Türkiye Kamu-Sen Bolu İl Temsilcisi ve Türk Sağlık-Sen Bolu Şube Başkanı Furkan Özübek, sağlık çalışanlarının teşvik dağıtım oranlarında yaşanan adaletsizliklere tepki göstererek, bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini vurguladı.
Furkan Özübek, yaptığı yazılı basın açıklamasında sağlık çalışanlarının maaş dışı ödemelerinde yaşanan adaletsizliklere dikkat çekerek, tek kalem maaş sisteminin önemine işaret etti.
“Çalışanların hakkı elinden alınıyor”
Özübek, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) ile Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerinde (ADSH) teşvik dağıtım oranlarında büyük bir düşüş yaşandığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Sağlık çalışanları için ay sonunda ne kadar maaş alabileceklerini bildikleri TEK KALEM MAAŞ’ın temel ücret politikası olması gerekliliği her geçen gün daha da ortaya çıkıyor.
Çalışanların maaş dışı ödemelerinde yaşanan garabetler ve adaletsizlikler mağduriyet oluşturmaya devam ediyor.
Bu durumlardan biride Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerindeki teşvik dağıtım oranlarında görülmektedir.
Dağıtım oranları Ocak 2024 tarihinde 0.36 iken bir sene sonra Ocak 2025’te 0,22’ye düşürülmüştür. Bir diş hekimi için 30 bin puanda geçen seneye göre yaklaşık 5 bin TL’ye kayba neden olan bu düşüşün bir izahı olamaz.
SUT fiyatları artmışken, kurumların fatura tutarı yükselmekte iken dağıtım oranları düşürülerek çalışanlar mağdur edilmektedir. Çalışanın hakkı, alın teri elinden alınmaktadır.”
“Motivasyon kaybı sağlık hizmetlerini olumsuz etkiliyor”
Bu düşüşün, sağlık çalışanlarının motivasyonlarını ciddi şekilde etkilediğini belirten Özübek, teşvik dağıtımında yaşanan bu adaletsizliğin sağlık hizmetlerine de olumsuz yansıyacağını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir geriye gidişin adına teşvik denilmeside anlamsızdır. Bu durum teşvik etmekten öte çalışanların çalışma heveslerini kıran, motivasyonlarını düşüren ve sağlık hizmetine olumsuz etki eden bir uygulamadır.
Bakanlık dağıtım oranlarındaki kayıpları sonlandırarak bu kabul edilemez düşüşü bitirmeli ve dağıtım oranlarını bir yıl önceki eski seviyesine çıkarmalıdır.
Türk Sağlık-Sen olarak bu konuda Sağlık Bakanlığı’na gerekli başvuruları yaparak çalışanların kaybının telafi edilmesini talep edeceğiz.”