BAİBÜ Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (NÜRDAM) Doç. Dr. Şenol Kaya’nın yürütücülüğünü yaptığı “Ga2O3 Dayalı Fotodiyotlar ve Sintilatör Kombinasyonunu Kullanarak İyonize Radyasyon Tespiti için Yeni Bir Modül Geliştirme” başlıklı projenin ekibi Doç. Dr. Rıfkı Terzioğlu, Doç. Dr. Fırat Karaboğa, Doç. Dr. Ali Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Kalkan ve Dr. Öğr. Üyesi Muhsin Uğur Doğan’dan oluşuyor.
NÜRDAM ve SAS iş birliğinde yürütülecek projeyle, algılama ve güvenlik uygulamalarında kullanılacak radyasyon ölçüm modülü geliştirilecek. Projenin, radyasyon algılama ve güvenlik teknolojilerinde yenilikçi çözümler üretmesi öngörülüyor.
Proje 36 ay sürecek
Proje kapsamında, yenilikçi bir yaklaşımla Ga2O3 tabanlı fotodiyotlar üretilecek ve bu fotodiyotlar, sintilatörler ile birleştirilecek. Yüksek performanslı iyonlaştırıcı radyasyon algılama sistemi olarak geliştirilecek modülün, radyasyon izleme ve güvenlik gibi uygulamalara yönelik Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarıyla prototipi oluşturulacak ve saha testleri yapılacak. 36 ay sürecek proje kapsamında geliştirilmesi planlanan teknolojinin, bilim dünyasına ve endüstri sektörüne önemli katkılar sunması hedefleniyor.
Türkiye ve Slovakya’nın radyasyon dedektörleri alanında prototip ve patentlenebilir ürünler geliştirme potansiyelini artıracak projenin, ileri teknoloji ürünler geliştirilmesine olanak sağlaması da bekleniyor.