Kültürlerin buluştuğu, tariflerin dile geldiği İstanbul Yenikapı’da 18-20 Nisan tarihleri arasında uluslararası “TAT-KEŞFET-EĞLEN” Dünyanın Renkleri etkinliğinde, Türkiye’den ve dünyadan ünlü chefler gastronomi sahnesinde yer aldı. “TAT-KEŞFET-EĞLEN” Dünyanın Renkleri etkinliğine Azerbaycan, Çin, Endonezya, Fas-Agadir, Hindistan, Hindistan- Rajastan, Kamboçya, Kırgızistan, Kosova-Prizren, Madagaskar, Malezya, Pakistan, Seyşeller, Sırbistan- Belgrat, Türkiye, Zimbabve, Zanzibar’ın katıldı.
Gelişen Teknolojinin Mutfağa Etkisi
Bolu İzzet Baysal Aban Turizm mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Vural’da bu kültürlerarası gastronomi dalında, panelist olarak katıldığı etkinlikte ele aldığı, mutfak teknolojileri son yıllarda nasıl bir evrim geçirdiği, bu evrimin gastronomiye nasıl yansıdığı konusunda özetle:
Akıllı mutfak cihazları sayesinde (akıllı fırınlar, akıllı ocaklar, akıllı buzdolapları gibi) yemek yapmak daha kolay hale getiriyor. Gelişen teknoloji sayesinde (indüksiyonlu ocaklar, mikrodalga fırınlar, hava fritözleri gibi) pişirme yöntemleri hızlı ve verimli hale geldi. Dijital platformda binlerce yemek tarifi ve farklı kültürlere ait tarifler deneniyor. Gelişen teknolojiyle birlikte mutfak güvenliği ve hijyen standartları da arttı. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, kullanıcıların tercihlerine ve ihtiyaçlarına uygun mutfak çözümleri de geliştiriliyor.
Eğitim Kurumlarında Altyapı
Mutfak teknolojileri, eğitim verilen kurumlarda bu alanda sağlanan altyapı, genellikle teknolojinin mutfakta nasıl etkin kullanılacağını öğretmeyi amaçlar. Eğitim kurumları, modern mutfak ekipmanları, dijital yemek tarifleri, 3D yazıcılar, akıllı fırınlar ve diğer mutfak cihazları gibi teknolojilerle donatılmıştır. Öğrenciler, çevrimiçi platformlarda mutfak tekniklerini ve tariflerini öğrenebilirler. Bu, hem öğrenci sayısını arttırır hem de eğitimde yenilikçi yaklaşımları teşvik eder. Yiyeceklerin biyokimyasal ve fiziksel özelliklerini anlamaya yönelik laboratuarlar, özellikle gastronomi öğrencileri için önemlidir. Sanal gerçeklik (VR) ve simülasyonları kullanarak öğrencilerin gerçek bir mutfakta karşılaşabileceği durumları sanal ortamda deneyimlemelerini sağlar.
Gençlerin Yaklaşımı
Dijital dünya ile büyüyen gençler, yenilikçi mutfak cihazları ve uygulamalara oldukça yatkındır. Akıllı fırınlar, robotik şefler veya mobil uygulamalarla yemek yapma süreçleri onlar için cazip ve eğlencelidir. Gençlerin iş yaşamında ve günlük rutinlerinde zamandan tasarruf etmeye yönelik çözümler aradıkları için, mutfak teknolojileri, onlara hızlı ve pratik yemek yapma imkânı sunar. Gençler, sosyal platformlarda yemek tariflerini takip eder, yenilikçi mutfak cihazlarını gösteren içeriklere ilgi gösterirler. Çevre duyarlılığında, sürdürülebilir yemek yapma yöntemlerine yöneliyor ve bu alanda gelişen teknolojilere ilgi gösteriyorlar.
Otantikliği Bozan Yönler
Bazı geleneksel tarifler, özellikle bölgesel mutfaklarda, çok köklü kültürel ve tarihsel bağlamlar taşır. Bu tarifler zamanla bir toplumun yaşam tarzı, değerleri ve kültürel mirasıyla şekillenmiştir. Teknoloji ile yapılan değişiklikler, bazen bu derin bağları zayıflatabilir. Bazı mutfaklar, geleneksel pişirme yöntemleriyle özdeşleşmiştir (taş fırınlarda yapılan ekmekler, ahşap odunuyla pişirilen kebaplar gibi) teknolojik mutfak aletleri, bu tür özgün malzeme ve yöntemlerin yerini alabilir. Geleneksel yemek yapma, genellikle bir topluluk aktivitesi olabilir. Teknoloji bazen bu toplumsal bağları zayıflatabilir. Bazı yemekler, çok uzun yıllardır belirli teknikler ve yöntemlerle hazırlanır. Teknolojik cihazlar bu teknikleri hızlandırabilir veya basitleştirebilir, fakat bu da yemeklerin “geleneksel” hazırlama sürecini yok edebilir.
Otantikliği Geliştiren Yönler
Ancak teknoloji, doğru kullanıldığında geleneksel tarifleri zenginleştirebilir, koruyabilir ve geliştirebilir. Teknolojik aletler, yemeğin tam doğru sıcaklıkta pişmesini sağlayabilir, zamanlamaları daha hassas hale getirebilir ve dolayısıyla tarifin daha tutarlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlar. Teknolojiler, eski tariflerin kaybolmadan gelecek nesillere aktarılmasına olanak tanır. Geleneksel yemekler, modern mutfak teknolojileri ile yaratıcı bir şekilde yorumlanabilir. Geleneksel yemeklerin teknoloji sayesinde daha geniş bir kitleye ulaşması sağlanabilir. Gençlerin sosyal medya üzerindeki yemek paylaşımları, geleneksel yemeklerin evrensel bir hale gelmesine katkı sağlar.