Konuya direkt giriş yapıyor ve öğrenci kardeşlerimin genel düşünceleri doğrultusunda yazıyorum. 2 yıl önce ulaşım sisteminin yenilenmesi ile Bolu Kart uygulamasına geçildi. Büyük kolaylık sağlayan bu kartlar zamanla Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri için tam bir eziyet haline geldi.
Sisteme ilk geçildiğinde kart alınması için öğrencilerin ikametlerini Bolu'ya aldırması zorunlu tutulmuş; ancak yaşanan yoğunluk ve tepkiler neticesinde bu yoldan vazgeçilmişti. Ayrıca kimsenin bilgisi yok iken bir anda indirimli kartlar tam kart olmaya başladı. Öğrendik ki kartlar bir yıl süreyle veriliyor ve bu süre bitiminde bilgilerin güncelletilmesi gerekiyor imiş. Bu işlemi de 5 TL karşılığında yapıyorlardı bir de.
Ulaşım konusunda üniversite öğrencisinin hakkını savunabilecek ne yazık ki hiç kimse olmadığı için de sürekli bu durum öğrenci için eksi yönde ilerlemeye devam etti. Bir buçuk yılda gelen üç zam çok tepki çekse de Bolu Belediyesi paraya doymadı ve kararlarından taviz vermedi. Ve tabi ne yazık ki Bolu Belediyesi'nin bu dayatma politikalarına karşı durabilecek kimsecikler olmadığı için sevgili üniversitemiz ve Bolumuzda öğrenciler hep mağdur olduk hep hor görüldük.
"Sizler bizim evlatlarımızsınız." diye diye sıvazladılar sırtımızı ve buldukları en iyi yere sapladılar hançerlerini. Mağdur edildik, hakkımızı savundurmadılar, el birliği ile susturdular. Devam ediyorlar. Durmadan her geçen gün üniversite öğrencilerini uğraştıracak şeyler üretiyorlar. Son bombaları ise kart güncellemesi için ikameti Bolu'ya aldırma "zorunluluğu". Sebebi ne peki? Bolu şehri gelişsin, AİBÜ öğrencisi sömürülsün(!) Diyorlar ki: "20 Aralık'a kadar kartlarınızı güncelleyeceksiniz. Yapmazsanız kartlar bloke olacak." Bunun için ne hikmetse çok sevdikleri bir şeyi istemiyorlar. "Parayı"
Parayı istemiyorlar da ne istiyorlar?
"İkametini Bolu'ya aldır."
"Aldırmazsam ne olur ulan!" diyerek çıkıyorsun. Diyor ki sevgili belediyemiz: "Dediklerimi yapıp kartı güncelletmezsen, bloke olur, otobüse binemezsin."
İkamet olayının böyle olacağını düşünüyordum. Hatta bununla alakalı "karşılıklı menfaati" düşünerek uygulanan bir formül dahi önerecektim ki sevgili Bolu Belediyemiz genelde olduğu gibi yine tek taraflı menfaatini düşündü.
Neyse bu kart güncellemesi duyurularını otobüslere A4 kağıtlara bastırıp asmışlar birer tane. Ama uygulamada birer birer kesin olmayan şeyler çıktı bir anda. Bu konuyla alakalı paylaşımlar yaptıkça öğrenci arkadaşlardan çeşitli mesajlar geldi. Bir öğrenci arkadaşımıza yetkili bir kart merkezinden: "O iş iptal edildi." denirken başka bir arkadaşımıza başka bir kart merkezinden: "Şimdilik durduruldu. Henüz net bir şey yok." denmiş. Başka bir arkadaşımız belediyeyi araması ve kendisinin sorusu üzerine telefonun diğer ucundaki belediye yetkilisi: "Bolu'ya nüfus kaydı yaptırmayan otobüse binemeyecek" derken başka bir arkadaşımıza kampüsteki kart merkezinden: "20 Aralık'a kadar olacak ama henüz başlatılmadı, birkaç güne başlatılır." denmiş. Ne güzel öyle değil mi? Birbirlerinden bir haberler. Ayrıca bu durumla ilgili açık ve net hiçbir duyuru bulunmuyor ne üniversitemizin güzide sitesinde ne de sevgili belediyemizin ışıldaklı sitesinde.
Şunu sormak istiyorum: " ZORUNDA MIYIM?"
Yeni çıkarılacak yasa ile büyükşehir olmak için gereken nüfus en az 300.000 olacak diyorlar. Söylenti de odur ki Bolu nüfusu da 291 bin civarında imiş. Tüm bu saçma dayatmaların sebebi de Bolu büyükşehir olma nüfusuna ulaşsın diye diyorlar. Bu kadarını da pes artık! Dürüst olup çıkıp: "Arkadaşlar durum bu, sizden de bunu rica ediyoruz." demek yerine gizli gizli öğrencilere bunu zorla yaptırmaya kalkmak nedir? Soruyorum size: "Hani sizin de evladınız idik? İnsan, evladına yapar mı bunu?" Ben de isterim Bolu büyükşehir olsun, gelişsin, hizmetler katlanarak artsın. Ama bunun yolu bu olmamalı. Öğrencilerin de menfaati gözetilerek hareket edilmeli. Bu şekilde uygulanmaya kalkılırsa Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile Bolu'yu karşı karşıya getirirsiniz istemeden. Çünkü biz öğrenciler olarak böyle bir durumun zorunlu tutulmasından rahatsızız ve siz bunu zorla yaptırmaya kalktığınızda buna karşı çıkarız. Karşı çıkmamız sonucunda Bolu halkından, Bolu kamuoyundan doğal olarak: "Siz Bolu'nun büyükşehir olmasını engelliyorsunuz, buna karşısınız." tepkisi gelebilir. Hayır. Biz Bolu'nun gelişmesini en çok isteyen önemli bir kesimiz. Ancak bizler dayatma politikalar ile haklarımızın gasbına karşıyız.
Bu konuyla alakalı bir örnek gördüm. Sevgili Bolu Belediyemiz ve Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz başta olmak üzere diğer tüm yetkililere de bunu önermek istiyorum. Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri ile görüşerek eğitim için kente gelen öğrencilerin ikametlerini kaldıkları yurt, apart veya daireye aldırmaları halinde otobüslere indirimli bineceklerini söylemiş. Ne de güzel söylemiş, öğrenciyi de düşünmüş. Hatta daha sonra aynı uygulamayı Burdur da başlatmış. Sevgili Bolu Belediyemize de tavsiyem bu ve/veya buna benzer bir formül bulmalarıdır. Bu konuda üniversite öğrencileri ile görüş alışverişi yapılmalıdır.
İkametimizi aldırmamızı mı istiyorsunuz? Gelin ikameti aldırana ulaşımı 1 TL yapın. Buna benzer bir uygulama yaparsanız eğer birçok öğrencinin memnun olabileceği kanısındayım. Gereken tüm desteği de vermeye hazırım. Ancak zorla yaptırmaya devam etmemenizi de sizlere öneriyorum. Karşılıklı menfaati gözetelim, mutlu mesut geçinelim.
Savunmak diyorum, doğru bildiğim her şeyi savunmak.
Karşı durmak diyorum, yanlış bulduğuma her şeye karşı durmak.
Destek olmak diyorum, iyi ve doğru bulduğum her şeye destek olmak.
Selametle...