SEBEN’DE KÜLTÜRLERARASI SANAT 1. Bölüm

Abone Ol

Sanatın sevgisi, güzelliği, kültürlerin buluşması ve bu birliktelikten doğan değerli eserler, yine bu senede Bolu'nun Seben İlçesi Solaklar vadisinden, Bolu İl Kültür Turizm Merkezi Sanat Galerisine ulaştı.

Uzun yıllar Almanya'da yaşayan ve bu Projeyi ortağı ile birlikte oluşturan projenin mimarı, kurucusu ve koordinatörü Adıyaman Üniversitesi Dekan Vekili Prof. Dr. Muhammet (Mehmet) Alagöz'ün başlattığı Kültürlerarası Sanat Projesi, her yıl yerli yabancı birçok sanatçıyı bir arada topluyor. 2 defa Almanya'da yapılan ve toplamda 5. kez gerçekleştirilen proje için 3. defa da yine Bolu'nun Seben İlçesi, Solaklar Kayaevleri, Prof. Dr. Halil İnalcık Sosyal Tesislerinde bir araya gelindi.

Seben'in muhteşem doğası, doğanın sesleri, çok eskilere dayanan tarihi, kültürel zenginliği, aralıksız hizmet veren değerli Seben Belediyesi ve Bolu Belediyesi ekipleri, Prof. Dr. Halil İnalcık Sosyal Tesis sorumluları, çalışanlarıyla, 6 gün devam eden çalıştaydan mutlu ve memnun bir şekilde ayrıldı, yurtiçi ve yurtdışından gelen sanatçılar. Çalışmalarının yanı sıra Seben Muslar Kayaevleri'ni ve Çeltikdere Bizans Dönemi'nden kalma kilise gibi Seben'in tarihi yerlerini de görme fırsatı yakaladılar.

Kültürlerarası Sanat Projesi ile ilgili görüş, duygu ve düşüncelerini burada kısaca paylaşmadan önce yine tüm katılan bizlerin, hepimizin ortak söylemimiz; bu projenin mimarı, koordinatörü Sayın Muhammet Alagöz Hocamıza, Seben Belediye Başkanı Sayın Süleyman Özbağ ve tüm ekibine, Seben Kaymakamlığı, Bolu Belediyesi ve Bolu Valiliğine ve bizleri en güzel şekilde ağırlayan, hizmetlerini esirgemeyen tüm çalışanlara, her gün ulaşımımızı sağlayan servis kaptanımıza, tüm emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz..

Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ: Seben'in güzelliğini yansıtmak için buraya biraz zarafet kazandıralım diye, sağolsun Mehmet Alagöz hocamızın sayesinde, sanatçı dostlarımız Türkiye'nin her köşesinden, dünyanın her köşesinden gelerek Seben'de buluştu. Burada gördüğünüz kütük evlerimizde ki biliyorsunuz bu evlerde daha önce Türk dünyasından bestekarları ağırlamıştık, bugün de dünyanın ressamlarını ağırlamaktan onur ve gurur duyuyoruz. Sanatçılarımız o günkü ruh halini, doğayı, gördüklerini hissettiklerini tuvallerine ve tablolarına yansıtıyorlar. Bu çalışmalarla beraber Seben'in tanıtımına, Seben'in daha çok Türkiye' de tanınır olmasına destek olan tüm arkadaşlara, başta Mehmet Alagöz Hocamız olmak üzere çok teşekkür ediyoruz. İnşallah güzel günler gelecek diye temenni ediyoruz. Bu da sanatla ve sanatçıyla beraber olacak. Ben buraya gelen tüm katılımcılara, tüm dostlara teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonraki projelerde buluşmak dileğiyle diyor, hepsine şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum.”

Projenin mimarı, kurucusu ve Türkiye Koordinatörü Adıyaman Üniversitesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Alagöz: Bu projeyi bir Alman ortağımla birlikte başlattık. 5. olan bu çalıştayın, Seben'de bu sene 3.sünü yapıyoruz. Benim özellikle söylemek istediğim her yapılan işe saygı duymak, özelliklede sanata. Ben bu memleketin çocuğuyum. Sanat okumaya gittiğim zaman ilk tepkiyi rahmetli dedemden görmüştüm. Bu memlekette maalesef sanatın önemi, değerini herkese kavratacağız, bu nedenle yükümüz ağır. Bu çalıştaylarında maksadı bu. Sanatı biz fildişi kulelerde yapmayalım, topluma yayalım, tartışalım, konuşalım, kızalım, sevelim yani bu işi yaşayalım. Ben özellikle yurtdışında kaldığım zamanda sanatın önemi her alana, bilime, ilime, politikaya işlediğini gördük. Çalıştaylar, hem akademisyen hem de sanatçı arkadaşların bir hafta da olsa beraberlikleri, yemeleri, içmeleri, icabında tartışmaları bir nevi akademik ortam. Biz burada yaptığımız eserleri Seben Belediyesi'ne diyoruz ki siz bunları arşivleyin. Bolu'da bir hayalimiz var ve bir resim heykel müzesi kurulsun isteniyor. Bu çalıştaylarda ortaya çıkan işlerde bunun nüvesi olsun."

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Böl. Bş. Prof. Dr.Hakkı Engin Giderer: 2. kez katılıyorum Seben çalıştayına. Tabi çok heyecanlı bir etkinlik bu, çünkü herkes sanatçılar birbirlerinin yaratımcılık süreçlerini görüyorlar, tanık oluyorlar, izliyorlar. Sanat hakkında konuşuluyor, fakülteler hakkında çok detaylı bilgiler ediniyoruz. Yabancı sanatçılarla karşılaşıyoruz. Onlara burada ki eğitimle ilgili bilgiler veriyoruz, alıyoruz. Onların sanat hakkında ki görüşlerini öğreniyoruz ve biz kendimizi anlatma fırsatı buluyoruz. Bu etkileşim, uluslararası bir etkileşimdir.”

Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü Prof.Füsun Çağlayan: Bende burada uluslararası bir çalıştay içinde olmaktan çok mutluyum. Bir arkeolojik sit alanı içindeyiz şuan ve çok olağanüstü bir bölgedeyiz. Büyülenmiş vaziyetteyim. Buranın kültürel ve değerli bir yer oluşu çok kıymetli. Ayrıca uluslararası bir workshop olması hepimize farklı kazanımlar sağlıyor. Çok değerli buluyorum bu tip etkinlikleri.”

Selçuk Üniversitesi Doç. Dr. İlham Enveroğlu: Azerbeycan kökenliyim. Buraya ilk kez geliyorum. Gerçek bir doğa harikası burası. Farklı bir gezegene inmiş gibi hissettim kendimi. İnanılmaz farklı bir etkisi var. Çağdaş şekilde anlatmak istersek, çok değişik bir aurası var. İnsanların yaklaşımları çok güzel ve buranın böyle sanatsal ve kültürel bir etkinlikte doğru bir seçim olduğunu düşünüyorum. Mevlana'nın bir sözü var; ‘ Kendinde kalırsan bir tanesindir. İnsanlara karıp, insanlarla bir oldukça eşi bulunmaz maden olursun.' Bu sanatsal paylaşımlarda eşi bulunmaz bir maden olma katsayımız yükseliyor. Farklı teknikler, farklı üsluplar, farklı insanlar ve bunların mutlaka birbirine kültürel, manevi ve sanatsal çok büyük katkıları var.”

Devam edecek