HABER: Berfin MUTLU
Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Yük.Müh. Cem Kösemeci, 16 Ekim Dünya Gıda Günü sebebiyle açıklama yayınladı. Suyun dünyada canlı hayatının devamı için gerekli olduğuna ve suyunda bir gıda olduğunu vurgu yapan Kösemeci, “Su, dünyada canlı hayatın devamı için gereklidir, su olmazsa hayat olmaz. Dünya yüzeyinin dörtte üçü, vücudumuzun yüzde 50’sinden fazlası su içerir, yine gıdamızı üretmek ve yaşamak için suya ihtiyaç duymaktayız” ifadelerini kullandı.
“Gıda ve su güvencesi temel bir insan hakkıdır”
İçilebilir su kaynaklarının çeşitli sebeplerle giderek azaldığını söyleyen Kösemeci, “İklim değişikliği, özellikle son yıllarda insan eliyle kriz haline dönüştürülerek, aşırı yağışlar, su baskınları, can kayıpları, aşırı sıcaklar, kuraklık olarak dünya ülkelerinin gündeminde sıkça yer almaktadır. İçilebilir su kaynaklarımızın ve tarımsal üretimin hızla azalması ve sorun çözücü tarım, gıda ve su politikalarının oluşturulmaması, gelecek için duyulan endişeleri arttırmıştır.
Gıda ve su güvencesi temel bir insan hakkıdır. Bugün dünyada 800 milyonun üzerinde insan yani her 10 kişiden biri yatağa aç girmektedir. Ülkemizde ise insanlarımızın yüzde 22'si yeterli gıdaya ulaşamamakta, yüzde 8,5'u ise açlık sınırında yaşamaktadır. İnsanlık için kâbus olan bu yokluğu ve yoksulluğu yenmek için sorumluluk almak hepimizin ortak toplumsal görevidir” şeklinde konuştu.
“Türkiye "su baskısı yaşayan ülkeler” arasında yer alıyor”
Kösemeci, “Tarım ve Orman Bakanlığı, "Ulusal Su Planı”na göre yıllık ortalama 450 milyar m3 yağış hacmi olan Türkiye’nin, tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli toplamı 112 milyar m3 ’tür. Ülkenin yıllık su tüketimi ise 54 milyar m3 olup bu suyun yüzde 74’ü sulama, yüzde 13’ü içme-ev tüketimi, yüzde 13’ü sanayide kullanılmaktadır. 2017 yılı verilerine göre, ülkemiz genelinde tüketilen suyun yüzde 72,2’si yerüstü sularından, yüzde 27,8’i ise yeraltı sularından sağlanmaktadır. Türkiye’de kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarı yıldan yıla azalış göstermektedir. 2000 yılında 1.652 m3 iken, 2021 yılında ise 1.342 m3 olmuştur. 2040 yılında ise mevcut verilere göre 1120 m3 olacağı tahmin edilmektedir. Bu miktar ile Türkiye kişi başına kullanılabilir su potansiyeli bakımından "su baskısı yaşayan ülkeler” arasında yer almaktadır” dedi.
"Kaynağından Bardağa Su ve Sağlık” kitapçığımız yayınlandı”
Kösemeci 16 Ekim’in dünya çapında ulusal bir gün olduğunu belirterek, ”Dünya Gıda Günü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş tarihi olan 1945’i anmak için her yıl 16 Ekim’de dünya çapında kutlanan uluslararası bir gündür. Bu yıl, "Su Hayattır, Su Gıdadır” sloganı ile kutladığımız Dünya Gıda Günü’nde, Odamızın Su Çalışma Grubu tarafından hazırlanan "Kaynağından Bardağa Su ve Sağlık” adlı kitapçığımızı yayınladığımızı bildirir, internet sitemiz üzerinden tüm vatandaşlarımızın ve paydaşlarımızın ücretsiz erişimine açtığımızı belirtmek isteriz. Su ile ilgili bilgi kirliliği ve akıl karışıklığına cevap olması adına, su güvenliği, su güvencesi, su ve suya bağlı hizmetlerde çevre ve insan sağlığı, su mülkiyeti ve su ile ilgili kamu hizmetleri konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması amacı ile kurumsal bir anlayışla hazırlanan yayınımız; su ve sağlık ilişkisine yönelik çalışmalara da ışık tutmayı hedeflemektedir” diye konuştu.
Gıda Mühendisleri Odası olarak; gıda ve su güvencesinin temel bir insan hakkı olduğu bilinciyle; açlığın, yokluğun ve yoksulluğun son bulduğu; bilimden, üretimden, emekten, doğadan ve ülkemizin çıkarından yana tutumumuz sürecektir.