Bolu’da yapılan surveyler neticesinde süne yumurtalarında parazitlenmeyi sağlayan Trissolcus türlerinin oldukça yoğun olduğu görülüyor. Parazitoit adı verilen bu yararlı böcekler yumurtalarını süne yumurtalarının içine koyar ve tüm gelişme dönemlerini konukçu yumurtası içinde tamamladıktan sonra ergin olarak çıkar. Parazitoitin bulunduğu yerlerde ağaçlık alanların olması ve besin kaynaklarının bulunması popülasyonun artmasına neden olur. İlimizin ağaçlık alan olarak zengin bir potansiyele sahip olması bu yararlıların artmasına olanak sağlamakta.

Süne ile biyolojik mücadelenin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için çok hassas olan bu doğal düşmanların varlıklarını sürdürebilmeleri, bunun için de özellikle uygulanan kimyasal ilaçlardan korunmaları gerekiyor. Parazitoit yoğunluğunun bulunduğu yerlerde ilaçlama yapılmaması bu etmenleri korumak adına oldukça önemli.

Tarımsal üretimde ekonomik kayıplara neden olan zararlı organizmalara karşı, doğada bulunan parazitoit, predatör gibi doğal düşmanlar yardımıyla zararlıların popülasyonları baskı altına alması amaçlanıyor. Doğal dengenin bulunduğu bir ortamda bilinçsizce kimyasal uygulanması bu dengeyi bozuyor. Haber Merkezi