ABD'de yapılan son araştırmalar, plastik şişe ve damacana kullanımının tip 2 diyabet riskini artırdığı yönünde çarpıcı bulgular ortaya koydu. Ohio eyaletinde gerçekleştirilen laboratuvar çalışmasında, plastik üretiminde sıkça kullanılan BPA adlı kimyasalın insanlarda insülin direncini artırdığı kanıtlandı.

Otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı Otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Araştırma kapsamında deneklere, Amerikan Çevre Ajansı tarafından güvenli kabul edilen miktarlarda BPA verildi. Deneklerin vücut ağırlıkları her kilogram başına 50 mikrogram BPA alacak şekilde ayarlandı ve sadece dört gün içinde insülin direnci geliştiği gözlendi.

PET ŞİŞE YERİNE CAM ŞİŞE

Bilim insanları, plastik gıda kaplarında kullanılan BPA oranının sınırlandırılması çağrısında bulundu.

BPA, plastik damacanalarda, plastik sofra gereçlerinde, kapaklarda, kahve makinelerinde, saklama kaplarında, yiyecek ve içecek kutularının iç çeperlerinde bulunabiliyor. Ancak mevcut standartlara göre pet şişelerde bu madde bulunmuyor.

Etiket okuma alışkanlığı edinilmesi çağrısında bulunan uzmanlar plastik yerine cam şişe kullanılması ile zararlı kimyasallara maruz kalma oranının azaltılabileceğine dikkat çekiyor.

BPA NEDİR?

BPA (Bisfenol A), plastik ürünlerin ve bazı ambalaj malzemelerinin üretiminde kullanılan bir kimyasal madde olarak biliniyor.

Kaynak: -Haber Merkezi-