Türkiye'den ihraç edilen ve yüksek miktarda pestisit ya da aflatoksin tespiti nedeniyle geri gönderilen ürünlerin sayısı giderek artıyor. 

Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) 2025.0008 no'lu bildirimde; Türkiye'den Fransa'ya giden kuru incirlerde aflotoksine rastlandığı, bu rakamın yasal sınır olan 6,0 µg/kg - ppb'nun üzerinde ve 9.2±2.8 µg/kg - ppb olarak gerçekleştiği açıklandı.

Tespit edilen ürünler piyasaya sürülmedi.

Limonlar zehir saçıyor!

RASFF tarafındn yapılan 2025.0007 no'lu bildirimde ise; Polonya'ya giden limonlarda Klorpirifos-metil - pestisit kalıntılarına rastlandı.

Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Zehra Kınık asli kusurlu bulundu Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Zehra Kınık asli kusurlu bulundu

En fazla 0.01 mg/kg - ppm yasal sınırı bulunan pestisitlerin 0,050±0,025 mg/kg - ppm olduğu görüldü.

Bu rakam yasal sınırın en az 25 kat üzerinde bulunuyor.

Klorpirifos-Metil insan sağlığını tehdit ediyor

Tarımda böceklerle mücadele amacıyla yaygın olarak kullanılan klorpirifos-metil adlı pestisit, insan sağlığı için büyük tehlike saçıyor. Uzmanlar bu kimyasalın insan sağlığı üzerinde uzun vadeli ve ciddi zararlara yol açabileceğini söylüyor.  

Sinir sistemini etkiliyor

Uzmanların belirttiklerine göre, Klorpirifos-metil, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Bu durum, sinir hücrelerinin normal iletişimini bozarak, baş dönmesi, baş ağrısı, kas titremeleri, kas zayıflığı ve solunum zorlukları gibi belirtilere yola çıkıyor. Ayrıca, aşırı dozda maruz kalma halinde, kasılmalar, bilinç kaybı ve hatta koma gibi ciddi sağlık problemleri meydana gelebiliyor. 

Beyin fonksiyonlarını bozuyor

Bu madde uzun vadeli tüketim durumunda Nörolojik etkiler de yaratıyor. Bunama, öğrenme güçlükleri, depresyon ve anksiyete gibi mental sağlık sorunları, kronik maruziyetin yaygın sonuçları arasında yer alıyor. Araştırmalar, bu kimyasalın beyin fonksiyonlarını bozarak, özellikle çocuklar ve gençler üzerinde kalıcı etkiler bırakabileceğini ortaya koyuyor.

Kanser riski

Klorpirifos-metil gibi kimyasalların kanserojen etkileri üzerine yapılan bazı çalışmalar, bu  uzun vadede kansere yol açabileceğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), klorpirifos'u "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırıyor. 

Kaynak: SÖZCÜ