Bolu Belediyesinin inşaat projelerini denetlemek için kurduğu komisyon hakkında açtığı dava ile gündeme gelen İnşaat Mühendisi İsa Sayın, meslektaşları arasında Bolu’da 8-9 kişilik bir kliğin olduğunu ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ı da yanlış yönlendirdiklerine dikkat çekerek, “Bunlar her dönem bütün köşe başlarını tutmaya çalışan, her dönemin adamı olan insanlar. Akıl hocalarınızla beraber istediğiniz kadar kişi ile gelin, ben tek başıma katılacağım. Gelin deprem mühendisliği ve deprem yönetmeliği konuşalım. Yüreğimiz yetiyorsa çıkın karşıma” dedi. Avukat Yüksel Gültekin ise belediyenin kurduğu komisyon üyeleri hakkında Bolu’da yerel bazda en büyük tazminat davası açmaya hazırlandıklarını açıkladı.
Bolu’da geçtiğimiz günlerde İnşaat Mühendisleri Odası’nın üyeler hakkında yaptığı sert açıklamalar, Bolu Belediyesinin projeleri denetlemek için kurduğu komisyon ve İnşaat Mühendisi İsa Sayın’ın belediye aleyhine açtığı davalarla kentte iş yapan inşaat mühendisleri arasında gerilim yaşandı. Düşük donatı ile statik proje çizdiği iddia edilen İnşaat Mühendisi İsa Sayın, avukatı Yüksel Gültekin ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Kullandığı analiz yazılımının Türkiye’nin en çok kullanılan, en kurumsal yapısına sahip olan programı olduğuna dikkat çeken Sayın, “Bu alanda yerli yazılımlar arasında en çok çalışanı bünyesinde bulunduran en gelişmiş yazılım bizim kullandığımız yazılımdır. Bütün teorik esasları anlatılmış, Türkiye’de hiçbir yerde bulunmayan bir literatürü kendi bünyesinde oluşturmuş, İstanbul Teknik Üniversitesi ağırlıklı 35 adet akademisyenden meydana gelen danışma kurulu olan bir yapıdan bahsediyoruz. Bolu’da İnşaat Mühendisleri Odasına kayıtlı 100’ün üzerinde meslektaşım var. Oda benim odam, buraya kayıtlı mühendisler benim meslektaşım. Nerede ise bu meslektaşlarımın tamamını tenzih ederek size en fazla 8-9 kişi olan bir grup, bir klikten bahsetmek istiyorum. Bunlar her dönem bütün köşe başlarını tutmaya çalışan, her dönemin adamı olan insanlar.” diye konuştu.
GEÇTİĞİMİZ YÜZYILDAN KALMA PROGRAM KULLANIYORLAR
Kendisi ve arkadaşlarının tüm projelerinin kontrolden geçtiğini söyleyen Sayın, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bolu’da evvelden beridir bütün projeler kontrol sürecinden geçiyor. Kontrolden geçmeyen ne benim ne de başka bir arkadaşımın bir tane projesi yok. Hatta bundan 10 yıl önce benim projelerim onay sürecinde belediyeden çıkarılarak başkalarının ofislerinde tekrardan bilgisayara girerek kontrol edilirdi. O zamanda bir şey bulamadılar, şimdi de bulamazlar. Son bir yıl içinde 30’a yakın veri dosyamı kontrol mercileri ile iki-bir etmeden hemen paylaştım. Kusura bakmasınlar bu arkadaşların İnşaat Mühendisliği, Deprem Mühendisliği ve Analiz Modeli bilgilerinin yüzde 90’nı geçtiğimiz yüzyıldan kalan bir programdan ibaret. Bu güruh gerek belediye meclisini, gerekse Tanju beyi yanlış yönlendirerek depreme daha dayanıklı bina tasarımı yapılacak diye ambalajladıkları, tamamen ticari ve deprem yönetmeliğine de aykırı olan bir karar aldırdılar. 11 maddeden oluşan bu meclis kararında depreme dayanıklı bina tasarımı ile alakalı sadece 3 madde olmakla beraber bunların bir tanesi tavsiye niteliğinde genel bir kuraldır. Diğer ikisi de zaten daha önceki bir meclis kararırından alıntıdır. Ve bu kararlar inşaat mühendisleri odasında veya akademisyenlerle istişare edilerek alınmış kararlar değildir. Bu kararlar her şeyi herkesten daha iyi bildiğini zanneden, diğer meslektaşlarına tekebbür ve üstenci bir bakış açısıyla bakan, aslında 2018 deprem yönetmeliğinin mantığını dahi anlamamış bu kişiler tarafından kendi ticari çıkarlarını korumak üzere alınmıştır.”
İLİMLE BİLİMLE KAVGASI OLANLAR BOLU ADINA KARAR ALAMAZLAR
Bolu’da bulunan bir grup inşaat mühendisinin eski teknoloji yazılımlar kullandığını ifade eden Sayın, “Geçtiğimiz yüzyıldan kalan, daha kaba, hassasiyeti az olan, birçok binada binaların deprem davranışının yanlış hesap edilmesine sebebiyet veren, bilgisayar imkânlarının gelişmediği bir dönemde hesabı kolaylaştırmak için kullanılan bir yöntemi tüm binalarda ya zorunlu hale getirdiler ya da proje müellifinin inisiyatifine bıraktılar.Halbuki yönetmeliğin her binada kullanılabilir olarak tarif ettiği ve meclis kararının yasakladığı yöntem, gerçeğe en yakın sonuçları ortaya koyan, tüm dünyada kullanılan teknolojinin geldiği son noktadır. İlimle, bilimle, matematikle kavgası olan bu insanlar Bolu adına karar alamazlar.Deprem yönetmeliği yayınlanalı 5 yıl olmasına rağmen bundan bi haber olmalarını önce hayretle karşıladım. Daha sonra kralın çıplak olduğunu bir kez daha görmüş oldum.” İfadelerini kullandı.
YÜREĞİNİZ YETİYORSA ÇIKIN KARŞIMA
Sayın, Bolu’da bulunan inşaat mühendislerine “Yüreğiniz yetiyorsa karşıma çıkın” diyerek seslenerek açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Buradan tüm Bolu halkına duyurmak istiyorum. Proje arşivimi tüm Türkiye’ye açıyorum. İsteyen işyerime gelerek proje dosyalarını temin edebilir. Proje dosyalarının doğruluğunu belediye arşivi vasıtası ile teyit edebilir, performans analizlerini isteyebilir.Bükemediği bileği iftira atarak kırmaya çalışan bu ahlaksız güruha da buradan sesleniyorum. Size karşı tek bir borcum var. Sizinle mücadelemi, sizin yaptığınız gibi ahlaksızca, perde arkasından iftira atarak değil, ahlaki ve hukuki olarak sürdüreceğim. Sizi istediğiniz ortamda canlı yayına çıkmaya davet ediyorum. Akıl hocalarınızla beraber istediğiniz kadar kişi ile gelin, ben tek başıma katılacağım. Gelin deprem mühendisliği ve deprem yönetmeliği konuşalım. Yüreğimiz yetiyorsa çıkın karşıma”
BOLU YERELİNİN EN BÜYÜK TAZMİNAT DAVASINI AÇACAĞIZ
Avukat Yüksel Gültekin ise Bolu Belediyesinin kurduğu komisyonda bulunan üyeler hakkında Bolu yerelinin en büyük tazminat davasını açmaya hazırlandıklarını açıklayarak, “Pazartesi günü tüm belgeleriyle birlikte dava açıyoruz. Kazanacağımız tazminatı depremzedelere bağışlayacağız” dedi.