RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENME İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!!

Abone Ol

Mübarek ramazan ayına girmek üzere olduğumuz bu dönemde oruç tutarken nasıl sağlıklı beslenilmesi gerektiği tam bilinmemekte bu yüzden sizler için ramazanda sağlıklı beslenmenin nasıl olması gerektiğinden bahsettik;

Fazla besin tüketimine gerek yok;

Ramazan süresince vücudumuzun günlük enerji ve besin öğeleri gereksinimleri normal zamandan daha farklı değildir. Oruç tutacağı için bireyin daha fazla besin tüketmesine gerek yoktur. Bir öğünde çok fazla besin tüketmek ertesi gün yaşanacak açlık hissini azaltmaz öncelikle bunun bilinmesi gerekir.

Unlu ve yağlı gıdalardan uzak durulmalı;

Yapılan araştırmalar oruç tutan bireylerin iftar saatine kadar açlık hissetmemek amacıyla yüksek enerji içeren şekerli, unlu ve yağlı besinlere yöneldiğini göstermektedir. Aksine unlu ve yağlı besinlerden mümkün olduğunca kaçınılmalı; bol posa içeren kurubaklagil, meyve ve sebze gibi hafif yiyecekler daha çok tüketilmelidir.

Su tüketimine dikkat;

Bir başka önemli konu sudur. Vücudun uzun süre susuz bırakılması nedeniyle kabızlık problemi yaşanmakta, sıcak hava nedeniyle su ve mineral kaybının yerine konulması için iftarı bekliyor olmak halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik hissi yaratır. İftar ve sahur arasında belli aralıklarla bol su içerek vücudunuzun susuz kalmamasına özen göstermelisiniz

Tatlı tüketimine dikkat;

Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmaya ek olarak şeker ve tatlı tüketimi artmaktadır. Tatlılar hacim olarak küçük olup az doygunluk veren yiyecekler olmasına karşın kalori yükleri oldukça fazladır. Bu sebeple tatlı tüketimimizi kısıtlamalısınız, tercihen sütlü tatlılar haftada 1-2 kez olabilir.

Çay ve kahve tüketimi azaltılmalı;

Çay ve kahve tüketip kafein almak yerine, özellikle mide ve barsak sorunlarına karşı birçok yararı bulunan elma, papatya, yeşil çay gibi bitki çaylarını tercih edin.