HABER: Berfin MUTLU
Bahçelievler Mahallesinde bulunan ve yıllardır atıl halde bulunan Tarihi Kızılay hamamının geleceği mahalle sakinleriyle Kızılay yetkilileri arasında konuşuldu. Mahalle sakinleri ve yetkililer Tarihi Kızılay Hamamı önünde toplandı. Mahalle sakinleri Kızılay Yetkililerinden Tarihi Hamamın yeniden restore edilip açılması konusunda istekte bulundu.
Kızılay Bolu Şube Yönetimi, mahalle sakinlerine duyarlılıkları için, “Bizleri davet ederek burada birinci ağızdan meselenin ne olduğunu öğrenmek adına bizi çağırdığınız için teşekkür ediyorum. Çünkü bu tip olaylarda bildiğiniz üzere dedikoduyla yanlış veya eksik bilgiyle bir yere varamıyoruz. Sizin de söylediğiniz gibi ilk önce bizden önceki Kızılay yönetimine teşekkür ediyorum. Gerçekten güçlerinin yettiğince bizlere Bolu’da ciddi manada bir miras bırakmışlar. Bir mücadele göstermişler” ifadelerini kullandı.
“ANITLAR KURULUNDAN İZİN ALMADAN RESTORE EDEMEYİZ”
Kızılay Yönetimi, Hamamın 250 yıllık bir yapı olduğunu ve Anıtlar Kurulundan izin alınmadan hiçbir restore çalışması yapamayacaklarını vurgulayarak, “Şimdi bu işin ne kadar zor olduğunu belki siz benden daha iyi bilirsiniz. 2013 yılında karar alınmış 2016 yılına kadar belki bir yol kat edilememiş ama ben 2019 yılında seçilerek geldikten sonra ilk işim bu hamamı ne yapacağımız oldu. Çünkü biz tabiri caizse kucağımızda bulduk. Bu yapı takribi olarak 250 yıllık bir yapı ve bunun Anıtlar kurulundan izin alınmadan tek çivi çakma dahi lüksümüz yok. Onun için biz geldik ilk önce projelerini hazırlattırdık, ihaleye çıktık. Bu projeleri Anıtlar Kurulunda onaylatmak için uğraştık. 2020 yılının başında pandemi geldi. Bu nedenle Anıtlar Kurulu 6 ayda bir toplanıyor. Şimdi projede herhangi bir hata olduğu zaman çizimi için gelip gitmesi bile 1 yılı alıyor. Kimse pandemi sebebiyle toplantı yapmıyor. Bu şartlarda 2022’nin başında projemizi onaylattırdık. Ondan sonra Kızılay Yönetimi Genel Merkezi dedi ki,” Arkadaşlar rakam 500 bin liranın üstünde sizin bunu yapmaya yetkiniz yok bu yüzden biz yapacağız”. Tamam dedik” şeklinde konuştu.
“HAMAM PROJESİNE EKLEMELER YAPTIK”
Olaya sadece hamam yönüyle bakamadıklarını belirten Kızılay Yetkilileri, “Hamamın geliri ile buraya yapılacak masrafın karşılayamayacağını bu projenin totalde yaklaşık 6 milyon liraya mal olacağını Hamamın önüne veya yan tarafına havuz ilavesi yapılacağı ondan sonra arka tarafına gelir getirsin diye kafe kurulması durumunu projeye dahil ettirdik. Tabi sonuç olarak bunlar Anıtlar Kurulundan resmen onaylandı. Genel Merkez ihaleye çıktı. Birinci ihalede katılan olmadı. İkinci ihalede yine katılan olmadı. İnsanlar 6 milyon lira buraya yatırım yapacaklar ama bu 6 milyon liranın onlara geri dönüşü kaç yılda olacak” ifadelerini kullandı.
“3 AY SONRA İHALEYE ÇIKACAK”
Kızılay Bolu Şube Yönetimi Tarihi Kızılay Hamamın yeniden restore edilip kullanıma açılması için Genel Merkezle görüştüklerini bildirerek, “Şimdi biraz önce eski muhtarımın dediği gibi Bolu’nun her yerini ilgilendiriyor. Benim annemde buraya gelirdi hamama onun için o da soruyor. Bizim de derdimiz buranın hamam özelliğini kaybetmeden insanlara hizmet vermesini aynı zamanda diğer yan gelirleriyle masrafı çıkarmasını istedik. Baktılar Genel Merkeze Müracaat olmadı. Genel Merkez tekrar geriye döndü ve dedi ki; Arkadaşlar yetkiyi size veriyoruz siz yerelde bir müstecir bulun. Sağ olsun buranın planlarını, ihalesi Semih Bey’de kalmıştı. Semih Bey, bir tane müstecir buldu. Arkadaşlar geldiler, baktılar, incelediler, oturduk. Kendi yetkimiz dahilinde bir plan çerçevesinde arkadaşlarla aylık gelir gideri hesapladık. Kanımızın son damlasına kadar buranın Kızılay’a bir gelir olması için gücümüzün yettiğince mücadele etmemiz lazım. Oturduk sıkı sıkı pazarlıklar yaptık. Sonrasında adam 6 milyon lirayı ve verdiğimiz teklifleri kabul etti. Onay için Genel Merkeze Ankara’ya gönderdik. Genel Merkez ayda sadece bir sefer ayın son haftası toplanıyor. Biz askıya almak istiyoruz dediler çünkü rakamlarda bir evrilme oldu. Çünkü inşaata başlandığı anda bugün 6 milyon çıktı ama adam 1 yıl sonra bitirirse 8’e veya 9’a bitirecek. Onun için ben biraz müsaade istiyorum dedi. Ondan sonra bize bir ay sonra döndüklerinde rakam bizi aşar dediler. Onun için biz buna girmeye korkuyoruz dediler. İnsanlar böyle bir yatırım yapmaktan korktular. Bolumuzun değeri bir markası olsun istediğimiz için birkaç kişiye söyledik ama ciddi dönüşler olmadı. Ben buranın yapılıp hiçbir şey olmazsa Bolu’ya hizmet noktasında ve düzgün bir iş yapıp Bolu’ya bir eser bırakmak istiyoruz. Döndük Genel Merkez dedik ki arkadaş bu böyle olmaz. Onlarda rahatsızlar ama bir pandemi olayı, iki bazı şeylerin üst üste gelmesi, ekonominin sıkıntıya düşmesi, deprem bu yüzden genel merkezin bize bir bütçe ayırma lüksü olmadı. Ama ciddi manada biz yukarıyı bunalttık dedik ki en son burada bizim tasvip etmediğimiz, gerçekten hoşumuza gitmeyen bazı şeyler oluyor bu yüzden hiç olmazsa bir şey yapmamız lazım. Biz o zaman 3 ay içerisinde burası için ne yapıp edip ihaleye çıkacağız dediler. Hiç olmazsa hamamı gelir getirme noktasında bir takım eklemeler yapalım. Buraya nahoş olaylar olmasın diye bekçi atayalım istedik. Herkesin muzdarip olduğu nokta bu. Bolu olarak her önlemi almaya çalıştık ama gücümüz yetmedi. Bunun üzerine Genel Merkez adam göndereceğim dedi. Genel Merkez burayı kendisi yaptırmak için kendi imkanlarıyla ihaleye çıkacak” denildi.