artan enerji talebimize yani arz güvenliğimize nasıl hitap edeceğimizi, nasıl çare bulacağımızı soruyorsanız, bunun ana odağında bir kaç tane husus var. Bunlardan bir tanesi yenilenebilir enerji, Türkiye'nin çok ciddi bir yenilenebilir enerji potansiyeli var. Geçtiğimiz 15-20 yılda bu potansiyelin özellikle güneşte ve rüzgarda ciddi bir miktarda kapasiteyi devreye almak suretiyle ortaya çıkardık. Türkiye bugün Avrupa'da 6., Dünya'da 12. sırada, güneş ve rüzgarda, kurulu kapasite anlamında. Ama bu kapasitenin önünde daha büyük bir potansiyel var."